Forbrukerrådet fant høye verdier av helsefarlig stoff

Kjeksfavoritter kobles til kreft­fremkallende stoff: - Barn ekstra utsatt

Kjekstyper som er populære blant barn inneholder for mye akrylamid, viser en ny test fra Forbrukerrådet. Barn er ekstra utsatt for det kreftfremkallende stoffet.

HELSEFARLIG: Tom and Jerry, Mariekjeks og Bixit er blant kjekstypene med aller høyest innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid, viser en analyse fra Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
HELSEFARLIG: Tom and Jerry, Mariekjeks og Bixit er blant kjekstypene med aller høyest innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid, viser en analyse fra Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk studie fra Forbrukerrådet, som Dagbladet har fått tilgang til, viser at flere av landets mest populære typer barnekjeks har høye verdier av det helseskadelige stoffet akrylamid.

Bestselgerne Tom and Jerry Fullkorn, Mariekjeks, Tom and Jerry og Bixit kommer aller dårligst ut i testen. Også Gjende eventyrkjeks, Bokstavkjeks og Salinas scorer høyt på innhold av det kreftfremkallende stoffet.

- Det er alvorlig når populære kjeks som barn spiser mye av, inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er ekstra utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Instefjord oppfordrer kjeksprodusentene til å ta grep, og få akrylamid-nivåene ned.

- Undersøkelsen viser at det er behov for tøffere tiltak overfor matindustrien. EU-kommisjonen må bli strengere, og de anbefalte referanseverdiene for akrylamid i mat bør gå fra å være veiledende til å bli bindende, mener Instefjord.

Stor undersøkelse av hverdagsmat

Forbrukerrådet har analysert innholdet av akrylamid med referanseverdien som gjelder for kjeks til sped- og småbarn, fordi et flertall av kjekstypene i testen retter seg mot barn og barnefamilier. Resultatet av analysen viser at over halvparten av kjeksproduktene inneholder mer akrylamid enn veiledende mengde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer