Restemat av julemat

Kalde ribbebiter, pinnekjøtt eller rester av lutefisk er et perfekt utgangspunkt for å lage deilige romjulsretter

Restemat blir festmat i romjula.

SNADDER MED RIBBE: Restemat kan være både spennende og smaksrikt. Jan Robins sprø ribbestykker med «smacked cucumber» og frisk salat kan absolutt anbefales i romjula. Foto: Mette Møller
SNADDER MED RIBBE: Restemat kan være både spennende og smaksrikt. Jan Robins sprø ribbestykker med «smacked cucumber» og frisk salat kan absolutt anbefales i romjula. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Restemat fra de tradisjonelle julemåltidene er supert å bruke til å teste ut nye og spennende smaker.

Noen lager til og med pysjamasparty med restematen!

Du trenger slett ikke spise det samme flere dager på rad, og selv om mange av oss sverger til kald ribbe 1. juledag, kan kokk Jan Robin Ektvedt garantere at ribbebiten smaker enda bedre med litt glaze, krydder og frisk salat.

Asiatiske smaker

- Det er jo en kjent sak at ribbe og asiatiske smaker passer veldig godt sammen. Når du varmer opp igjen ribba kan du glasere den med litt hoisinsaus, soya eller en asiatisk krydret glaze, sier Jan Robin.

I desember har kjøkkensjefen på Hitchhiker hatt «smacked cucumber» og sprø ribbe på menyen.

Ribbestykkene serveres sammen med små, lett knuste agurker, Jan Robin bruker små snackagurker, som har blitt marinert i en asiatisk dressing basert på soyasaus, lime, riseddik og mye godt krydder.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: Mette Møller
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: Mette Møller Vis mer

- Vi lager vanlig juleribbe som vi salter og steker, og så kapper vi den i biter og dypper i ulike glazer. Sammen med de marinerte agurkene, en frisk, grønn salat, granateplekjerner og gjerne litt tørket fetaost blir dette skikkelig digg, sier Jan Robin.

Kimchi

Pinnekjøttrestene plukker han i biter og steker gylne i smør, for han fyller kjøttet i smørstekte pølsebrød og topper opp med kimchi.

Et glass kimchi er ferdig til bruk etter to dager på kjøkkenbenken, men smaker enda bedre etter ei uke eller mer i kjøleskapet.

- Dette er lettvint og godt. Litt krydret majones gjør smaken ekstra spennende. Lag gjerne en majones med litt kimchi i. En god chilimajones smaker også perfekt sammen med pinnekjøtt og kimchi, sier Jan Robin.

Rester av lutefisk gir Jan Robin et ekstra lag med pepper og varmer i ovnen, før han flaker opp fisken og legger den på en seng av tykk, kinesisk maposaus.

- Mapo lutefisk, det er en fin variant som er morsom å lage. Det er en kinesisk rett som heter mapo tofu, vi hadde den på menyen i fjor, men nå bytter jeg ut tofuen med lutefisk. Maposausen er en deilig og fyldig saus med kvernet medisterdeig, finhakkede grønnsaker, soya- og østerssaus og mye krydder. Du kan gjerne putte saus og lutefisk i en lefse, det er også godt, sier Jan Robin.

Er du glad i mat? Følg oss på Facebook!

Les også:

Kokketrikset ingen kan: Beste trikset for saftig kjøtt

Den sikreste måten å få sprø svor

Så lenge holder julematen seg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer