RESTAURANT FOODIE: Anmelderne har vært på Foodie. Selv om helthetsinntrykket er bra, er det flere ting å sette fingeren på. Foto: Christian Roth Christensen
RESTAURANT FOODIE: Anmelderne har vært på Foodie. Selv om helthetsinntrykket er bra, er det flere ting å sette fingeren på. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Robinson og Fredag

Kaninpølse med røkt ål og makrell­majones overrasker: - Smaksbombe

Noen ganger kan det bli for mye av det gode.

I en ikonisk scene i filmen «Fight Club» fra 1999, forteller Tyler Durden (Brad Pitt) hvilke regler som gjelder, og den første regelen i Fight Club er: «Du snakker ikke om Fight Club». Den samme regelen har overføringsverdi til 2010-tallets ofte utskjelte subkulturelle gruppe, hipsterne. Det å erklære at du identifiserer deg med hipsterkulturen, er så fjernt fra kulturens kjerne at dersom du gjør det, tilhører du den åpenbart ikke.

- Og er det ikke litt det samme?

Kaninpølse med røkt ål og makrell­majones overrasker: - Smaksbombe

Fredag kikket spørrende mot Robinson.

- Er det ikke litt det samme når du kaller restauranten din «Foodie»? Litt påtatt?

Robinson var imidlertid skeptisk til Fredags resonnement, og mente det godt kunne tenkes en god grunn for navnet «Foodie», en merkelapp enkelte matinteresserte bruker om seg selv for å markere at for dem er ikke mat bare en interesse, men en passion.

- Det kan jo hende de bare er lidenskapelig opptatt av å lage god og litt fancy mat, sa Robinson.

FOODIE: Foodie ligger svært sentralt i Oslo, nærmere bestemt Tordenskioldsgate 6. Foto: Christian Roth Christensen
FOODIE: Foodie ligger svært sentralt i Oslo, nærmere bestemt Tordenskioldsgate 6. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Mens Robinson og Fredag fikk servert saftig brød med trøffelsmør, hvitløksmør og rødvinssmør, kikket de gjennom den lille, men varierte menyen. Foodie skal ha hentet inspirasjon fra Norden, Asia, Frankrike og Middelhavet, og det er vanskelig å få øye på noen rød tråd i spisekartet.

FOODIE-MAT: Maten er god,men får ikke maks karakter av anmelderne. Foto: Christian Roth Christensen
FOODIE-MAT: Maten er god,men får ikke maks karakter av anmelderne. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Sous vide-tilberedt Pekingand med kompott av mango og rosépepper skuffer. Både kjøttet og pannekaka var i tørreste laget, og smaken av rosépepper ble for framtredende.

- Men den hyggelige servitøren skal ha for god vinanbefaling, sa Robinson om flaska de bestilte, en Chardonnay les Graviers (2016) fra Jura.

Vinen gikk også godt til de to neste rettene, kongekrabbe med avokadomousse og pasjonsfrukt-is til Fredag, og en erterisotto med braisert lam, sitronskall-puré og fritert kremost.

- Kongekrabbe-retten er god og fantasifull, men de burde droppet å servere den på en knusktørr parmesan-kjeks, sa Fredag.

Opplevelsen av et unødvendig element var sympto­ma­tisk. Robinsons lam og erterisotto var nydelig, men sitron­skall-puré var en gimmick som ga altfor mye bitterhet. På samme måte ble en ellers god tartar av storfe overskygget av smaken fra løk-iskrem.

- Når det skal legges til noe «kreativt» til en allerede god rett, bør det være noe som hever den og ikke det motsatte, sa Robinson.

- Det er som om de vil litt for mye, nikket Fredag.

Til tartaren valgte de trygt, og fikk en Bordeaux med ­akkurat passe tyngde.

STORT OG SMÅTT: Det serveres både små og store posjoner på Foodie. Foto: Christian Roth Christensen
STORT OG SMÅTT: Det serveres både små og store posjoner på Foodie. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Menyen er satt sammen av små og litt større retter. Verken Robinson eller Fredag var helt mette, og tok enda en rett hver før desserten.

Robinsons eklektiske «kanin-hot dog» med røkt ål, appelsin, chili og makrellmajones var en overraskende smaks­bombe, der alle de ulike ingrediensene fant sin plass. ­Fredags Nicoise med lett stekt tunfisk, vaktelegg, confiterte poteter og oliven-tapenade gjorde mindre inntrykk.

- En middelhavsfarer fra Middelhavet, sa Fredag.

På nettsidene var det annonsert med en rikholdig cocktail-­meny, utviklet av deres egen «The angry bartender». ­Dessverre hadde visstnok bartenderen blitt for «angry» og sluttet i jobben. Det behjelpelige personalet mikset likevel en god variant av whisky sour med yuzu til Fredag, på ­husets regning.

Drinken var et fint følge til en overdådig dessertkreasjon av marengs, rabarbrakompott, krem og is.

- Fin avslutning, sa Fredag.

Robinson satte pris på en mektig delice av Valrhona-­sjokolade, men skulle ønske den friske bringebær-­sorbeten hadde fått mer spillerom.

Under hele besøket var Robinson og Fredag de eneste spisegjestene, mens horder av turister passerte utenfor på vei mellom Rådhuset og Karl Johan.

- Det har vært flere gode retter, men hvis de vil fylle bordene, bør de både finne et tydeligere konsept og få de avgjørende detaljene til å sitte, sa Robinson.