Nord-koreanske arbeidere brukt i fiskeindustrien

Kim lurte USA trill rundt med laks. Nå er det bråstopp

Nordkoreanske arbeidere skal ha skaffet regimet milliarder ved å tilberede fisk som er solgt i USA. Men det er full stopp på sende lakserogn fra Sør-Trøndelag.

INGEN GLAD LAKS: Kim Jong-uns regime skal ha tjent milliarder via arbeiderne som har bearbeidet laks solgt i USA. Foto: NTB Scanpix
INGEN GLAD LAKS: Kim Jong-uns regime skal ha tjent milliarder via arbeiderne som har bearbeidet laks solgt i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under kummerlige forhold produserer nordkoreanske arbeidere laksefilet og andre fiskeprodukter, som deretter eksporteres ulovlig både til USA, Canada og Europa. Produksjonen skjer i fabrikker i Kina, like over grensen fra Nord-Korea.

Fiskeproduktene selges blant annet i store amerikanske dagligvarekjeder som Walmart og Aldi, melder det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press.

Amerikanere som kjøper de ulovlig importerte fiskeproduktene, kan dermed indirekte være med på å støtte Nord-Koreas regjering og landets militære opprustning. Rundt 70 prosent av de nordkoreanske arbeidernes lønn beslaglegges og sendes tilbake til hjemlandet, avslører den omfattende undersøkelsen til AP.

Ba om full stans

President Donald Trump forbød i august all amerikansk import av produkter laget av nordkoreanske arbeidere noe sted i verden. FN forbyr nå utstedelse av arbeidstillatelse for nordkoreanere utenfor hjemlandet, og Nord-Korea møter sanksjoner i store deler av verden. Likevel jobber det titusener av nordkoreanere i andre land.

Selv om det internasjonale samfunnet stadig har strammet inn mulighetene for å drive handel med Nord-Korea, har det eksistert unntak: I 2015 kunne TV 2 melde at norske lakseegg selges til Nord-Korea og avles fram til matfisk. Dermed kunne man bli servert sushi med norsk laks på flere av de finere restaurantene i hovedstaden Pyonyang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer