<strong>STOLT:</strong> Karla Siverts startet på en kokebok om norske råvarer i fjor. Boka er nå fullført, etter hennes død. Ektemannen Thorleif Linhave tror kona ville vært stolt over resultatet. Her med datteren Juno. Foto: TINE FALTIN
STOLT: Karla Siverts startet på en kokebok om norske råvarer i fjor. Boka er nå fullført, etter hennes død. Ektemannen Thorleif Linhave tror kona ville vært stolt over resultatet. Her med datteren Juno. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Kokebok fullført etter Karla Siverts' død:

- Karla ville vært kjempe­stolt, og litt brydd

Ektemannen Thorleif takknemlig og rørt over konas kokebok som utgis etter hennes død. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en spesiell opplevelse å få boka. Den ville gjort Karla kjempestolt, og brydd. Hun ville ikke ha fokus på seg selv. Faget og yrkesstoltheten kom alltid foran, sier Thorleif Linhave Bamle, ektemann til avdøde Karla Siverts.

<strong>REN MAT:</strong>Karla Siverts sto for ren norsk mat. Her er hun i åkeren på Brimse gård i Rogaland. Foto: MATS WIDEN/GYLDENDAL
REN MAT:Karla Siverts sto for ren norsk mat. Her er hun i åkeren på Brimse gård i Rogaland. Foto: MATS WIDEN/GYLDENDAL Vis mer

Rørt

Han er tydelig rørt over den nye kokeboka, fullført etter hennes død.

Sammen med datteren Juno (2), en rekke norske kokker, forlagsfolk og venner ble boka i går lansert på Smalhans, der Siverts jobbet de siste årene.

Siverts døde i juni, 29 år gammel, av eggstokkreft. Foruten jobben som kjøkkensjef på restaurant Smalhans i Oslo, deltok hun i TV-programmer, hadde egen spalte i Dagbladet og var Årets Bondelagskokk to år på rad.

Smalhans har utmerkelsen Bib Gourmand i michelinguiden og lager en raffinert utgave av norsk husmannskost.

<strong>VANSKELIG TID:</strong> Karla Siverts sammen med ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno (2) hjemme i parets leilighet i Gamlebyen tidligere i år. Siverts døde i juni, 29 år gammel. Foto: ANITA ARNTZEN
VANSKELIG TID: Karla Siverts sammen med ektemannen Thorleif Linhave og datteren Juno (2) hjemme i parets leilighet i Gamlebyen tidligere i år. Siverts døde i juni, 29 år gammel. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Mange har vært berørt av Karlas sykdom og død. Den svenske jazzmusikeren Anders Thorén har blant annet laget egen låt til Karla, hvor alle inntekter går til hennes legat til støtte for unge kokketalenter og andre kreftrammede.

Et råvareeventyr

Kokeboka har fått navnet «Eventyrlig», et passende navn mener kokebokforfatter Øivind Hånes, som har ført boka i pennen..

- Det norske matfatet er et eventyr. Mange av råvarene våre er i verdensklasse. Særlig de som er høyt til fjells og ved kysten, sier han.

En del av boka er råvarekunnskap, en del er reiseskildring og en del er oppskrifter. I boka finner du ialt 22 ulike norske råvarer, med et spenn fra ramsløk og multer til sik og kongekrabbe.

Du finner også oppskrifter med kråkebolle, kamskjell og beinmarg. Hånes er ikke med på at råvarene er for fjerne for menigmann.

<strong>TEAMET BAK:</strong> Karlas ektemann og Gyldendal-teamet som har fullført boka. Foto: TINE FALTIN
TEAMET BAK: Karlas ektemann og Gyldendal-teamet som har fullført boka. Foto: TINE FALTIN Vis mer

-Nei, faktisk ikke. Her er beter og kål og helt vanlige ting. Det eneste som er vanskelig å få tak i er sik. Det er også litt dårlig med rype for tida, men du får tak i den om du vil. Ramsløk må du plukke sjøl om våren, langs kysten,sier han.

Drømmekokken

Øivind Hånes, designeren Kenneth Hansen og fotografen Mats Widén tok initiativet til boka. De ønsket seg en kokk på laget og ble koblet med Siverts av Gyldendal forlag. Sammen dro de til Rogaland og Røros på jakt etter Norges beste råvarer.

<strong>HEDRET KARLA:</strong> Kokker, venner og forlagsfolk var samlet på Karlas egen restaurant Smalhans for å hedre henne og lansere kokeboka Eventyrlig, en hyllest til norske råvarer. Foto: TINE FALTIN
HEDRET KARLA: Kokker, venner og forlagsfolk var samlet på Karlas egen restaurant Smalhans for å hedre henne og lansere kokeboka Eventyrlig, en hyllest til norske råvarer. Foto: TINE FALTIN Vis mer

-Vi hadde funnet drømmekokken. Og følte ikke at vi hadde hastverk. Verken Karla eller vi trodde at kreften skulle ramme så hardt, forteller Hånes.

I vinter var planen å reise til Vesterålen. Det måtte avlyses. Karla var for syk.

- Men vi fikk gjort veldig mye i fjor, sier Hånes som ikke var i tvil om at boka skulle fullføres.

- Det vanskelige var å ta vare på det lyse og luftige etterhvert som Karla ble sykere, sier han.

Målet har vært å beholde tonen og stemningen rundt Karla.

- Det håper jeg at vi har klart, sier Hånes, som etter begravelsen fant ny energi til å fullføre.

-Allerede en legende

-Karla tenkte nytt om de klassiske rettene og hadde alltid kule kombinasjoner. Salatene hennes, for eksempel, var helt spesielle. En av grunnene til at jeg satser på det norske i min nye restaurant, er Karla, sier kokken Martin Guin Troset, som jobbet sammen med henne på Smalhans og nylig åpnet restaurant Pila i Oslo.

Boka er«veldig Karla», mener Tom Victor Gausdal, kokken som allerede i 2006 ansatte henne og i mange år jobbet nært med henne.

-Karla var kjempekreativ på menyer og lagde sinnsyk god mat. Det bærer boka preg av. Hun tok imot impulser fra hele verden, men lagde alltid sin egen vri. Hun er allerede en legende, sier Gausdal.

Les også: Tre varmende høstgryter fra Karla Siverts

Trendy gatemat du kan lage hjemme

Karlas beste skreioppskrifter til hverdags og fest.

<strong>KJØPER:</strong> Mange kokkekolleger møtte opp for å hylle sin avdøde kollega, og kjøpe kokeboka. Her sikrer Martin Guin Troset seg to eksemplarer, hvorav ett skal stå utstilt i hans nye restaurant. Til venstre kjedeansvarlig i Gyldendal Ronny Solibakke. Foto: TINE FALTIN
KJØPER: Mange kokkekolleger møtte opp for å hylle sin avdøde kollega, og kjøpe kokeboka. Her sikrer Martin Guin Troset seg to eksemplarer, hvorav ett skal stå utstilt i hans nye restaurant. Til venstre kjedeansvarlig i Gyldendal Ronny Solibakke. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer