Norske eksperter: - Farlig og uoversiktlig situasjon

Kineserne ypper til krig mot Trump med disse

Kina svarer på USAs økte avgifter og øker toll på amerikansk frukt, nøtter og svin. - Bare en forsmak på hva som kan komme, mener norsk professor.

TØFF TONE: Kineserne har denne uka innført straffetoll på 128 amerikanske varer. Foto: Lars Eivind Bones og Geir Bølstad
TØFF TONE: Kineserne har denne uka innført straffetoll på 128 amerikanske varer. Foto: Lars Eivind Bones og Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I slutten av mars innførte Trump administrasjonen høyere toll på kinesisk stål og aluminium. Kina var raskt ute med å advare USA om at de vil forsvare sine interesser.

- Hvis noen tvinger Kina til handelskrig, vil vi kjempe til slutten, sa den kinesiske ambassadøren Cui Tiankai på statlig TV.

I motsvar til USAs nye toll bestemte det kinesiske handelsdepartementet at 128 amerikanske varer blir 15 prosent dyrere over natta. Dette inkluderer alt fra epler og bær til nøtter, vin og svinekjøtt, melder CNBS. Svinekjøtt er allerede blitt 25 prosent dyrere å importere. De nye avgiftssatsene trådte i kraft fra mandag denne uka.

- Alle varene på listen er småfisk. De virkelige viktige varene er USAs landbruksprodukter som soyabønner og durra, sa en regjeringsrådgiver i Beijing, ifølge Wall Street Journal.

- Farlig og uoversiktlig

- I dag har vi en handelskonflikt snarere enn en handelskrig. Men situasjonen er farlig og uoversiktlig. Trump annonserte før påske at de vil innføre langt flere tollsatser. Da kan situasjonen raskt eskalere. Gjengjeldelsen fra Kina er bare en forsmak på hva som kan komme, sier Andreas Moxnes, professor i samfunnsøkonomi ved UiO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer