Narvesen lanserer veganpølser med smak av grillpølse og chorizo:

- Kjøttfri? Jøss. Denne pølsa er jo kjempegod

Vi lot folk teste kjøttfrie kioskpølser.

SUNNERE OG GRØNNERE: Etterspørselen etter sunne matvarer i kioskene øker og nå testes veganpølser på publikum i Oslo. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

I morgen kan du gå i kiosken og be om pølse uten kjøtt.

Utvalgte Narvesenkiosker lanserer nå veganpølser med tre ganger så mye protein som vanlige pølser.

Veganpølsa skal være et sunt og miljømessig bedre alternativ til grillpølsa.

- Veganpølser i kiosken kommer ikke overraskende. Økende bevissthet om helse og miljø gjør det nødvendig for hurtigmatleverandører å tenke nytt, sier seniorforsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) .

- Jøss, den var god

Er det virkelig sant? Helt uten kjøtt? Denne kunne jeg faktisk kjøpt. Jeg merker ikke at den er annerledes enn vanlige pølser.

POSITIVE: Leon (2) og mamma Masayo Thorén vender tommelen opp for kjøttfrie pølser. I bakgrunnen kjedekontakt og pølseserverer Ivar Enger fra Fra Leiv Vidar: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet 
POSITIVE: Leon (2) og mamma Masayo Thorén vender tommelen opp for kjøttfrie pølser. I bakgrunnen kjedekontakt og pølseserverer Ivar Enger fra Fra Leiv Vidar: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

Slik var reaksjonene da Dagbladet lot tilfeldige kioskkunder hos Narvesen ved Nationaltheatret T-banestasjon prøvesmake de nye pølsene.

De fleste var positive, også barna. To år gamle Leon Thorén strakte seg etter mer pølse, mens moren Masayo Thorén overrasket seg selv ved både å like smaken og konsistensen.

Mona Gramer fra Tønsberg er ingen pølsedame, men kunne kjøpt veganpølsa.

- Vi må jo ikke ha kjøtt i alt vi spiser, sier hun.

Chorizo-smak populær

Som videoen viser, var det særlig chorizo-pølsa som slo an. Den andre framsto for enkelte som litt tam. Mange av testerne nevnte også kjøttfrie dager, miljøhensyn og helsegevinst. De likte også brødet, et grovere brød med mye fiber.

Men noen holdt en knapp på vanlige kioskgrillpølser. .

- Jeg vet virkelig ikke om jeg ville valgt denne om jeg først skulle spise pølse, sier Mette Sveram (82).

Starter forsiktig

Kiosken ved Nationaltheatret er en av tre Oslo-kiosker som får de nye pølsene. De andre kioskene ligger i Bergen, Trondheim og Stavanger. Du skal altså bo i en storby for å være blant de første veganpølsekundene.

Blir pølsene godt tatt imot, vil salget utvides til flere kiosker i flere byer.

- Når trenden sier mindre kjøtt, har vi lyst til å komme folk i møte, sier Stian Breivik, markedssjef i Narvesen.

- Mange vil gjerne spise mindre rødt kjøtt, mindre mettet fett og salt. Ved å tilby et kjøttfritt alternativ, gi vi mulighet til å velge litt sunnere, samtidig som folk får en ekte pølseopplevelse.

Breivik tror kioskmarkedet er modent for kjøttfrie produkter.

- Det er ikke bare vegetarianere og veganere som ønsker seg dette. Mange ønsker å spise plantebasert en del av tiden, sier han.

Full av planteprotein

De nye veganpølsene er ganske like vanlige pølser i utseende.

På innsiden er de fulle av hveteprotein - og har mer protein enn kjente proteinkilder som tunfisk, egg og kylling. I tillegg finner du blant annet løk og krydder i pølsene.

LIK UTENPÅ: Slik ser en vanlig grillpølse ut, og slik ser en veganpølse ut. På innsiden er alt annerledes. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet  
LIK UTENPÅ: Slik ser en vanlig grillpølse ut, og slik ser en veganpølse ut. På innsiden er alt annerledes. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet   Vis mer

I kiosken i Oslo sentrum er det kjedeansvarlig Ivar Enger fra Leiv Vidar som serverer, men pølsene er produsert i Tyskland og importert av pølsemakerbedriften på Hønefoss.

Hjelp av veganmatbloggere

Leiv Vidar har i samarbeid med profilerte veganbloggere valgt ut to pølsevarianter, en med mild smak som likner grillpølse, og chorizotypen med «spansk smak», med blant annet røkt paprika.

- Vi smakte på flere typer og endte opp med pølser som holder seg saftige lenger og som vi tror at mange kan like, sier «veganmannen» Thomas H. Olsen (34), en av bloggerne som har bistått Leiv Vidar.

Olsen ble vegetarianer som 12-åring og veganer for åtte år siden.

Han synes det er «en kul utvikling» at kioskmarkedet nærmer seg det som har vært hans verden i mange år, og tror folk vil ha veganproduktene om Narvesen tør å stå for produktet og fortelle om helse- og miljøgevinstene.

SMAKSTESTER: Tre veganmatbloggere, blant dem Thomas H.Olsen, har hjulpet til med å velge veganpølsene som skal selges i Norge. Foto: Orhan Kuresevic.
SMAKSTESTER: Tre veganmatbloggere, blant dem Thomas H.Olsen, har hjulpet til med å velge veganpølsene som skal selges i Norge. Foto: Orhan Kuresevic. Vis mer

- De må ikke nøle eller gjemme det bort. Da går galt, sier han.

Mange pølseforsøk

Leter du i arkivene, skal du ikke lete lenge før du finner mange pølselanseringer som ikke har gått så bra.

Vardøen-pølsene som ble lansert i fjor høst ble ingen stor suksess.

Krokodille-, bison-, struts- og villsvinpølser er det også en stund siden vi så i disken.

Slår salget an denne gang, vurderer pølsebedriften ved Hønefoss å overta produksjonen av veganpølser selv.

Vil ha sunnere mat

VEGANBURGER: Nofimaforsker Einar Risvik tror tiden er moden for flere veganprodukter, som veganburger. Denne tyske burgeren er uttrykk for alle veganproduktene som selges i Tyskland. Foto: DANIEL KARMANN/DPA
VEGANBURGER: Nofimaforsker Einar Risvik tror tiden er moden for flere veganprodukter, som veganburger. Denne tyske burgeren er uttrykk for alle veganproduktene som selges i Tyskland. Foto: DANIEL KARMANN/DPA Vis mer

Annechen Bugge ved SIFO gjorde for et par år siden en studie av nordmenns mat i farten-vaner. I undersøkelsen svarte over halvparten at de unngikk å kjøpe mat i kiosker og på fastfoodsteder fordi maten var usunn. Nesten alle sa at det var behov for endringer i hurtigmattilbudet.

- Folk ønsker mer frukt og grønnsaker, mer rene produkter, mer grove brød- og kornprodukter, sier hun.

Bugge viser til sushi/sashimi som eksempel på at folk ønsker mer fisk og produkter med riktige fettstoffer.

Mat er blitt verdivalg

EKTE VARE: Nofima-forsker Einar Risvik tror på produkter som smaker godt og ikke utgir seg for å være noe annet. Foto: Sylvi Leander
EKTE VARE: Nofima-forsker Einar Risvik tror på produkter som smaker godt og ikke utgir seg for å være noe annet. Foto: Sylvi Leander Vis mer

Maten vi spiser knyttes i økende grad til ansvar og moral, påpeker Bugge.

- Vi ønsker sunne, naturlige, økologiske produkter og grønnsaker topper listen over hva vi oppfatter som sunt. Veganpølsene føyer seg fint inn, sier hun.

Seniorforsker Einar Risvik, som jobber med innovasjon og forbrukerforståelse ved Nofima, ser mye av det samme.


Stadig yngre mennesker tar verdivalg for fellesskap og miljø. Hva de spiser er blant verdivalgene.

- De gir små bidrag som gagner alle, som kjøttfrie dager,sier han.

Risvik mener det ennå det vil ta litt tid før vi får et stort utvalg av råvarer og produkter i tråd med verdivalgene, men tror mange er klare for noe nytt.

Personlig tror han mest på noe som smaker godt. Når man for eksempel introduserer veganpølser er det viktig at pølsene ikke etterligner grillpølser. Han har ikke smakt de nye pølsene, men sier på generelt grunnlag:

- Kopier pleier ikke smake særlig godt.

Les også:

Pølsetest: Lavprispølsa smaker best

Nysatsing kortsluttet pølsemakeriet

PLANTEBASERT: Grønnsaker topper listen over hva vi oppfatter som sunt. Det er her vi ønsker å øke inntaket. Veganpølsene føyer seg fint inn, sier matforsker Annechen Bahr Bugge
PLANTEBASERT: Grønnsaker topper listen over hva vi oppfatter som sunt. Det er her vi ønsker å øke inntaket. Veganpølsene føyer seg fint inn, sier matforsker Annechen Bahr Bugge Vis mer