Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjøtt:

Kjøttdeigkrise: Tomme hyller i kjøttdisken

- Vanskelig å si når vi får fylt opp hyllene igjen, sier Harald Kristiansen i Coop.

UTSOLGT: I ukene etter nyttår har det vært mangel på råvarer til kjøttdeig, og mange hyllemeter er tomme. Det er særlig butikkenes egne merkevarer som er utsolgt. Her fra Extra i Sannergata mandag 13 januar. Foto: Elisabeth Dalseg
UTSOLGT: I ukene etter nyttår har det vært mangel på råvarer til kjøttdeig, og mange hyllemeter er tomme. Det er særlig butikkenes egne merkevarer som er utsolgt. Her fra Extra i Sannergata mandag 13 januar. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I årets første uker har det vært mange tomrom i hyllene med kjøttvarer. Særlig hyllene med karbonadedeig og kjøttdeig er tomme.

- Klassisk! sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Dagbladet.

- Det er flere faktorer som gjør at det er mindre tilgang på karbonadedeig og til dels kjøttdeig enn normalt i noen butikker. Vi har akkurat lagt bak oss en høytid med mange røde dager hvor det har vært små leveranser av slakt og leverandøren ikke har hatt nødvendig råstoff til sin produksjon, sier Kristiansen og legger til:

- Men vi er også i en periode med generelt mindre tilførsler av storfe enn det vi opplever om høsten. I tillegg er det lite import av storfekjøtt som følge av at lagrene av frosset storfe fra i høst først må forbrukes før det blir åpnet for import. Det blir dermed mange aktører som konkurrere om det som er tilgjengelig av norske råvarer.

Dagbladet har observert tomme hyller i flere Coop-butikker i Oslo i årets første uker. Hos Rema 1000 og Kiwi har det imidlertid ikke vært noen hull i sortimentet i de ti-femten butikkene vi har vært innom den siste uka.

- Vi heier på den norske bonden vi, så selv om det er litt mindre varer akkurat nå, så løser det seg snart, sier Harald Kristiansen. Foto: Coop
- Vi heier på den norske bonden vi, så selv om det er litt mindre varer akkurat nå, så løser det seg snart, sier Harald Kristiansen. Foto: Coop Vis mer

- Det er veldig viktig for oss å bruke norske produkter, så nå som det er lite tilgang på norske råvarer så blir det dessverre tomt en liten stund, sier Kristiansen.

Det skal likevel være både Gilde-kjøttdeig, samt svinekjøttdeig og kyllingkjøttdeig i alle butikker, så helt tomt er det ikke.

- Når vi er i normalt gjenge igjen er litt vanskelig å si, det kommer an hvordan utviklingen blir på råvaretilgangen. Vi gjør selvsagt det vi kan for å levere fremover og kjøttdeig skal vi være oppe på full levering fra i dag.

Tysk kjøttdeig

Informasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, bekrefter likevel at også de har hatt noen små utfordringer med leveranser på kjøttdeig og karbonadedeig i begynnelsen av året, men disse skal nå være løst.

Løsningen har vært å importere kjøtt.

IMPORTERER: Når det er smått med råvarer fyller First Price på med kjøtt fra Tyskland. Foto: Elisabeth Dalseg
IMPORTERER: Når det er smått med råvarer fyller First Price på med kjøtt fra Tyskland. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Vi ønsker norske landbruksvarer i våre butikker, men det er i perioder underskudd av blant annet storfekjøtt i Norge. Dette gjør at vi tidvis må benytte importert kjøtt, sier Arvin.

- Alt kjøtt som selges i våre butikker kommer fra dyr som er slaktet i henhold til Norges og EUs gjeldende regelverk for bedøving før slakting, og alle leverandører av kjøttråvarer gjennomgår grundig kvalitetskontroll. Vi merker alltid kjøttprodukter med opprinnelse, noe som gjør det mulig å velge produkter etter hvor man ønsker at råvarene skal komme fra, legger hun til.

Spis grønt!

Både butikker og slakterier jobber for å sikre en jevn forsyning av kjøttdeig, for som Kristiansen påpeker: Nordmenn vil ha fredagstacoen sin!

Men hvorfor ikke benytte seg av den forbigående kjøttdeigkrisa til å prøve noe annet?

I tacoens hjemland Mexico er taco med langtidsstekt svinekjøtt, taco al pastor, en av de mest populære variantene. Selv sier vi heller ikke nei takk til en god fisketaco, og er først i køen om det serveres hummertaco.

I januar er det mange som likevel tenker at de ønsker å begynne året litt sunnere og litt grønnere, og veganuar - vegetarisk januar - har så smått begynt å bli et begrep. En god bønnestuing, stekt søtpotet, sopp eller gresskar er alle fullgode alternativer til kjøtt i tacolefsa.

Om du trenger inspirasjon - her er noen kjøttdeigfrie favoritter fra vårt oppskriftsarkiv, både helvegetariske, og med andre proteinkilder som lammekjøtt, kylling og laks.

Artikkelen ble oppdatert 15. januar, slik at Kristiansens meningsinnhold kommer tydelig fram.