Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norske eksperter: - Farlig og uoversiktlig situasjon

Kineserne ypper til krig mot Trump med disse

Kina svarer på USAs økte avgifter og øker toll på amerikansk frukt, nøtter og svin. - Bare en forsmak på hva som kan komme, mener norsk professor.

TØFF TONE: Kineserne har denne uka innført straffetoll på 128 amerikanske varer. Foto: Lars Eivind Bones og Geir Bølstad
TØFF TONE: Kineserne har denne uka innført straffetoll på 128 amerikanske varer. Foto: Lars Eivind Bones og Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mars innførte Trump administrasjonen høyere toll på kinesisk stål og aluminium. Kina var raskt ute med å advare USA om at de vil forsvare sine interesser.

- Hvis noen tvinger Kina til handelskrig, vil vi kjempe til slutten, sa den kinesiske ambassadøren Cui Tiankai på statlig TV.

I motsvar til USAs nye toll bestemte det kinesiske handelsdepartementet at 128 amerikanske varer blir 15 prosent dyrere over natta. Dette inkluderer alt fra epler og bær til nøtter, vin og svinekjøtt, melder CNBS. Svinekjøtt er allerede blitt 25 prosent dyrere å importere. De nye avgiftssatsene trådte i kraft fra mandag denne uka.

- Alle varene på listen er småfisk. De virkelige viktige varene er USAs landbruksprodukter som soyabønner og durra, sa en regjeringsrådgiver i Beijing, ifølge Wall Street Journal.

- Farlig og uoversiktlig

- I dag har vi en handelskonflikt snarere enn en handelskrig. Men situasjonen er farlig og uoversiktlig. Trump annonserte før påske at de vil innføre langt flere tollsatser. Da kan situasjonen raskt eskalere. Gjengjeldelsen fra Kina er bare en forsmak på hva som kan komme, sier Andreas Moxnes, professor i samfunnsøkonomi ved UiO.

EKSPERT: Professor Andreas Moxnes er bekymret for handelskonflikten mellom USA og Kina.
EKSPERT: Professor Andreas Moxnes er bekymret for handelskonflikten mellom USA og Kina. Vis mer

Han mener det store spørsmålet er om USA vil gjennomføre dette, og hvordan Kina vil svare. En ny runde med gjengjeldelser fra Kina er sannsynlig, men UiO-professoren sier det vil bli smertefullt for Kina å innføre toll på soyabønner, som er et viktig eksportprodukt fra USA, og samtidig en viktig vare for det kinesiske landbruket.

Konsekvensene av handelskonflikten er først og fremst dyrere varer i USA og Kina, som etter hvert vil ramme folk flest som må betale mer for forbruksvarer, forteller Moxnes. Han sier Norge er allerede rammet av de nye tollsatsene på eksport av stål og aluminium, ettersom rundt ti prosent av norsk eksport av jern og stål går til USA.

- Mer generelt vil usikkerhet knyttet til spillereglene for internasjonal handel være svært skadelig for verdensøkonomien inkludert Norge.

- Kan bli en kraftig handelskrig

Jan I. Haaland, professor i internasjonal business og økonomi ved Norges Handelshøyskole, sier det er vanskelig å si hvordan handelskrigen mellom de to stormaktene vil utvikle seg fremover. Han mener vi er i en fase der begge sider truer med kraftige handelssanksjoner, men at de trolig også forhandler om en løsning for å unngå at disse iverksettes.

EKSPERT: Professor Jan I Haaland tror Kina og USA vil gjøre alt de kan for å unngå handelskrig.
EKSPERT: Professor Jan I Haaland tror Kina og USA vil gjøre alt de kan for å unngå handelskrig. Vis mer

- Truslene kan anses som forhandlingsutspill for å posisjonere seg til best mulig avtale. Kommer man ikke til enighet, vil nok sterkere sanksjoner iverksettes, og da kan vi etter hvert få en kraftig handelskrig.

- Er det tenkelig at Kina etter hvert vil innføre toll på soyabønner?

- I utgangspunktet ønsker trolig ikke Kina en handelskrig, men ser seg nok nødt til å svare med kraftige tiltak dersom det blir nødvendig. Tiltakene Kina har iverksatt til nå har begrenset virkning for deres egen økonomi. De rammer avgrensede deler av amerikansk økonomi, men spesielt landbruksvarer i stater som betyr mye for Trump. Dersom konflikten utvikler seg og USA innfører nye tiltak, vil Kina måtte vurdere sanksjoner som rammer bredere, men som også kan ha negative konsekvenser i Kina. Soyabønner er et slikt eksempel, men de kan også se etter mer målrettede tiltak med mindre negativ virkning i Kina.

En reell handelskrig vil få betydelige negative konsekvenser for økonomien til Kina og USA, men også for verden, mener professoren.

- Nasjonale økonomier er tett koblet sammen. Ikke minst gjennom globale verdikjeder der næringslivet i et land er avhengig av import og eksport av både innsats- og ferdigvarer. Frie og åpne markedet er avgjørende for at dette skal fungere.

Fordi USA og Kina betyr mye for verdensøkonomien, mener Haaland lavere vekst i disse landene vil gi lavere vekst i Norge også. Han påpeker at internasjonal handel er regelbundet gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO), og en handelskrig som setter dette regelverket til side, vil få alvorlige følger for framtidige handelsrelasjoner globalt og mellom enkeltland.

Soyabønner som våpen

Allan von Mehren, sjefanalytiker i Danske Bank, mener at også større eksportvarer som soyabønner og oksekjøtt kan bli brukt som våpen i handelskrigen mellom de to landene.

– Kina mottar 60 prosent av USAs soyabønner, og markedet har vokst kraftig de siste åra. Dette kan forventes å stige i mange år fremover, sa han ifølge Fødevarewatch i midten av mars.

På markedet for soyabønner konkurrerer USA med Argentina og Brasil. Med økt toll på denne varen, kan konkurrentene overgå USA.

I mai i fjor annonserte Trump på Twitter at USA ville få lov til å selge oksekjøtt og andre store produkter til Kina igjen. Den danske sjefanalytikeren mener det ikke er utenkelig at Kina trekker seg fra denne avtalen, dersom USA går for hardt fram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!