Test av næringsinnhold i kakemikser:

Kakemiks har én ingrediens som gjør den sunnere

Det er ikke ett fett hva du baker med.  Kakemikser har én stor fordel.

SÅ JUKSER VI LITT: Er du blant dem som tyr til kakemikser og får litt dårlig samvittighet av det, skal du vite at mange av miksene faktisk er sunnere enn kaker du lager fra bunnen. Foto: ERIK HELGENESET
SÅ JUKSER VI LITT: Er du blant dem som tyr til kakemikser og får litt dårlig samvittighet av det, skal du vite at mange av miksene faktisk er sunnere enn kaker du lager fra bunnen. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør du hvis du skal bake kake til barnebursdager eller til en spesiell anledning i barnehagen, på skolen eller jobben?

Lager du alltid kakene fra bunnen av, eller hender det at du lurer deg unna med å bruke kakemikser?

IKKE ETT FETT: Vil du lage en litt sunnere kake, velg en oppskrift med olje om du vil bake fra bunnen. Eller kjøp en kakemiks. miksene krever som oftest olje og ikke smør. Foto: NTB SCANPIX
IKKE ETT FETT: Vil du lage en litt sunnere kake, velg en oppskrift med olje om du vil bake fra bunnen. Eller kjøp en kakemiks. miksene krever som oftest olje og ikke smør. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Kanskje du alltid bruker kakemikser når du først baker? I tilfellet kan det være greit å ta en titt på denne testen her.

Vil du ha miksen ekstra billig kan det være lurt å sjekke prisen hos en av disse tre aktørene.

Sunnere med kake laget fra bunnen av?

Mange av oss føler at vi jukser litt når vi lager kake av kakemikser, men når det kommer til sunnhet så er det faktisk ikke slik at kakene laget av kakemikser er mindre sunne enn andre kaker.

P.S. I mai 2016 smakstestet vi fire sjokolade-langpannekaker. Se testen her.

Slik har vi gjort testen

  • I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kakemikser som var å få kjøpt i de største matvarekjedene.
  • Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte og produkter som med deklarert næringsinnhold pr. 100 gram ferdig bakt kake.
  • I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 4 og de minst sunne får terningkast 2.
  • Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.
  • Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkas
  • Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
  • Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
  • Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Ingen kaker kan vel sies å være sunne, men jo mer sukker, fløte, smør og kalorier vi har i kakene jo mindre sunne blir de jo.

Mange hjemmelagde kaker er laget av smør, mens de fleste av kakemiksene skal blandes med olje.

Det gjør at det ofte er mindre mettet fett og mer umettet fett i kaker bakt av kakemikser sammenliknet med hjemmebakte kaker.

Også kaker du lager fra bunnen kan ha sunne ingredienser. En slik kake er Manuela Kjeilens gulrotkake med mye gulrot og solsikkeolje, som vi bringer oppskrift på her.

Finnes det sunne kaker?

For noen har det gått sport i å lage «sunne kaker» der sukker byttes ut med «naturlig sukker» i form av tørket frukt, honning, eller kunstig sukker som sukrin.

GODT: De smaker som regel godt, men det er store forskjeller på innholdet i kaker. Jo mer protein, jo bedre, mens mettet fett og sukker trekker ned. Foto: NTB SCANPIX
GODT: De smaker som regel godt, men det er store forskjeller på innholdet i kaker. Jo mer protein, jo bedre, mens mettet fett og sukker trekker ned. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Men hvis disse kakene samtidig inneholder mye smør og kalorier, eller hvis noen tror at disse kakene er så sunne at de kan spises rett som det er, så blir det ikke så sunt likevel.

Om kake er bra for deg eller ikke, handler jo vel så mye om hvor ofte du spiser det (og hva du spiser ellers) som hvilken kake du velger å lage.

Protein trekker opp

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, protein, sukker, mettet fett, og salt.

Mengden protein trekker opp, mens innholdet av kalorier, sukker, mettet fett og salt trekker ned. Vi har latt innholdet av sukker telle dobbelt ettersom de fleste får i seg for mye sukker.

Les også:

Syv deilige ting du kan lage med epler

Arne Brimis deilige blåbærdesserter som du lager på ti minutter

Hele testen finner du på bramat.no

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Alternative kostråd skaper mer forvirring enn sunne vaner
Sunt med Himalayasalt?
Finn en trapp, tren spenst!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer