FOR SPESIELT INTERESSERTE: Bar Brutus er et besynderlig bekjentskap. Det lille som er av mat krever sitt. Ikke så lett å skylle ned med funky naturvin heller.
FOR SPESIELT INTERESSERTE: Bar Brutus er et besynderlig bekjentskap. Det lille som er av mat krever sitt. Ikke så lett å skylle ned med funky naturvin heller.Vis mer

Restaurantanmeldelse «Robinson og Fredag»: Bar Brutus

Kål dynket i eddik, sirupsbakt kålrot og salte multer: Hvor hipt kan det bli?

Dristighet er bra. Men ikke for enhver pris.

- Interessant. Men, skal den smake sånn?

Robinson satte fra seg vinglasset og så spørrende på servitøren. Han hadde nettopp skjenket en skvett spansk hvitvin av typen Blanc de Sum fra 2014 – en skvett naturvin – til Robinson, som hadde smakt. Og tenkt.

Nå smakte servitøren på den selv.

HVOR LENGE: Robinson og Fredag undrer hva som vil skje den dagen Brutus ikke lenger har nyhetens interesse.
HVOR LENGE: Robinson og Fredag undrer hva som vil skje den dagen Brutus ikke lenger har nyhetens interesse. Vis mer

- Mm. Ja, den skal smake sånn. Det er kanskje litt uvant, men sånn er det med naturvin. Den er garantert fri for tilsetningsstoffer, sa han.

Nå er ikke Robinson og Fredag fremmed for verken nye smaker eller såkalt naturvin, viner som er uten noen form for tilsetninger, og dessuten er ufiltrert og usvovlet – og ofte uklare.

Men Magasinets utsendte trodde denne trenden var på vikende front. Åpenbart ikke.

Bismak ved «D-A-S-S»

- Vel, det er definitivt ikke en tretten på dusinet-vin. Og den har en… interessant bismak, sa Fredag diplomatisk.

- Kanskje den er bedre sammen med mat. Og for alt vi vet, kanskje det er dette servitøren mente da han beskrev vinen som «funky».

Robinson og Fredag hadde fått et bord like under de grønne neonboksavene «D-A-S-S», altså like ved den store, og ikke helt tette, skyvedøra til toalettet, i hovedstadens nyeste - og antakeligvis aller, aller hippeste - spisested.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folka som driver stedet har bakgrunn fra en rekke stjernerestauranter, men ville satse på noe nytt: En vinbar der man også kan få seg noe å spise. Noe «annerledes».

Utfordrende meny

Og menyen er, for å være dønn ærlig, en utfordring for de fleste ganer.

- Men den er ikke stor, så valget er i det minste enkelt. I hvert fall hvis vi skal følge servitørens råd, sa Fredag.

Det gjorde de. Dagens fireretters, pluss de fire andre rettene på menyen. Det høres mye ut, men siden alt er «småretter», skulle det absolutt være overkommelig.

Det begynte bra. Purre med ramsløk, hirse og blåskjellkraft. Fint balansert sødme og syre og salt. Og - den «funky» vinen smakte langt mindre «funky» nå. Faktisk riktig godt.

Neste post, brent flatbrød på rug med røykt ferskost, syltet kantarell, stangselleri og eple, fikk også godt skussmål. Men så skar det ut. I feil retning.

Strimlet kål dynket i eddik

- Dette er en rett bare en mor - unnskyld, kokk - kan elske, utbrøt Fredag.

På en porsjon strimlet kål, dynket i eddik, og under et lokk av kefirmelk, lå biter av rå torskefilet.

OPP-OG NEDTURER: Noe smaker veldig godt på Brutus, annet smaker mildt sagt besynderlig.
OPP-OG NEDTURER: Noe smaker veldig godt på Brutus, annet smaker mildt sagt besynderlig. Vis mer

Servitøren hadde snakket om nordisk ceviche, men den sammenlikningen klarte verken Robinson eller Fredag å se.

- Smak er vanskelige greier. Hvis jeg skal si noe nøytralt, så er det at de enkelte bestanddelene sikkert er bra hver for seg, men sammen blir det en … utfordring, sa Robinson.

Svidd blomkål

Neste rett ut gikk det bedre med. Men heller ikke denne scoret veldig høyt, av den enkle grunn at mens stekt blomkål er godt, er svidd blomkål det ikke.

Så fulgte en bit kålrot, sirupsbakt og hardt pannestekt, servert med diverse typer svinefett. Den gjorde heldigvis bedre inntrykk enn de forrige to.

Deretter fulgte to skiver stekt oksetunge med kyllingsky og fermenterte neper.

Kål dynket i eddik, sirupsbakt kålrot og salte multer: Hvor hipt kan det bli?

- Gode smaker, men det hadde vært enda bedre hvis ikke deler av tunga var så hard at den knapt går an å skjære i, sukket Fredag.

Ostegratinert gulrot og salte multer

Siste rett, ostegratinert gulrot med syltet hylleblomst, falt absolutt i smak. Det gjorde dessverre ikke avslutningen i samme grad.

Råmelkpudding med multer var dagens dessertalternativ. At multene var tilsatt så mye salt (!) at Robinson grep etter vannglasset, og at puddingen var mer som en litt vassen, tjukk suppe, trakk ikke helhetsinntrykket i riktig retning.

Har Brutus livets rett?

- Vel, sa Fredag da måltidet var historie og de ruslet ned mot Grønlandsleiret.

- Skal bli spennende å se hvordan dette går, så snart nyhetens interesse har lagt seg.

For full pakke, altså åtte småretter, koster det 800 kroner pr. hode, og i det prissjiktet er utvalget restauranter relativt stort.

Hvis uttrykket «for spesielt interesserte» en gang virkelig er dekkende, så må det være her.

Robinson trakk på skuldrene.

-Det er morsomt og modig at folk prøver nye ting, men jeg tror nok ikke at jeg uten videre slutter meg til gruppen «spesielt interesserte» denne gang.

Les også: Syv tips til deg som skal spise alene på restaurant.

Første nye restaurant åpnet på Gardermoen

Grefsenkollen restaurant: Hit vil jeg tilbake!