Mattrygghet i gatekjøkkenbransjen:

Kebabkrise: Ti stengt på dagen

Mattilsynet fortviler etter nok en kampanje med nedslående resultater.

KRISE: Mattilsynet har utført tilsyn på seksti gatekjøkken i Oslo. Resultatet er nedslående. Her kan du se Mattilsynets egne bilder av noen av avvikene. Video: Mattilsynet og Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skitne kjøkken, skittent utstyr, skadedyr og ekskrementer, manglende kjøling og temperaturkontroll og generell mangel på hygiene.

Noe er råttent i gatekjøkkenbransjen. Og det blir ikke bedre. De siste fem åra har Mattilsynet avdeling Oslo, Asker og Bærum sett nærmere på gatekjøkken gjennom flere kampanjer, og resultatene er nedslående: Mellom 14 og 22,5 prosent av stedene har blitt stengt. Tendensen viser ingen bedring.

Det svikter i mange ledd, men gjennomgående er det forhold som renhold, hygiene og lagring av mat som fører til at virksomhetene må stenge.

- Nå har vi gjort denne kampanjen fire ganger i løpet av fem år, og det har ikke blitt bedre, sier Inger Marie Øymo, fungerende avdelingssjef for region Stor-Oslo i Mattilsynet.

Det er det flere årsaker til.

INGEN BEDRING: - Vi har spurt oss selv: Hvorfor blir det ikke noen merkbar endring? sier Inger Marie Øymo i Mattilsynet.
INGEN BEDRING: - Vi har spurt oss selv: Hvorfor blir det ikke noen merkbar endring? sier Inger Marie Øymo i Mattilsynet. Vis mer

- Det er en lav terskel for å starte opp i gatekjøkkenbransjen, og det er nok hovedgrunnen til at det er spesielt mange utfordringer her, supplerer Jila Nami, en av Mattilsynets seniorinspektører.

I tillegg er bransjen preget av hyppige eierskifter, og mange eiere har utenlandsk bakgrunn, noe som blant annet fører til utfordringer med kommunikasjonen, ifølge Nami.

- En ting er språkbarrierer, men mange har også en annen kulturell forståelse av regelverk - og hva som ligger i «god hygiene».

Mattilsynets gatekjøkkenkampanje:

 • Mattilsynet har sjekket et utvalg gatekjøkken fire ganger fra 2015 til 2019
 • Andelen steder som ble stengt på dagen var:
  2015: 14 prosent
  2017: 22,5 prosent
  2018: 14 prosent
  2019: 17 prosent
 • I tillegg til disse fikk flere steder umiddelbart omsetningsforbud for matvarer som fantes i lokalene.

Dårlig ledelse

Det er mange ting å ta tak i for disse gatekjøkkenet, men den aller største utfordringen er knyttet til renhold. Det bunner i en manglende forståelse for hvorfor det er så viktig med renhold og god hygiene, skal vi tro den erfarne inspektøren.

- Mange nedprioriterer renhold om de har knapt med tid eller penger, sier Nami.

- Og så er det forskjell på hva folk legger i «rent nok».

Heldigvis finnes det klare regler for hva som er rent nok om man ønsker å selge mat til andre.

I VASKEN: Hvor mange feil finner du på dette bildet? Foto: Mattilsynet
I VASKEN: Hvor mange feil finner du på dette bildet? Foto: Mattilsynet Vis mer

Et annet stort problem er fraværende ledere og dårlig ledelse. Erfaring fra disse kontrollene viser at gatekjøkken er noe mange «har på si».

- Noen overlater nærmest hele driften til ansatte. De ansatte gjør så godt de kan, men mangler opplæring.

- Det er også viktig å få med at vi har gjort et risikobasert utvalg av steder vi tester, påpeker Nami.

Det betyr at de har sjekket nye steder, uregistrerte virksomheter, steder med nye eiere og steder der de har indikasjoner på at ikke alt fungerer som det skal - i tillegg til stikkprøver.

Tar grep

- Vi har spurt oss selv, etter så mange kontroller, veiledning og kampanjer: Hvorfor blir det ikke noen merkbar endring? sier Øymo.

På Mattilsynets nettsider finnes det enkle veiledere, og Mattilsynet tilbyr personlig veiledning til dem som driver eller skal åpne spisesteder.

Nå har Mattilsynet tatt grep for å adressere flere av problemene over. På nettsidene ligger det en startpakke for nye matvirksomheter som skal gjøre det litt lettere, også for dem som ikke skjønner norsk.

Alle videoene er på norsk, mens man kan velge mellom norsk, engelsk, vietnamesisk eller arabisk tekst.

Ti stengt på dagen

I årets tilsyn ble til sammen 59 virksomheter inspisert. Av disse ble ti stengt på dagen, og tre fikk omsetningsforbud for matvarer de hadde i lokalet. De har nå ryddet opp, og alle er åpnet igjen.

IKKE AVSMAK: Jila Nami spiser gjerne ute, også på gatekjøkken.
IKKE AVSMAK: Jila Nami spiser gjerne ute, også på gatekjøkken. Vis mer

Ingen av de stengte virksomhetene ligger i Oslo sentrum.

- Betyr det at kebaben i Torggata og på Grønland er frikjent?

(Rå latter rundt bordet.)

- Nei, det er vel å trekke det litt langt. Vi har jo bare sjekket et utvalg gatekjøkken, sier Nami.

Til tross for jobben generelt, og de siste fire åras gatekjøkken-sjekker spesielt, spiser inspektøren fortsatt ute.

Hun er heller ikke fremmed for å spise på gatekjøkken, og hun tar gjerne med seg barna.

- Hvor spiser du da?

GODKJENT: Kebab kompaniet i Torggata var et av ti kontrollerte gatekjøkken som Mattilsynet ikke hadde noe å utsette på. Foto: Elisabeth Dalseg
GODKJENT: Kebab kompaniet i Torggata var et av ti kontrollerte gatekjøkken som Mattilsynet ikke hadde noe å utsette på. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Jeg har ikke spist der ennå, men jeg har lyst til å prøve Kebab kompaniet. Jeg var med på en koordinert aksjon der, med representanter fra flere etater, og har aldri vært på et sted der alt var på stell, sier Nami.

Kebab kompaniet i Torggata var en av ti virksomheter som hadde god styring - og ikke fikk noen anmerkninger da Mattilsynet gjennomførte årets gatekjøkkenkampanje.

Her er hele den glade lista:

 • Gaza kjøkken (Møllergata)
 • Toscana Pizza & Grill (Waldemar Thranes gate)
 • Kebat Biten Øst (Pilestredet)
 • Lille Kebab Biten (Pilestredet)
 • Papa Rosa Pizza Mustapha Gatekjøkken (Østensjøveien)
 • Vålerenga Grill & Tikka (hedmarksgata)
 • Tøyen Pizza & Grill (Økernveien)
 • Domino's Pizza (Pilestredet)
 • Codfather (Forneburingen)
 • Kebab Kompaniet (Day Fresh, Torggata)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer