INGEN GLAD LAKS: Kim Jong-uns regime skal ha tjent milliarder via arbeiderne som har bearbeidet laks solgt i USA. Foto: NTB Scanpix
INGEN GLAD LAKS: Kim Jong-uns regime skal ha tjent milliarder via arbeiderne som har bearbeidet laks solgt i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nord-koreanske arbeidere brukt i fiskeindustrien

Kim lurte USA trill rundt med laks. Nå er det bråstopp

Nordkoreanske arbeidere skal ha skaffet regimet milliarder ved å tilberede fisk som er solgt i USA. Men det er full stopp på sende lakserogn fra Sør-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Under kummerlige forhold produserer nordkoreanske arbeidere laksefilet og andre fiskeprodukter, som deretter eksporteres ulovlig både til USA, Canada og Europa. Produksjonen skjer i fabrikker i Kina, like over grensen fra Nord-Korea.

Fiskeproduktene selges blant annet i store amerikanske dagligvarekjeder som Walmart og Aldi, melder det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press.

FRA ROGN TIL LAKS: I løpet av de siste fire årene er lakserogn det eneste som er blitt sendt fra Norge til Nord-Korea. Men i fjor ble det slutt. Foto: Mette Møller
FRA ROGN TIL LAKS: I løpet av de siste fire årene er lakserogn det eneste som er blitt sendt fra Norge til Nord-Korea. Men i fjor ble det slutt. Foto: Mette Møller Vis mer

Amerikanere som kjøper de ulovlig importerte fiskeproduktene, kan dermed indirekte være med på å støtte Nord-Koreas regjering og landets militære opprustning. Rundt 70 prosent av de nordkoreanske arbeidernes lønn beslaglegges og sendes tilbake til hjemlandet, avslører den omfattende undersøkelsen til AP.

Ba om full stans

President Donald Trump forbød i august all amerikansk import av produkter laget av nordkoreanske arbeidere noe sted i verden. FN forbyr nå utstedelse av arbeidstillatelse for nordkoreanere utenfor hjemlandet, og Nord-Korea møter sanksjoner i store deler av verden. Likevel jobber det titusener av nordkoreanere i andre land.

FULL STOPP: Etter at nyhetsbyrået AP avslørte at nord-koreanske arbeidere er blitt brukt til å produsere mat som er sendt til USA, ble det umiddelbart slutt på importen. Her fra et av regimets egne fabrikker i Chongjin. Foto: NTB Scanpix
FULL STOPP: Etter at nyhetsbyrået AP avslørte at nord-koreanske arbeidere er blitt brukt til å produsere mat som er sendt til USA, ble det umiddelbart slutt på importen. Her fra et av regimets egne fabrikker i Chongjin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om det internasjonale samfunnet stadig har strammet inn mulighetene for å drive handel med Nord-Korea, har det eksistert unntak: I 2015 kunne TV 2 melde at norske lakseegg selges til Nord-Korea og avles fram til matfisk. Dermed kunne man bli servert sushi med norsk laks på flere av de finere restaurantene i hovedstaden Pyonyang.

Fra 2008 og fram til siste leveranse i 2016 eksporterte det norske avlsselskapet AquaGen befruktet rogn av atlantisk laks til Nord-Korea. AquaGen har base på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag og utvikler, fremstiller og leverer genetisk materiale til den globale havbruksnæringen.

I Nord-Korea skulle rognen vokse seg stor og fin i lokale oppdrettsanlegg, før den ble klar til servering eller foredlet på annen måte.

- Vi valgte å avslutte eksporten grunnet situasjonen i landet, sier kommunikasjonssjef i AquaGen, Anne Vik Mariussen til Dagbladet.

Bare en last fra Norge til Nord-Korea i fjor

Hun opplyser at selskapet totalt har eksportert 1,1 millioner lakserogn til Nord-Korea, fordelt på seks forsendelser.

- For hver forespørsel fra Nord-Korea har vi avklart med Utenriksdepartementet om at det har vært i orden med denne eksporten, understreker Vik Mariussen.

UD bekrefter at eksport av fiskeegg ikke er forbudt i seg selv.

AVKLART: Anne Vik Mariussen har avklart handelen med Utenriksdepartementet. Foto: AquaGen
AVKLART: Anne Vik Mariussen har avklart handelen med Utenriksdepartementet. Foto: AquaGen Vis mer

- Men det er en forutsetning at et slikt salg ikke må være til fordel for listeførte personer og enheter eller militæret, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg overfor Dagbladet.

Rådgiver Randi Dyrstad i Seksjon for utenrikshandel i Statististik Sentralbyrå (SSB) bekrefter at det ikke er eksportert noen varer til Nord-Korea i 2017. I årene fra 2013 og fram til nå er det kun notert é transaksjon - nemlig de 35 kiloene med lakserogn AquaGen eksporterte til regimet i februar 2016. Lasten hadde en verdi på kr 256.000

- Moderne slaveri

Eksporten av arbeidere skal, ifølge AP, skaffe landet inntekter på mellom 200 og 500 millioner dollar årlig. Dette kan være penger som brukes i landets militære opprustning og kjernevåpenprogram, som ifølge nordkoreanske myndigheter har kostet mer enn én milliard dollar.

Arbeiderne sitter igjen med en timelønn på 46 cents, ca. fire norske kroner. Fiskeforedlingsfabrikkene AP har kartlagt ligger i Hunchun-provinsen, og herfra er det eksportert mer enn 2000 tonn frossenfisk til USA og Canada i år. En del av produktene ble allerede i Kina pakket i emballasje merket med kjedenavnet Walmart og merkevarenavnet Sea Queen, en produktserie som selges på Aldi.

SAFTIG: Det tar bare noen minutter for å få en saftig og god laks. Vis mer Vis mer

Amerikanske myndigheter og eksperter på Nord-Korea karakteriserer ifølge AP arbeidsforholdene i de kinesiske fabrikkene som «moderne slaveri», og kaller forholdene for «fengselslignende».

Alle de vestlige selskapene som har vært delaktige i importen av fiskeprodukter og andre produkter laget av nordkoreanske arbeidere i Kina, tar avstand fra forholdene ved fabrikkene. De betegner en potensiell støtte til Nord-Koreas kjernevåpenprogram som uakseptabel, og flere selskaper stanset umiddelbart samarbeidet med de aktuelle leverandørene i Kina.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer