SISTE LØSNING: Sjokoladesaus kan være siste løsning for å få barn til å smake på enkelte typer grønnsaker, mener legen Berit Nordstrand. Ikke alle er enige i dette. Foto: Nina Hansen
SISTE LØSNING: Sjokoladesaus kan være siste løsning for å få barn til å smake på enkelte typer grønnsaker, mener legen Berit Nordstrand. Ikke alle er enige i dette. Foto: Nina HansenVis mer

Helse-Norge reagerer:

Kjendislege lurer barna med sjokotriks

Er barna kresne i matveien? - Lur grønnsakene inn med sjokoladesaus, råder lege og TV-kokk Berit Nordstrand.

Sliter du med å få barnet til å spise grønnsaker? Finn fram sjokoladesausen!

Det var i et intervju med Tønsbergs Blad i helga at lege, forfatter og TV-kokk Berit Nordstrand kom med tipset som fikk mange til å sette brokkolibiten i halsen. Nordstrand uttalte seg om barn som var vanskelige i matveien, og om hvilke teknikker man kunne bruke for å oppmuntre dem til å spise grønnsaker.

PRØV ALT: - Prøv først å tilberede grønnsaken på ulike måter. Kanskje går gratinert brokkoli ned, men ikke dampet, sier Berit Nordstrand, som anbefaler sjokoladesaus hvis alt annet feiler. Foto: Lasse Berre
PRØV ALT: - Prøv først å tilberede grønnsaken på ulike måter. Kanskje går gratinert brokkoli ned, men ikke dampet, sier Berit Nordstrand, som anbefaler sjokoladesaus hvis alt annet feiler. Foto: Lasse Berre Vis mer

- Server nye grønnsakssmaker med barnets foretrukne dippsaus. Bruk for eksempel yoghurtdipp, sataysaus, smeltet smør, ketsjup - eller til og med sjokoladesaus, om det må til første gang. Ulike sauser kan dempe bittersmaken i grønne grønnsaker og fettet i sausen kan øke opptaket av nyttige plantestoffer, sa Nordstrand, som er kjent fra TV 2-serien «Bra godt», sammen med Klaus Sonstad.

- En siste løsning

- I hvilke situasjoner kan det være lurt å bruke sjokoladetrikset?

- Sjokoladetrikset kan være en siste løsning å bruke overfor barn du ikke har lyktes med å få til tørre å smake på bitre, grønne grønnsaker som brokkoli.

Målet er, ifølge Nordstrand, å få barnet til å smake på en grønnsak for første gang. Nordstrand kaller metoden for «fokusskift».

- Når barnet først tør å smake, har du passert den vanskelige terskelen, og du kan servere brokkoli med vanlige middagssauser.

- Hva slags sjokolade anbefaler du å bruke?

- Det skal ikke være en for søt sjokoladesaus, men noe som får fokuset bort fra at barnet spiser en grønnsak. Det er flere måter å gjøre dette på. Man kan smelte en sjokolade som er litt søtet med noe annet enn sukker, eller man kan lage sin egen saus.

Søk etter grønnsaksoppskrifter her!

Selv smelter legen gjerne litt kaldpresset kokosfett i vannbad, og kjører det sammen med noen skjeer rå kakao og dadler i en kjøkkenmaskin. Hun kan også bruke honning, hvis barnet er over ett år.

- Har du i hasselnøtter, får du nugattismak. Spe med vann til passe konsistens.

- Noen vil mene at man på denne måten kan venne barna til at mat skal smake søtt. Hva tenker du om dette?

- Tipset er ment som hjelp til slitne og maktesløse foreldre som strever med å få kresne barn til å smake på bitre grønnsaker. Det kommer som ledd i en rekke tiltak som sammen skal sikre barna nok grønnsaker på tallerkenen, svarer Nordstrand. .

- Ikke særlig sunt

Leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, Jøran Hjelmesæth, mener man ved denne metoden fort kan havne i en situasjon der barnet kun vil ha grønnsaker med sjokoladesmak.

USUNNE VANER: - Det er tvilsomt om dette er så fornuftig, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Sykehuset i Vestfold
USUNNE VANER: - Det er tvilsomt om dette er så fornuftig, sier professor Jøran Hjelmesæth. Foto: Sykehuset i Vestfold Vis mer

- Og da er det jo tvilsomt om dette er så fornuftig, sier Hjelmesæth, som også er leder i Nasjonalt råd for ernæring,

Han fastslår at verken smeltet smør eller sjokoladesaus er særlig sunt, og at man ikke bør lære barn usunne matvaner som kan øke risikoen for overvekt og framtidig, alvorlig sykdom.

- Grønnsaker trenger ingen tilsetting for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de sunne næringsstoffene og vitaminene, uttaler Hjelmesæth.

Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, er enig med Hjelmesæth. Hun peker på at barn ofte er nysgjerrige på ny mat, men at de også kan være skeptiske til mat de ikke har smakt på før.

- Smakssansen er hele tiden under utvikling. Om barna ikke liker maten første gang de smaker på den, synes de kanskje det er godt neste gang, eller neste gang der igjen. Det er også viktig at barn ikke venner seg til at alt smaker søtt, sier Granlund, som anbefaler å servere grønnsakene uten sjokolade- eller smørdipp.

BEST UTEN: Linda Granlund i Helsedirektoratet anbefaler å servere grønnsakene uten sjokolade og smør. Foto: Rebecca Ravneberg
BEST UTEN: Linda Granlund i Helsedirektoratet anbefaler å servere grønnsakene uten sjokolade og smør. Foto: Rebecca Ravneberg Vis mer

- Dessuten liker jo barn bær, frukt og grønt. En undersøkelse vi gjorde i fjor viste at ni av ti barn og unge liker gulrot, agurk, eple, banan, drue og/eller jordbær. 100 prosent av barn og unge i undersøkelsen likte en eller annen form for bær, frukt eller grønt, forteller Granlund.

- Barn er avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg optimalt. Vi anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, understreker hun.

Forsker tror på metoden

Valérie Lengard Almli, seniorforsker ved matforskningsinstituttet Nofima, har sansen for Nordstrands metode. Å bli servert noe man liker godt sammen med noe man ikke liker, kan være noe som fungerer, mener hun.

POSITIV: Forsker Valérie Lengard Almli forstår tanken bak Nordstrands sjokoladetriks. Foto: Nofima
POSITIV: Forsker Valérie Lengard Almli forstår tanken bak Nordstrands sjokoladetriks. Foto: Nofima Vis mer

- Dette har absolutt noe for seg. Ved å tilføre sjokolade skaper man assosiasjoner til noe barnet liker og har et positivt forhold til. På den måten vil alt som ligger på tallerkenen virke mer tiltalende.

Lengard Almli mener det kanskje er å trekke det litt langt å bruke sjokoladesaus til grønnsakene. Hun minner samtidig om at ketsjup, som også er søtt i smaken, er et allment akseptert element på alle middagsbord.

Forskeren har tro på den psykologiske mekanismen som utløses gjennom Nordstrands sjokolademetode, men mener det er viktig å sette klare rammer.

- Det må ikke bli slik at barna tror at sjokoladesaus hører til på middagsbordet, advarer hun.

Lengard Almli ville selv prøvd seg med yoghurtdip eller smeltet smør, framfor sjokoladesaus på grønnsakene.

- Barn må helst tilvennes andre smaker enn bare søtt.

- Fortell barna om kosthold

- Det virker som om barn er veldig forskjellige. Jeg vet ikke om grønnsaker dyppet i sjokolade hadde vært noen umiddelbar suksess hos meg, kommenterer Tom Victor Gausdal, kokk, trebarnsfar og medforfatter av boksuksessen «Grønnsakskokeboka».

Gausdal mener det er smart å fortelle barn om kosthold og grunnleggende ernæringslære. Da vet de selv at det ikke er bra å bare spise pommes frites og sjokoladepålegg.

MATRO: - Å samles rundt måltidet er en bragd i seg selv, mener Tom Victor Gausdal, kokk og trebarnsfar. Bilde: Forlaget Press
MATRO: - Å samles rundt måltidet er en bragd i seg selv, mener Tom Victor Gausdal, kokk og trebarnsfar. Bilde: Forlaget Press Vis mer

- Jeg pleier å si til dem at dersom du fyller kroppen med litt grønnsaker og smarte ting, så blir kroppen gladere. Du blir mer våken, og du ser sprekere ut. Og dropper du en del søtsaker, så slipper du å få hull i tennene. Slikt skjønner barna fort.

Dette gjør også at barna når de blir eldre tør å smake mer, og at de forstår hvorfor vi bruker saus, urter og krydder for å gi smak til maten, erfarer Gausdal.

- Det er uansett lurt å variere og teste ut forskjellige ting på bordet. Plutselig liker barna brokkoli eller løk. Det går litt i bølgedaler. Noen ganger spiser de masse gulrøtter, men neste gang vil de ikke ha det.

På middagsbordet hjemme hos Gausdal serveres de enkelte elementene i middagen i flere, separate skåler, slik at alle kan velge det de vil ha.

- Jeg orker ikke tvang, eller at det blir dårlig stemning rundt bordet. Matglede og matro er viktig, og å samles rundt måltidet er en bragd i seg selv. Det gjelder å kose seg med maten og slappe av.