Hverdagsmiddagen:

Kjøp hel kylling: Slik får du mest ut av den

Kyllinglår, kyllingfilet, kyllingvinger og hønsekraft fra én fugl.

HEL KYLLING: Har du kjøpt hel kylling, kan du dele den opp på forhånd til vinger, lår og filet. Video: ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

Dersom du velger hel kylling fremfor å kjøpe oppstykket, er det mye å hente fra en fugl. En hel kylling gir deg både fileter, vinger, lår, kraft og den noe ukjente «kyllingøstersen».

Velger du i tillegg en kylling med mye kjøtt på, vil stykkene du skjærer ut kanskje være større og mer fyldigere enn dem du ville fått ved å kjøpe dem separat.

Flere måltid ut fra en kylling

- Fordelen med å kjøpe en hel kylling er at man får mange forskjellige deler man kan bruke fra én fugl, sier kokk Bård Greni.

Dagbladet har tidligere testet at det faktisk er mulig å få ti måltider ut av en kylling.

- En annen god grunn til å velge hel kylling, er at den inneholder mer fett, som dermed gir mer smak, forklarer Greni.

Greni sier at det er kjøttet rundt beina på kyllingen som har mest smak, men du bør heller ikke gå glipp av kyllingøstersene.

LØNNSOMT: Hel kylling er mer lønnsomt å kjøpe for en familie enn alle delene separat. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
LØNNSOMT: Hel kylling er mer lønnsomt å kjøpe for en familie enn alle delene separat. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer

Disse sitter mellom låret og ribbeina på kyllingen. Det kan være lurt å skjære av låret først, og så kutte ut østersen etterpå.

Et rimeligere valg

Prisen for å kjøpe alle kyllingdelene separat, er mer enn hvis du kjøper hel kylling, så hvorfor ikke skjære ut filetene selv?

Det er også et poeng at man faktisk kan se at de enkelte delene kommer fra et helt dyr, og ikke bare fra plastikkbrett i butikken.

Flere blir mer opptatt av hvor maten kommer fra og hva den spiser. Dette har resultert i at Norsk kyllingproduksjon i løpet av 2016 er helt uten Narasin - et antibiotikalignende stoff som blir brukt for å holde kyllingen sykdomsfri.

KRAFT AV KYLLING: Det er alltid kjekt å ha kyllingkraft liggende til en deilig suppe. Slik går du fram. Video: ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

Rett utstyr

- Bruk en fileteringskniv, den er lett å jobbe med. Kniven har lettere for å følge bein, er smidig og fleksibel når du skal skjære ut så mange forskjellige stykker, tipser Greni.

Restene etter at du har benet ut kyllingen er super å bruke til kraft. Denne kan du tilsette i sauser, risotto eller fryse til senere.

- La gjerne skinnet være på, det kan du steke sprøtt og deilig.

Slik deler du hel kylling:

Begynn med kyllinglårene - La kniven følge langs lårfestet på kyllingen slik at du får hull på skinnet som holder benet fast. Løft kyllingenlåret opp og skjær videre langs krossen inn under låret samtidig som du bøyer benet utover slik at det løsner fra krosset. Gjør det samme på den andre siden.

LÅR: Det mest smakfulle kjøttet er det som sitter rundt beina. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX
LÅR: Det mest smakfulle kjøttet er det som sitter rundt beina. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX Vis mer

Fortsett med kyllingbrystene - På toppen av kyllingen går det en rand langs midten som man tydelig kan se. Følg denne randen og skjær hele veien langs ribbeina slik at du kan se de to kyllingfiletene forme seg. Hold kniven litt på skrå inn mot benet for å få et finere stykke og får med deg alt kjøttet.

KYLLINGFILETER: Velg en kjøttfull kylling og du får større fileter. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX
KYLLINGFILETER: Velg en kjøttfull kylling og du får større fileter. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX Vis mer

Kyllingvingene - Disse vil nå sitte fast på kyllingbrystet. Se etter hvor beinet til kyllingvingen starter og skjær hele vingen av ved beinet.

KYLLINGVINGER: Smakfulle og små, mariner og ha som snacks. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX
KYLLINGVINGER: Smakfulle og små, mariner og ha som snacks. Foto: PHOTOCUISINE / NTB SCANPIX Vis mer

Skroget - Det eneste som skal være igjen av kyllingen nå er skroget. Denne kan du som sagt koke deilig kraft på. Du trenger grønnsaker og litt vann. Se video over.

Les mer