Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norske importører følger kiwikrisa på New Zealand nøye

Kiwi-krise skaper bekymring: - Økende problem

Fruktdyrkere på New Zealand frykter at årets kiwihøst vil råtne på treet. Lav lønn og dårlige arbeidsforhold har skapt prekær mangel på arbeidskraft.

KIWIKRISE: Kiwitrærne på New Zealand står fulle av moden frukt, men ingen vil plukke den. Norske importører følger situasjonen nøye. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix
KIWIKRISE: Kiwitrærne på New Zealand står fulle av moden frukt, men ingen vil plukke den. Norske importører følger situasjonen nøye. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Kiwihøsten er i full gang på New Zealand, og nå frykter myndighetene at store deler av produksjonen vil gå dukken og aldri bli sendt ut av landet. Grunnen er at verdens tredje største produsent av den populære, grønne frukten, som egentlig er et bær, har akutte problemer med å få høstet årets avling.

Dette kan få følger også for norske kiwielskere. Ferske tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt viser at vi i Norge i løpet av årets tre første måneder spiste hele 1021 tonn kiwi. Totalimporten gikk ned med 13,3 prosent fra 2016 til 2017, uten at opplysningskontoret har noen konkret teori om grunnen til dette.

Det er den britiske avisa The Guardian som melder om kiwikrisa i dag.

- Det siste vi ønsker er at frukten skal råtne på trærne eller på bakken, uttaler New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, som for første gang på ti år har erklært offentlig mangel på arbeidskraft i kiwiområdet Bay of Plenty på New Zealands nordlige øy.

ØKENDE PROBLEM: - Mangelen på arbeidskraft for høsting av kiwi på New Zealand har vært et økende problem, sier Pia Gulbrandsen i Bama.
ØKENDE PROBLEM: - Mangelen på arbeidskraft for høsting av kiwi på New Zealand har vært et økende problem, sier Pia Gulbrandsen i Bama. Vis mer

Nå vil hun redde frukten ved å åpne for at utlendinger skal få arbeidstillatelse. Til tross for at området har 6000 registrerte arbeidsledige, mangler det 1200 arbeidere på kiwigårdene og i tilhørende produksjonsanlegg.

- Følger nøye med

Lav lønn og dårlige arbeidsforhold gjør jobben som fruktplukker og produksjonsmedarbeider uinteressant for stadig flere.

- Vi i Bama og vår leverandør følger nøye med på situasjonen. Vi regner med å forsyne kundene våre med all den kiwien de ønsker, samtidig som arbeidernes rettigheter skal ivaretas, og kun lovlig arbeidskraft benyttes, kommenterer Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

Hun bekrefter at mangelen på arbeidskraft for høsting og plukking av kiwi på New Zealand har vært et økende problem de siste årene:

SØTERE: Gul kiwi er på vei til Norge, melder Pia Gulbrandsen i Bama. Foto: Bama
SØTERE: Gul kiwi er på vei til Norge, melder Pia Gulbrandsen i Bama. Foto: Bama Vis mer

- Myndighetene har imidlertid nå gjort en god jobb for å øke tilgangen på arbeidskraft, uttaler Gulbrandsen.

38 prosent av kiwien som importeres av Bama kommer fra New Zealand. 61 prosent kommer fra Italia.

Bama venter snart sesongens første leveranser av gul kiwi, opplyser Gulbrandsen. Varianten er en videreutvikling av den grønne, og har ensøtere smak og et tynnere skall.

- Mange forbinder kiwi med New Zealand, men få vet at kiwi egentlig er et bær som stammer fra Kina, opplyser Gulbrandsen.

Håper på innhøsting

Toril Gulbrandsen, matfaglig ansvarlig ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, er opptatt av bærekraftaspektet i forbindelse med innhøstingsproblemene på New Zealand:

BÆREKRAFT: Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt håper at all kiwien blir høstet. Foto: frukt.no
BÆREKRAFT: Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt håper at all kiwien blir høstet. Foto: frukt.no Vis mer

- Generelt er det jo bare å håpe at all frukt og grønt i Norge og hele verden blir høstet, omsatt og fortært i rett tid, og med minst mulig svinn.

Gulbrandsen mener interessen for bærekraft i forbindelse med matproduksjon aldri har vært større.

- Og det er jo veldig bra. Bærekraft er jo det store felles globale målet, og dermed av største interesse for alle som driver med dette.

Full av C-vitaminer

Spiser du den friske og syrlige kiwien, får du også i deg masse vitaminer og fiber:

- Kiwi inneholder faktisk dobbelt så mye vitamin C som appelsiner, forteller ernæringsfysiolog på Opplysningskontoret for frukt og grønt, Cathrine Øverås Frisvold.

FULL AV VITAMINER: Kiwien er full av C-vitaminer og kostfiber, og egner seg godt som tilbehør til grillmaten, tipser ernæringsfysiolog Cathrine Øverås Frisvold. Foto: Frukt.no
FULL AV VITAMINER: Kiwien er full av C-vitaminer og kostfiber, og egner seg godt som tilbehør til grillmaten, tipser ernæringsfysiolog Cathrine Øverås Frisvold. Foto: Frukt.no Vis mer

- Spiser du én kiwi dekker den dagsbehovet ditt for vitamin C, et vitamin som er viktig for hud, immunforsvar og energinivå. Den inneholder også rikelig med kostfiber, som bidrar til en velfungerende mage og tarm.

De fleste spiser kiwien som den er, men Øverås Frisvold anbefaler den også brukt i smoothie og juice, eller som friskt tilbehør til grillmaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media