Restaurantlivet kan være en utfordring for helsa, mener norske toppkokker:

Kjendiskokk Trond Moi «reddet» av gjest: - Jeg måtte ha hjelp

Mesterkokken Trond Moi ble medisinert på livstid.

SKJEBNESVANGERT MØTE: Trond Moi ble beordret til legen etter en åpenhjertig samtale med en gjest, som viste seg å være ekspert på kolesterol og hjertehelse. Foto: Jon-Petter Thorsen
SKJEBNESVANGERT MØTE: Trond Moi ble beordret til legen etter en åpenhjertig samtale med en gjest, som viste seg å være ekspert på kolesterol og hjertehelse. Foto: Jon-Petter Thorsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lange dager, sene kvelder og høye prestasjonskrav. Å være kokk med ansvar for maten på landets beste restauranter krever sitt. Hvordan holder toppkokkene seg i form?

Trond Moi fra restaurantkjeden Bølgen & Moi måtte gå i tenkeboksen og ta noen livsstilsgrep etter et spesielt møte på et matkurs han holdt i Oslo.

- Jeg småpratet litt med deltakerne under kurset, og fortalte en av dem at jeg ifølge fastlegen hadde et altfor høyt nivå av farlig kolesterol i blodet. Jeg sa samtidig at jeg var altfor glad i smør til å ta hensyn til dette, forteller Moi til Dagbladet.

Det viste seg at gjesten Moi snakket med, var ekspert på kolesterol og hjertehelse.

- Han beordret meg tilbake til fastlegen snarest mulig. Det fulgte jeg opp, og endte på kolesteroldempende medisiner på livstid, forteller Moi.

Medisinene har hjulpet, forteller den Kristiansandbaserte kokken. Han har derimot ikke latt diagnosen påvirke kostholdet i større grad:

- Tvert imot! Jeg spiser bare mer av alt det gode, sier Moi.

For tida er han fornøyd med at han har et høyere aktivitetsnivå enn han har hatt på mange år. Forklaringen ligger i at familien har fått seg hund.

- Endelig får jeg til det fastlegen har mast om i alle år: Å gå i minst førti minutter tre ganger i uka, sier Moi.

Fisk i uka - biff på lørdag

- Jeg vet jeg høres ut som en prektig helgen når jeg sier dette, men sju, åtte timers søvn hver natt er avgjørende for meg, sier Bent Stiansen til Dagbladet.

SOVER GODT: - Nok søvn, lite vin og masse golf, er noe av stjernekokken Bent Stiansens forklaring på hvordan han holder seg frisk og rask. Foto: Morten Eik/Dagbladet
SOVER GODT: - Nok søvn, lite vin og masse golf, er noe av stjernekokken Bent Stiansens forklaring på hvordan han holder seg frisk og rask. Foto: Morten Eik/Dagbladet Vis mer

Stjernekokken fra Statholdergaarden røyker ikke, og er i tillegg svært bevisst på hva han drikker og spiser:

SJELDNERE: Biff og bèarnaise en gang i uka for Bent Stiansen. Foto: Shutterstock
SJELDNERE: Biff og bèarnaise en gang i uka for Bent Stiansen. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg drikker lite alkohol. Kanskje rundt to flasker vin i måneden. I hverdagen spiser jeg mye grønnsaker og fisk, slik at jeg kan unne meg en entrecôte med bèarnaise en gang i uka.

For å holde seg i god fysisk form, spiller Stiansen golf så ofte han kan. Om vinteren tar han seg gjerne en god skitur, forteller han.

Et glass vin til maten

Vin er en viktig del av Ole Martin Alfsens yrkes- og privatliv. Ikke bare underviser TV-kokken kommende vinkelnere, men han importerer også vin under eget merke.

- Jeg er glad i et glass vin i hverdagen, selv om familielivet naturligvis begrenser mengdene, sier Alfsen.

ET GLASS TIL MATEN: Ole Martin Alfsen forsøker å spise sunt, og liker et glass vin til maten. Foto: Chaeos
ET GLASS TIL MATEN: Ole Martin Alfsen forsøker å spise sunt, og liker et glass vin til maten. Foto: Chaeos Vis mer

Den erfarne kokken og vinkelneren påpeker at han er ferdig med seine vakter i ymse restaurantkjøkken, og at arbeidstida nå er mer egnet for et normalt familieliv.

- Likevel kan det godt bli mange seine jobbkvelder foran datamaskinen, og jeg må ta meg sammen for ikke å bli sittende for lenge. Jeg har små barn i huset, og det er en fordel å få litt søvn for å henge med i morgenrushet.

Alfsen understreker at han både forsøker å trene regelmessig, og å spise sunt.

- Jeg ser på det som viktig å spise sunt, regelmessig og variert, forteller den relativt nyblevne faren, som til høsten er ute med ny kokebok, der temaet er barn- og familiemat.

- Alt handler om å ha det bra

Eyvind Hellstrøm er for lengst ute av turbolivet på stjernerestaurantkjøkkenet. Nå nyter han livet i et litt roligere tempo. I hvert fall innimellom TV-opptakene til høstens nye sesong av mat- og reiseserien «Truls à la Hellstrøm» på TV 2.

GOD FORM: - Alt handler om å ha det bra i livet, sier Eyvind Hellstrøm. Foto: NTB/Dagbladet
GOD FORM: - Alt handler om å ha det bra i livet, sier Eyvind Hellstrøm. Foto: NTB/Dagbladet Vis mer

For å holde seg i fysisk god form setter Hellstrøm seg gjerne på sykkelen, forteller han. I tillegg har han plassert en romaskin i stua. Den bruker han så ofte han har anledning. Dessuten krever hunden at han må gå tur fire ganger om dagen.

- Men alt handler om å ha det bra i livet. Dessuten er det viktig å vise måtehold i bruken av alkohol, spesielt sprit. Jeg husker fra min egen ungdom at det var mye fyll, og har ikke inntrykk av at drikkekulturen har blitt særlig bedre siden den gang, sier Hellstrøm.

Skogen istedenfor sofaen

TØMMER HODET: Wenche Andersen drar rett fra studio til skogs. Foto: NTB/Scanpix
TØMMER HODET: Wenche Andersen drar rett fra studio til skogs. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

A-mennesket Wenche Andersen har stått opp midt på natta fem dager i uka i 25 år for å dra på jobb i studiokjøkkenet til TV 2.

Hvor henter hun krefter til en turnus av denne typen?

- Når jeg er ferdig i studio for dagen, kjører jeg hjem. Men istedenfor å legge meg på sofaen, tar jeg på meg turklær og joggesko og går en tur i skogen, forteller Andersen.

Hun går vanligvis i rundt en time, og har aldri musikk på øret.

- Jeg tømmer hodet og nyter stillheten. I Lommedalen, hvor jeg bor, er det mange flotte turmuligheter som jeg benytter meg av hele året.

Frukt, grønt og grovt

Tom Victor Gausdal på Strand Restaurant i Bærum bekrefter at kokkeyrket kan være en utfordring for den som vil holde seg i form.

UTFORDRENDE: Kokkeyrket kan være utfordrende for den som vil holde seg i form, mener Tom Victor Gausdal. Foto: Anne Valeur
UTFORDRENDE: Kokkeyrket kan være utfordrende for den som vil holde seg i form, mener Tom Victor Gausdal. Foto: Anne Valeur Vis mer

- Det er blitt ekstremt uregelmessig spising de siste tjue åra. Men samtidig spiser jeg veldig variert, og all mat jeg har rundt meg er laget av gode råvarer og minimalt med tilsetningsstoffer, forteller Gausdal, som derfor mener at regnestykket går i pluss.

Han forteller at han legger vekt på å spise en del frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.

- Dessuten prøver jeg å være flink til å spise fisk.

Sterkt fokus på kosthold

Kari Innerå har jobbet lange dager i kjøkkenet gjennom mange år. Nå driver hun restauranten BA53 i Oslo.

- Jeg trener tre til fem ganger i uka, spiser riktig og ofte, forteller hun.

BEVISST: Kari Innerå har et bevisst forhold til familiens kosthold. Foto: Sune Eriksen
BEVISST: Kari Innerå har et bevisst forhold til familiens kosthold. Foto: Sune Eriksen Vis mer

Innerå har et bevisst forhold til kostholdet sitt, og er spesielt opptatt av å få i seg nok fiber. På den hjemlige meny står også mye fisk, grønnsaker og bønner.

- Mens jeg har vært i permisjon med min nå ett år gamle sønn, Elliot, har jeg laget all barnematen selv. Dette krever mye planlegging, noe som har kommet hele familien til gode gjennom et variert og bra kosthold, uttaler Innerå.

GÅR I SKOGEN: Dag Tjersland liker å røre på seg i skogen. Foto: NTB/Scanpix
GÅR I SKOGEN: Dag Tjersland liker å røre på seg i skogen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Sanketurer i skog og mark

Dag Tjersland driver Baltazar og Skur 33 i Oslo, i tillegg til å være fast TV-kokk i NRK-serien «Hagen min».

- Jeg er glad i naturen, og går turer i skog og mark. Både for å få rørt litt på meg, og for å høste av naturens frukter.

Tjersland liker seg også godt i hagen, og legger ned en del timer i egen grønnsakshage gjennom sesongen.

- Jeg liker å bruke kroppen på denne måten, men innser at jeg har kommet til en alder der jeg burde trene mer tradisjonelt og regelmessig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer