Bryggerikonkurs:

Kjendiser med milliontap på ølkonkurs

«Gutta på tur» og andre kjendiser i økonomisk bakrus.

STOR SUKSESS: Gutta på tur med Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvahng og Bjørn Dæhlie har vært en av TV 2s største tv-suksesser. Her med besøk av Petter Northug. Kvartetten lyktes ikke like godt med øl. Fot: NTB Scanpix
STOR SUKSESS: Gutta på tur med Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Vegard Ulvahng og Bjørn Dæhlie har vært en av TV 2s største tv-suksesser. Her med besøk av Petter Northug. Kvartetten lyktes ikke like godt med øl. Fot: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De satset stort og det kunne blitt en skummende opptur på bølgen av håndverksøl og hjemmebrygging. På det meste var mikrobryggkonsernet Norbrew priset til over 70 millioner kroner. At flere av investorene hadde mer erfaring fra utelivsbransjen og klesbransjen enn ølbransjen, la ingen demper på optimismen.

Bakrus

I stedet ble det bakrus for Arne Hjeltnes, Kari Traa, Kristopher Schau, Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Arne Brimi og andre som valgte å satse på mikrobryggkonsernet med base på Voss. Til sammen har de tapt millioner av kroner.

INVESTOR: Arne Hjeltnes. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
INVESTOR: Arne Hjeltnes. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Bryggerisammenslutningen Norbrew så dagens lys i 2016 og ble knappe to år før den gikk over ende.

- Det har ikke gått så bra med den investeringen, sier Arne Hjeltnes til Nettavisen.

Ifølge avisa er det meste av egenkapitalen i selskapet nå borte. Norbrew eide både Voss Fellesbryggeri og et nytt bryggeri i Oslo (Oslo og Akershus Bryggeri).

Lå i kortene

Ikke alle var forbauset da Norbrew meldte oppbud i datterselskapet Voss Fellesbryggeri rett før sommeren. Det hadde allerede kommet fram at bryggeriet hadde en gjeld på 46,2 millioner, mens eiendelene var på under 10 millioner.

Redaktør Stian Vasvik i ProBeer, Norges eneste fagavis om øl, er blant dem som ikke lar seg overraske.

INVESTOR: Kari Traa på Voss. Foto: Lars Myhren Holand
INVESTOR: Kari Traa på Voss. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- I år har omsetningen til håndverksbryggeriene i Norge for første gang gått ned. Det er langt tøffere å lykkes enn før, og det kreves mye større innsats innen salg- og markedsføring. Selv om eksporten øker noe, er ikke dette nok til å kompensere for lavere salg totalt, sier Vasvik til Dagbladet.

Nærmer seg metningspunkt

Øleksperten viser til at det i ølmetropolen Tsjekkia er 300 bryggerier, mens det her hjemme er så mange som 140 nå.

EKSPERT: Stian Vasvik i ProBeer.
EKSPERT: Stian Vasvik i ProBeer. Vis mer

- Det begynner å nærme seg et metningspunkt. Etter hvert er det mange som har prøvd mye håndverksøl, og folk begynner å bli kresne. Det holder ikke lenger at det er like godt som de andres. Det må være unikt og gjerne ha en historie rundt seg, konstaterer Vasvik.

Dagbladet var før sommeren i kontakt med bobestyrer Sølvi Nyvoll Tangen i Advokatfirmaet Kyrre ANS. Tangen var da i ferd med å skaffe oversikt over aktiva. Nyvoll Tangen opplyste da at oversikten ventes å foreligge i august.

Hun kunne også fortelle at det hadde meldt seg interessenter, men at man først etter sommeren kunne si om det skal selges ut samlet eller stykkevis og delt.

INVESTOR: Advokat Harald Stabell. Foto: NTB Scanpix
INVESTOR: Advokat Harald Stabell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet har i dag forgjeves forsøkt å få tak i bobestyrer, Arne Hjeltnes og Kari Traa for en kommentar.

Kjendisadvokater inne

Det er ikke bare «gutta på tur» og Traa som har fått et barskt øleventyr. Også forsvarsadvokatene Harald Stabell og Benedict de Vibe har aksjer i selskapet, som til sammen hadde i underkant av 200 aksjonærer.

Hjeltnes, som var en av de største investorene, har ifølge Nettavisen, håp om å stable et nytt bryggeri på beina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer