Billig eller dyr, mørk eller lys. Hvilken sjokolade skal du velge neste gang du skal bake?
Billig eller dyr, mørk eller lys. Hvilken sjokolade skal du velge neste gang du skal bake? Vis mer

Kakeblogger Kristine Ilstads beste sjokoladetips

Kakedronningens råd: Sjokoladen som egner seg best til kakene

- Jeg kjenner godt forskjellen på billig og dyr sjokolade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Alle har et forhold til sjokolade og hver nordmann spiser omtrent 14 kilo sjokolade hver i året.

Melkesjokolade er den mest spiste sjokoladen her i landet. Ikke bare spiser vi mye sjokolade rett fra papiret eller godteriskålen, men den dukker også opp i kaker og drikker.

Hvilken sjokolade skal jeg velge?

<strong>SJOKOLADEELSKER:</strong> Kakeblogger Kristien Ilstad har oppskrifter på over 4000 kaker på bloggen sin og mange av dem er sjokoladekaker. Foto: Christina Børding
SJOKOLADEELSKER: Kakeblogger Kristien Ilstad har oppskrifter på over 4000 kaker på bloggen sin og mange av dem er sjokoladekaker. Foto: Christina Børding Vis mer

Kristine Ilstad har vært glad i å bake siden hun var liten jente og hun bakte ikke mindre enn 30 kaker til sin egen konfirmasjon. Nå feier hun ti år som kakeblogger og kommer i høst ut med sin andre bakebok «Kaker for enhver smak». Bloggen «Det søte liv» har daglig mange følgere og Kristine får mange tilbakemeldinger på bloggen sin fra bakeglade følgere.

En britisk undersøkelse har vist at 9 av 10 mennekser liker sjokolade, og den tiende lyver Robert Paul

Kristine vil helst ikke nevne en favorittkake blant oppskriftene sine for hun elsker alle typer kaker, men akkurat nå er hun svært begeistret for kaffesmaken og velger gjerne en marengskake med mokkasmak.

Billig eller dyr sjokolade?

Vi finner mange typer sjokolade i hyllene med bakevarer og flere kjeder har sine egne merkevarer.

- Jeg kjenner godt forskjellen på dyr og billig sjokolade. En riktig god sjokolade har en rikere, renere og mer ekte smak.

- Når du har en skikkelig god sjokolade er du også gjerne fornøyd med en mindre bit. Når jeg baker konfektkaker velger jeg aldri den billigste sjokoladen. I kaker med mye sjokolade kommer smaken godt fram og da må sjokoladen ha en god kvalitet.

- I konfektkaker velger jeg gjerne en sjokolade med 70% kakao, mens i mer vanlige sjokoladekaker holder det å bruke kokesjokolade med omtrent 45% kakao.

Sjokolade til Europa

Det var Columbus som innførte sjokolade til Europa. Han kom visstnok over en kano med kakaobønner i Sør-Amerika, og tok skatten med seg hjem. Dette ble raskt populært blant overklassen - for kakao var dyrt.

- Kjedenes egne merkevaresjokolader er gjerne de billigste og det er viktig at hver enkelt får gjøre sine egne erfaringer når det gjelder både bakeegenskaper og smak, sier Kristine.

Hva er hvit sjokolade:

Hvit sjokolade lages av kakaosmør, tørrmelk, sukker og vanilje. Den inneholder ikke kakaomasse.

Les også:

Se alt du kan glede deg til: Her er godteri- og sjokoladenyhetene

80 år siden hvit sjokolade. Nå kommer den rosa: - Vi vurderer det norske markedet

Ernæringstest av sjokoladepålegg: Mer enn halvparten får terningkast 1

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer