Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anthony Bourdains fem beste mattips:

Kjendiskokken hedres etter sin bortgang: - Kokkenes Einstein

Fredag ble det kjent at Anthony Borudain gikk bort 61 år gammel. Både Barack Obama og Gordon Ramsey har tatt til Twitter for å hedre ham.

DØD: Anthony Bourdain (61) har gått bort. Den amerikanske kokken ble funnet på sitt hotellrom i Strasbourg fredag morgen, melder CNN. Bourdain var i Frankrike på jobb med den prisvinnende matreiseserien «Parts unknown». I denne videoen blir han intervjuet av CNN om programmet. Video: CNN Vis mer

Fredag ble det kjent at kjendiskokken Anthony Bourdain (61) har gått bort. Han ble funnet på et hotellrom i den franske byen Strasbourg fredag morgen, og CNN melder at han tok sitt eget liv.

Den amerikanske kokken er kjent for blant annet boka «Kokkejævler» og flere matreiseprogram for CNN. Han befant seg i Frankrike i forbindelse med innspilling til en ny sesong av tv-serien «Parts unknown».

Obamas hyllest

En av superkjendisene som har kommentert den brå bortgangen er USAs tidligere president Barack Obama. Han delte et måltid med rockekokken i en episode av tv-serien i 2016.

HEDERLIG MIDDAGSGJEST: Her spiser Barack Obama med Anthony Bourdain under et møte i Hanoi i Vietnam. Obama trekker fram møtet i hyllesten av kokken. Foto: NTB Scanpix
HEDERLIG MIDDAGSGJEST: Her spiser Barack Obama med Anthony Bourdain under et møte i Hanoi i Vietnam. Obama trekker fram møtet i hyllesten av kokken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- «Lav plastikkrakk, billige men nydelige nudler og kald Hanoi-øl». Slik vil jeg huske Tony. Han underviste oss om mat - men viktigst av alt lærte han oss om matens evne til å forene folk, til å gjøre oss litt mindre redde for det ukjente. Vi kommer til å savne ham, skriver den tidligere presidenten på Twitter om mannen han delte et måltid med i Hanoi i Vietnam.

Anthony Bourdain har tidligere kommentert møtet i en kommentar som ble publisert av CNN. Der skrev han at han oppfattet Obama som «veldig avslappet og tilfredsstilt».

- Han var morsom og lattermild. Da jeg spurte ham om han savner å ha muligheten til å gå på bar, sette seg ned og ta en kald øl, smilte han og svarte: «Om seks måneder», skriver Bourdain som møtte Obama like før han gikk av som president.

Det nevnte programmet ble en braksusses. Serien viste ikke bare fram destinasjoner og matretter, men også den politiske situasjonen på stedene de besøkte. Bourdain var kjent for å være uredd, her skulle ingen spørsmål feies under teppet, alt skulle vises fram, alt skulle smakes på.

Han var den bråkete kokken som stilte brysomme spørsmål, med en følsom og varm undertone. Og som han spurte, fikk han herlig ærlige svar.

- Sjokkert og trist

En av verdens mest kjente kokker, Gordon Ramsey, som er best kjent fra tv-serien «Hells kitchen», tok også til Twitter for å hedre Bourdain.

- Sjokkert og trist over tapet av Anthony Bourdain. Han brakte verden inn i hjemmene våre, og inspirerte så mange folk til å utforske kulturer og byer gjennom mat, skriver han på Twitter.

I et intervju med CNN beskriver Art Smith, som tidligere jobbet som personlig kokk for tv-dronninga Oprah Winfrey, Bourdain som «kokkenes Einstein».

- Han var den mest fantastiske kokken, jeg ser på ham som kokkenes Einstein. Han kunne gjøre alt, han var en bestselgende forfatter og var helt utrolig. Men hans arbeid med å bringe verden inn i stua til folket, har ingen gjort bedre enn ham, skryter han.

Vekker oppmerksomhet

Bourdains bortgang har også vekket oppmerksomhet rundt selvdrap. USA har denne uka blitt rystet av to tragiske selvdrap, og flere av kjendisene oppfordrer folk som sliter til å ringe krisetelefon.

Tidligere denne uka ble det nemlig kjent at stjernedesigneren Kate Spade (55) ble funnet død i sin egen leilighet i New York. Skateren Tony Hawk trekker fram et sitat fra Spades svoger:

- Takk Anthony Borudain for din eventyrlyst, verdsettelse av forskjellige kulturer, dine verdier og for å skape oppmerksomhet rundt skatemiljøet i Etiopia. Du vil bli dypt savnet. Som David Spade sa: «Det er en tøff verden der ute, folkens. Forsøk å klamre dere fast».

I serien «Store gutter gråter også» som ble publisert i fjor høst, går Dagbladet Magasinet i dybden på selvmord og selvmordsforsøk blant norske menn. Artikkelen kan du lese her.

Bourdains fem beste mattips

Til ære for Bourdain har britiske BBC samlet en liste over superkokkens fem beste mattips:

1. Den beste dagen å spise ute er tirsdag.

- Generelt sett kommer de gode varene inn på tirsdager: Sjømaten er fersk, lageret med forhåndslaget mat er ferskt og kokken er sannsynligvis avslappet etter en fridag. (De fleste kokker jobber ikke på mandager).

- Kokker foretrekker å lage mat for hverdagskundene over helgekundene, og de liker å starte den nye uka med sine mest kreative retter, skrev han i newyorker magazine i 1999.

2. Å bestille en godt stekt biff kan være risikabelt.

- Kunder som bestiller biffen sin godt stekt gjør oss kostnadsbevisste i bransjen en stor tjeneste: De betaler for den hederlige jobben med å spise opp søppelet vårt, skrev kokken i samme artikkel og utdypet:

I mange kjøkken finnes det en kjent praksis kalt «spares til godt stekt». Filistere [Betegnelse på selvgod og intolerant person red.anm.] som bestiller maten godt stekt vil sannsynligvis ikke merke forskjell på mat og søppel.

3. Unngå restauranter med bilder.

Dette tipset er myntet på de reisende. Når du besøker et nytt land, mener Bourdain at du kan navigere deg fram til gode restauranter ved å følge dette tipset.

- Gå til matserveringer hvor bare lokalbefolkningen går. Hvor det ikke er bilder av maten, menyen ikke står skrevet på engelsk og hvor det ser ut til at klientellet har vært der mange ganger før, skrev han i Time magazine i 2018.

4. Skitne toaletter er greit.

- Jeg brukte å si at skitne toaletter var et tegn på at man skulle unngå å spise i restauranten, men jeg har forstått at det er det motsatte som er riktig. Noen av de beste matopplevelsene jeg har hatt er på steder hvor de ikke bryr seg om det. De vet at maten er god, og at det holder, skriver han i samme kronikk.

5. Unngå flymat.

Anthony Bourdain snakket ofte om hvor mye han mislikte maten som serveres på fly. Ikke fordi han mente at den var dårlig laget, men fordi dårlig standard er det beste man kan håpe på.

- Det er ikke mulig at maten er god. Den kan bare bli spiselig på sitt beste, uansett hvor hardt de prøver. Med arbeidsforholdene deres er det ikke så mye de kan gjøre, sa han til Travel and Leisure i 2017.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media