HURRA: Kjøkkensjef Gunnvor Sunde omkranset av ordfører Leidulf Gloppestad og Anita Vatland som representerer Pårørendeaksjonen i juryen for Gylne Måltidsøyeblikk 2017. Foto: Privat
HURRA: Kjøkkensjef Gunnvor Sunde omkranset av ordfører Leidulf Gloppestad og Anita Vatland som representerer Pårørendeaksjonen i juryen for Gylne Måltidsøyeblikk 2017. Foto: PrivatVis mer

Gylne Måltidsøyeblikk 2017

Kåret til Norges beste sykehjem: Gunnvor avslører trikset som fikk de eldre til å spise maten

Kjøkkensjef Gunnvor Sunde ved Gloppen Omsorgssenter vet hva hun ville ha gjort hvis hun ble matminister i Norge.

(Dagbladet): I dag står kake på menyen hos de ansatte og beboerne ved Gloppen Omsorgssenter. Sykehjemmet gikk nemlig til topps i Gylne Måltidsøyeblikk, en konkurranse som fremmer matglede og matlyst på institusjoner landet rundt.

- De som får mat hjem fra Gloppen Omsorgssenter er sikret sine daglige, gylne øyeblikk. Kommunen har satset på omsorg i hjemmet, og har løftet fram maten som en viktig del av tilbudet. At ordføreren og toppledelsen er engasjert og har reist rundt for å høre hvordan brukerne opplever tilbudet som gis, viser et dypt engasjement for matomsorgen i kommunen, kommenterer fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

GOD MAT AVGJØRENDE: - Gunnvor Sunde og Gloppen Omsorgssenter er et forbilde, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.
GOD MAT AVGJØRENDE: - Gunnvor Sunde og Gloppen Omsorgssenter er et forbilde, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet. Vis mer

Store variasjoner

Vie har inngått i juryen som kåret dagens vinner. Hun har med stor interesse fulgt Dagbladets artikler den siste tiden om stor variasjon av maten på ulike sykehjem. I Halden fikk TV-kokken Bård Greni sjokk og ga sykehjemsmaten stryk. Tidligere i sommer fortalte vi at minst 31 sykehjem så sent som i 2016 serverte middag allerede kl. 12.30. - Man kan redde liv ved å flytte middagen, mente helse-og omsorgsminister Bent Høie.

- Konklusjonen er at et mat- og måltidstilbud av høy kvalitet kommer ikke av seg selv. Det er resultatet av en rekke beslutninger og prosesser som hver for seg er grunnleggende viktige, og som involverer kommunens politikere og ansatte og ikke minst alle ansatte i pleie- og omsorgssektoren. Det handler om helse, livskvalitet og verdighet, og det angår oss alle, fremholder direktøren i Forbrukerrådet.

Et stort engasjement blant både personale, beboere og pårørende har sørget for at Gloppen Omsorgssenter hele tiden har kunnet lage maten på eget kjøkken, benyttet ferske råvarer fra distriktet, tilbudt ny meny hver uke og hatt et stort korps av frivillige som kjører ut mat til hjemmeboende eldre 365 dager i året!

Ordfører Leidulf Gloppestad (Sp) har i flere år engasjert seg sterkt rundt måltidene som blir servert de eldre i kommunen.

VINNERMAT: Byggkrem er en populær dessert ved Gloppen omsorgssenter.
VINNERMAT: Byggkrem er en populær dessert ved Gloppen omsorgssenter. Vis mer

- I likhet med mange andre steder har vi også hatt store diskusjoner rundt om man bør lage maten på sykehjemmet eller å få den levert av et storkjøkken. At vi har beholdt kjøkkenet lokalt ser vi verdien av nå, sier Gloppestad til Dagbladet.

Han er svært imponert over jobben til kjøkkensjef Gunnvor Sunde og hennes kolleger.

- I fjor ble sykehjemmet vårt nummer to i konkurransen, og i år ble solid yrkesstolthet og matglede for de eldre kronet med seier. God, næringsrik mat til de eldre er noe mange er opptatt av, og der man ser verdien ved å bidra aktivt selv også. Samspillet med frivilighetssentralen og dem som kjører ut maten betyr veldig mye. Alt dette gjør kommunen rikere og tjenestene varmere, kvitterer ordføreren.

STOLT: Ordfører Leidulf Gloppestad i Gloppen kommune. Foto: Siv Kvalsvik Haugen, Gloppen kommune
STOLT: Ordfører Leidulf Gloppestad i Gloppen kommune. Foto: Siv Kvalsvik Haugen, Gloppen kommune Vis mer

Fant på eget knep

Når Dagbladet får tak i kjøkkensjef Gunnvor Sunde, er hun allerede travelt opptatt med å lage mat til de 200 brukerne i kommunen. Men hun tar seg tid til å avsløre det uvante grepet som har gjort så stor suksess - nemlig å tilby minst to middagsvarianter hver dag!

LOKALT: Selv om sykehjemmet er en del av innkjøpsordningen til fylket, får de handle inn kortreiste matvarer. Foto: Gloppen omsorgssenter
LOKALT: Selv om sykehjemmet er en del av innkjøpsordningen til fylket, får de handle inn kortreiste matvarer. Foto: Gloppen omsorgssenter Vis mer

- Hver gang vi får en ny beboer, har sykepleierne på forhånd funnet ut hva vedkommende liker best å spise. Derfor kan vi tilpasse maten til den enkelte bruker. Du kan velge mellom kjøtt eller fisk til middag, og det er heller ikke noe problem med ønskekost, forteller Sunde.

- Gjør ikke en større meny også utslag på kostnadene?

- Nei, fordi vi vet hva beboerne liker, har vi heller ikke svinn. Kommunelegen bekreftet overfor oss at vi omtrent ikke har underernærte eldre i Gloppen, fordi vi er så opptatt av å tilpasse måltidene etter hva de eldre selv liker. At vi hver uke kommer med ny meny, gjør at vi enkelt kan ta i bruk overskuddslagre fra produsenter. Det hender også at vi har farseprodukter, men da lager vi det selv, understreker den driftige kjøkkensjefen.

- I dag får du prisen av mat- og landsbruksminister Jon Georg Dale. Hva ville du selv ha gjort hvis du var statsråd for en dag?

BOR PÅ GLOPPEN: - Maten her på omsorgssenteret har alltid vært kjempegod, skryter beboer Nelly. Foto: Privat
BOR PÅ GLOPPEN: - Maten her på omsorgssenteret har alltid vært kjempegod, skryter beboer Nelly. Foto: Privat Vis mer

- Jeg skulle ønsket at alle sykehjem hadde tilgang til ferske råvarer, og at alle lager mat fra eget kjøkken der resten av personalet kan kommunisere med kokkene 365 dager i året. Med dedikerte folk i arbeid og gode råvarer er veldig mye gjort, påpeker Gunnvor Sunde.

I neste sekund legger hun til:

- Jeg vil gjerne at du får fram at denne prisen er et resultat av teamwork i alle ledd. Ikke bare oss kokker, men alle ansatte og tenk på de 25 frivillige som kjører ut mat til hjemmeboende selv på julaften. Det har aldri vært noe problem å få folk til å stille opp for hverandre her i Gloppen kommune, konstaterer prisvinneren stolt.