Kan vi få hummersesong hele året i framtida?

I dag blir du hardt bøtlagt utenfor sesongen. Kan forskningen gi oss mer hummer? 

ETTERTRAKTET: Hummeren er «havets kardinal »og har vært en ettertraktet delikatesse og salgsvare i mer enn hundre år. Kan forskningen gjøre den mer tilgjengelig? Foto: METTE RANDEM
ETTERTRAKTET: Hummeren er «havets kardinal »og har vært en ettertraktet delikatesse og salgsvare i mer enn hundre år. Kan forskningen gjøre den mer tilgjengelig? Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag starter hummerfisket. Etter ni eller ti måneder med fredning (avhengig av hvor i landet du holder til) og totalforbud mot så mye som å blunke hardt til en hummer, er det nå endelig mulig å fange den rasende og velsmakende delikatessen.

Bortsett fra akkurat her hvor vi er, et lite, tilsynelatende lovløst havområde ute ved Ystesteinene, ytterst i havgapet i Farsund kommune.

Det er fortsatt sommer i lufta. Oktober er ennå langt unna. Vi legger oss til ved noen sitrongule og appelsinoransje blåser som dupper i havflaten og begynner å trekke inntil vi kommer til en rekke med fem hummerteiner.

Aggresive typer

Den ene inneholder to hummer, som ser ut til å akkurat ha begynt å gå hverandre på nervene. I den andre finner vi en livredd taskekrabbe og en gigantisk hummer. En over to og en halv kilo med krigersk åtseleter klyper etter oss og alt annet i sin nærhet.

Til sammen er det åtte hummer i ulike størrelser som blir lagt i en plastkasse, og som får våte t-skjorter lagt over seg, for å legge en demper på deres ellers konstant aggressive atferd.

Unntaket fra regelen

– Ingen dårlig fangst!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer