<strong>SPISELIG?:</strong> E101, E160a, E300, E307, E330 og E440. Kanskje ikke noe du forbinder med et naturprodukt som appelsin? Det er rett og slett riboflavin, betakaroten, vitamin C, vitamin E, sitronsyre og pektin, og er helt ufarlig. Fotomontasje: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK / ELISE TOBIASSON
SPISELIG?: E101, E160a, E300, E307, E330 og E440. Kanskje ikke noe du forbinder med et naturprodukt som appelsin? Det er rett og slett riboflavin, betakaroten, vitamin C, vitamin E, sitronsyre og pektin, og er helt ufarlig. Fotomontasje: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK / ELISE TOBIASSON Vis mer

Kjemikalier i mat: - E-stoffer har et ufortjent dårlig rykte

Landbruk- og ernæringsforsker mener folk må bli mer positive til moderne matkultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjemikalier i mat, som E-stoffer, har ifølge landbruk- og ernæringsforsker Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet et ufortjent dårlig rykte.

- Det er et stort problem at folk roter sammen begrepene og har en fiendtlig innstilling, uten at de egentlig vet hva kjemikaliene er, sier Svihus.

Godkjente stoffer

E101, E160a, E300, E307, E330 og E440, er dette noe du ville ha spist?

Det kan det godt hende du har, opptil flere ganger. En vanlig appelsin inneholder nemlig disse E-stoffene, som oversatt blir riboflavin, betakaroten, vitamin C, vitamin E, sitronsyre og pektin.

Dette er E-stoffer

E-stoffer, eller tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak eller konsistens eller en spesiell farge.

E-stoffer kan både forekomme naturlig og fremstilles kunstig i laboratorium.

Ingredienser som eddik, salt, sukker og krydder regnes på folkemunne ikke som tilsetningsstoffer.

Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hvilken hensikt de har:

  • konserveringsmidler
  • antioksidanter
  • konsistensmidler
  • søtstoffer og fargestoffer

Tilsetningstoffene nummeres etter hva slags gruppe de tilhører:

  • Fargestoffer har nummer 100-199
  • Konserveringsmidler fra 200 til 299
  • Antioksidanter fra 300 til 399
  • Konsistensmidler fra 400 til 499.
  • Nummerering fra 500 og oppover omfatter andre typer tilsetningsstoffer, for eksempel søtstoffer (fra 950).

Kilde: Lommelegen.no

Trendforsker tror vi går mot enklere mat i fremtiden.

Kjemikaliene Svihus mener vi er fiendtlige til er godkjente stoffer som bevisst er tilsatt maten for å oppnå en spesiell effekt, slik som E-stoffer.

Kultur, ikke natur

- Mye av fiendskapet til kjemikalier i mat stammer fra journalister og kokker, de forteller folk at de heller burde spise det de mener er naturlig mat, sier Svihus.

Som i denne Dagblad-artikkelen fra 2012, som fortsatt spres i sosiale medier:
Matbløffen som vekket mattilsynet.

- Natur defineres ulikt, derfor er det egentlig et lite fruktbart begrep, men mange vil sikkert si at det som er naturlig mat, er det vi kan gå ut i naturen, hente og spise med en gang.

Dermed er det altså ytterst lite av det vi spiser til daglig som er naturlig.

- Vår siviliserte mat er ikke naturlig. Den inneholder tilsetningsstoffer. Vi har brukt preserveringsmidler og forskjellige tilsetninger i maten i århundrer allerede, sier Svihus.

Tilsetningsstoffene han snakker om kan være for eksempel bakepulver, syltepulver eller sukkerkulør.

Slik lager du syltetøy som holder seg lenge.

- Den moderne maten er ikke kun et produkt av naturen, men av kultur og mennesket. Det er på tide å akseptere mat som en del av den moderne livsstilen, fastslår professoren.

Naturlige E-stoffer

Svihus forklarer at ulike E-stoffer er ment som en fortsettelse av maten, at tilsetningsstoffene fungerer som hjelpemidler.

DEN MODERNE MATEN: Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Birger Svihus, snakker om hvordan vi kan inkludere maten i vårt moderne liv, her på Gladmats konferanse "Kokepunktet" Foto: MARTIN LARSEN
DEN MODERNE MATEN: Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Birger Svihus, snakker om hvordan vi kan inkludere maten i vårt moderne liv, her på Gladmats konferanse "Kokepunktet" Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- De fleste E-stoffer finnes allerede i naturen. De blir rendyrket og fremstilt syntetisk i et labratorium, men det betyr ikke at de er farlige, forklarer Svihus.

Et godt eksempel mener han, er E-stoffet benzosyre, som blir brukt for preservering. Et stoff som er hentet fra tyttebær.

- Bruken av E-stoffer kan være alt fra bærekraftig til helsefrembringende. Vi kan bevare maten lengre så vi ikke behøver å kaste så mye, og vi kan tilsette vitaminer vi mangler, for å nevne noe sier Svihus.

Konservative forbrukere

Men hvorfor skyr folk likevel unna bokstaven E, listet på innholdsfortegnelsen og oppfatter det som kunstig?

- Frykten for E-stoffer er konservativt og gammeldags, folk har for lite kunnskap, sier Svihus og etterlyser noen som kan ta ansvar for bedre opplæring.

- Vi har opplevd at forbrukere klaget over at navnet og nummeret ikke sa dem så mye, og at det i seg selv gjorde dem usikre, sier Ingvild Tømmerberg Sletta, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Tømmerberg Sletta forklarer at noen også lurer på om tilsetningsstoffer er nødvendige, om det er trygt, hvor mye de kan spise før det er farlig eller om de kan ha reagert på noe.

- Derfor har vi mye informasjon om tilsetningsstoffer og fremmedstoffer på www.matportalen.no, sier hun.

Strenge rutiner

Selv om Svihus mener at det er galt å være i mot kjemikaler, understreker han at det er viktig å være kritisk, og at ikke alle kjemikalier er bra for oss.

<strong>IKKE SLIK:</strong> Mange tror at E-stoffer kun er unaturlige stoffer. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK
IKKE SLIK: Mange tror at E-stoffer kun er unaturlige stoffer. Foto: NTB SCANPIX / SHUTTERSTOCK Vis mer

- Vi må skille mellom tilsatte stoffer, og stoffer som finner veien til maten vår gjennom produksjon eller miljø, det er der myndighetene kommer inn i bildet, sier han.

- Vår oppgave gjennom tilsyn og regelverk å sikre at maten som omsettes er trygg. Frukt og grønnsaker undersøkes strengt for innhold av plantevernmiddelrester, sier Tømmerberg Sletta.

Dersom man reagerer på et tilsetningsstoff i maten bør kontakte legen sin understreker hun. Det kan være på grunn av allergi eller intoleranse.

- Vi har egne merkekrav for tilsetningsstoffer og det gjør at forbrukere som ønsker å unngå et eller flere tilsetningsstoffer, kan gjøre det ved å lese på merkingen eller spørre der de har kjøpt produktet, sier seniorrådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer