Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kan vi få hummersesong hele året i framtida?

I dag blir du hardt bøtlagt utenfor sesongen. Kan forskningen gi oss mer hummer? 

ETTERTRAKTET: Hummeren er «havets kardinal »og har vært en ettertraktet delikatesse og salgsvare i mer enn hundre år. Kan forskningen gjøre den mer tilgjengelig? Foto: METTE RANDEM
ETTERTRAKTET: Hummeren er «havets kardinal »og har vært en ettertraktet delikatesse og salgsvare i mer enn hundre år. Kan forskningen gjøre den mer tilgjengelig? Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter hummerfisket. Etter ni eller ti måneder med fredning (avhengig av hvor i landet du holder til) og totalforbud mot så mye som å blunke hardt til en hummer, er det nå endelig mulig å fange den rasende og velsmakende delikatessen.

UNNTAKET: Kjetil Frøyland har lov til å fiske hummer når han vil. Foto: METTE RANDEM
UNNTAKET: Kjetil Frøyland har lov til å fiske hummer når han vil. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Bortsett fra akkurat her hvor vi er, et lite, tilsynelatende lovløst havområde ute ved Ystesteinene, ytterst i havgapet i Farsund kommune.

«Den ene inneholder to hummer, som ser ut til å akkurat ha begynt å gå hverandre på nervene. I den andre finner vi en livredd taskekrabbe og en gigantisk hummer.»

Det er fortsatt sommer i lufta. Oktober er ennå langt unna. Vi legger oss til ved noen sitrongule og appelsinoransje blåser som dupper i havflaten og begynner å trekke inntil vi kommer til en rekke med fem hummerteiner.

Aggresive typer

Den ene inneholder to hummer, som ser ut til å akkurat ha begynt å gå hverandre på nervene. I den andre finner vi en livredd taskekrabbe og en gigantisk hummer. En over to og en halv kilo med krigersk åtseleter klyper etter oss og alt annet i sin nærhet.

Til sammen er det åtte hummer i ulike størrelser som blir lagt i en plastkasse, og som får våte t-skjorter lagt over seg, for å legge en demper på deres ellers konstant aggressive atferd.

Unntaket fra regelen

– Ingen dårlig fangst!

IKKE NOE Å SKJULE: Takket være et forskningsprosjekt, kan Kjetil Frøyland vise all den fangsten han måtte få. Foto: METTE RANDEM
IKKE NOE Å SKJULE: Takket være et forskningsprosjekt, kan Kjetil Frøyland vise all den fangsten han måtte få. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Skipperen, Kjetil Frøyland, smiler fornøyd. Selv om hummerfiske er strengt forbudt i hele Norge akkurat nå, er det ikke det minste spor av nervøsitet å spore hos Kjetil i det vi kommer nærmere folk, ikke noe forsøk på å skjule fangsten når vi legger til land inne i byen.

For Kjetil, og selskapet hans Ægir, er unntaket for regelen om det strengt regulerte hummerfisket.

LANGT TIL HAVS: Her drives prøveprosjekt med havbeite. Foto: METTE RANDEM
LANGT TIL HAVS: Her drives prøveprosjekt med havbeite. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Kjetil har nemlig lov til å fiske hummer når han vil.

Hummeren er «havets kardinal »og har vært en ettertraktet delikatesse og salgsvare i mer enn hundre år.

«En fornem og grisete spiseopplevelse med smak uten sidestykke.»

Fornemt og grisete

Få ting er mer storslått enn en rød hummer på festbordet, halvt ridder i rustning, halvt insekt. En fornem og grisete spiseopplevelse med smak uten sidestykke.

I mange tiår var hummerfisket en viktig inntektskilde for folk langs kysten. På det meste ble det fisket mer enn 1000 tonn.

I år med overflod ble hummerkjøttet til og med hermetisert. Men stort sett var det en dyr og eksklusiv råvare, som ble solgt til et kresent borgerskap i byene og et umettelig marked på kontinentet.

Inntil overflod ble til overfiske, og bestanden ble kraftig redusert. Noe som igjen har ført til strenge regler for når du og jeg, amatører og proffer, kan fange hummer. Og kraftige straffesanksjoner for dem som tilfeldigvis har glemt seg og satt krabbeteinen på det beste hummerstedet, eller som har vært «uheldig» nok til å få hummer i garnet.

Kraftige bøter

– Måtte jo ta den med hjem for å få den ut. Og så ramla den i gryta.

I 2013 måtte en Risør-mann betale 18 000 i bot for tjuvfiske av én hummer. Samme år ble en yrkesfisker dømt til 18 dagers betinget fengsel og mer enn 40 000 kroner i bøter og omkostninger, etter å ha blitt ferska i forsøket på å lure seg unna med 38 ulovlige kardinaler.

HUMMERMANN: Før var han ingeniør i oljebransjen. For ti år siden kastet han seg inn i hummerbransjen. Foto: METTE RANDEM
HUMMERMANN: Før var han ingeniør i oljebransjen. For ti år siden kastet han seg inn i hummerbransjen. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men for Kjetil gjelder ikke loven på den måten. Når han fanger hummer, enten det er i november eller juni, er det helt lovlig. Det kan til og med være med på å redde hummeren. Skape overflod gjennom fiske.

Det høres ut som om det er for godt til å være sant. Men det er en del av et prøveprosjekt med havbeite. Kjetil er ingeniør med bakgrunn i oljebransjen.

For ti år siden, samtidig som myndighetene begynte å lage bitte små, strengt regulerte smutthull i de strenge hummerreglene, kastet han seg inn i hummerbransjen.

Enkel idé

Ideen er enkel, etter en modell som er testet ut andre steder i verden, blant annet med krokodiller i Afrika: Ægir har fått tildelt et 1,7 kvadratkilometer stort område ved Ystesteinene. Der kan han fiske som han vil. (Med strenge krav til dokumentasjon.)

Han tar med hummerne til et anlegg på land, der de går i store tanker. Noen selger han. Blant annet til meg. De smaker kjempegodt.

Andre utvikler rogn, og med nærliggende herreselskap – på hummerens uromantiske vis – blir rogna til tusenvis av bitte små larver.

Et mysterium

Fortsatt er hummeren et mysterium for forskningen. Man kjenner godt til hvordan de lever som voksne, og hvordan de forplanter seg, men man vet veldig lite om hummerens barndom, hvordan de lever sine første år.

SKJULT SKATT: Det er  nærliggende å tro at hummeren skjuler seg de første åra på havbrunnen. Den gjemmer seg for en farlig verden, rett og slett.Foto: METTE RANDE
SKJULT SKATT: Det er  nærliggende å tro at hummeren skjuler seg de første åra på havbrunnen. Den gjemmer seg for en farlig verden, rett og slett.Foto: METTE RANDE Vis mer

Ifølge Havforskningsinstituttet har man aldri – noen sinne – funnet hummeryngel under sju centimeter ute i naturen, verken i Norge, Storbritannia, Irland eller i Italia, som er de mest iherdige hummerforskningsnasjonene. «En rekke fisk og krepsdyr, særlig leppefisk, ulke, torsk og strandkrabbe, jakter på nylig utsatt hummeryngel.

Det er derfor nærliggende å tro at når hummeren begynner å leve på havbunnen er det viktig å leve de første åra fullstendig skjult,» står det på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

De gjemmer seg for en farlig verden, rett og slett.

Bitte små, helt perfekte hummer

Inne på anlegget til Kjetil får vi se en tank med små larver. Bitte små, helt perfekte hummer, ennå ikke svarte eller grønnblå, nesten gjennomsiktige.

For hver hummer han fanger, slipper Kjetil ut hundrevis av hummerlarver i omtrent samme område.

Slik blir det flere hummere som gjemmer seg i sprekker og huler på havbunnen. Og slik håper man at bestanden vil vokse, så den kan tåle det man på fagspråket kaller «større beskatning».

Eller om man vil, flere hummermiddager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!