Rema 1000s Meatish vegetardeig:

Kjøttfri kjøttdeig: - Wow for en smak!

Smakspanelet er enig: Konsistensen treffer blink i den nye kjøtterstatningen.

KJØTT VS VEGETAR: Vanlig kjøttdeig til venstre, Meatish deig til høyre. Vegetardeigen ser ut som om den er grovere malt, men vi kunne lett tatt feil i butikk. 
KJØTT VS VEGETAR: Vanlig kjøttdeig til venstre, Meatish deig til høyre. Vegetardeigen ser ut som om den er grovere malt, men vi kunne lett tatt feil i butikk.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det ser ikke spesielt lekkert ut når det kommer på bordet, stekt Meatish-deig. Og det lukter ikke blomster.

Smakspanel:

Sylvia Vavik: Sylvia er meksiansk, oppvokst i USA og kokkeutdannet fra Norge. Hun har studert klassisk meksikansk kokekust i Mexico, og ble Norges Grillmester i 2015.

Christopher Sjuve: Er matredaktør i Aller og mangeårig matjournalist. Også dommer i matprogrammet Fingrene av fatet.

Elisabeth Dalseg: Matjournalist i Dagbladet, tidligere restaurantanmelder i London og bred erfaring fra mat- og forbrukertester.

Den nye kjøtterstatningen som vel best kan beskrives som lett uttørket og hakket ustekt kjøttdeig, og en svak eim av våt kartong innbyr ikke til å ta for seg, snarere tvert imot.

Vi heller mer mot å gjenoppta den evige diskusjonen om hvorfor vegetarmat absolutt må ligne på kjøtt og ikke kan ligne på seg selv - men det er før vi smaker.

- Wow! Dette hadde jeg ikke trodd! Det ser ikke bra ut ... men wow, for en smak! sier Sylvia Vavik.

- Det er jo godt, jo?! Christopher Sjuve ser vantro på den blekrøde, lett anemiske kornete massen som ligger på tallerkenen. Og smaker én gang til.

NEITAKK? Vi fikk ikke umiddelbart lyst til å forsyne oss av Meatish-deigen. 
NEITAKK? Vi fikk ikke umiddelbart lyst til å forsyne oss av Meatish-deigen.  Vis mer

Skinnet bedrar

Øynene spiser først, til og med før kameraet, og det hører til sjeldenhetene at man gafler i seg noe som ser så lite apetittelig ut som den ferdigstekte Meatish-deigen gjør.

DEIG:  Testpanelets Vavik og Sjuve forsynte seg flere ganger av den nye deigen fra Meatish/Rema 1000. Her ser du den uten krydder/naturell (foran til venstre) og med tacokrydder (foran til høyre). 
DEIG:  Testpanelets Vavik og Sjuve forsynte seg flere ganger av den nye deigen fra Meatish/Rema 1000. Her ser du den uten krydder/naturell (foran til venstre) og med tacokrydder (foran til høyre).  Vis mer

Men det er nettopp det som skjer.

- Jeg klarer ikke stoppe, jeg vil bare spise mer, sier Sylvia Vavik.

Dette til tross for at hun akkurat har smakt seg gjennom hele 24 andre produkter for Dagbladet.

Sammen med Dagbladets matredaktør Christopher Sjuve ser og smaker hun fascinert på de litt småkjipe små kornene.

Det har en svak duft av bønner som har kokt eller stått en stund. Vi aner også et hint av soyabønner i smaken, pakket inn i krydderblanding. Mest av alt gir smaksbildet en litt udefinerbar umami.

- Det smaker ikke kjøtt, men det er godt. Dette vil jeg spise mer av, sier Vavik.

Det som overrasker mest, er likevel konsistensen.

- Hadde jeg ikke visst det, og sett at fargen var litt rar, ville jeg ikke tippet at dette var et vegetarprodukt, sier Sjuve.

Ikke helt ulikt reaksjonene da vi testet den nye vegetarburgeren fra McDonalds.

Sauset inn

Om det betyr noe at det ser trist ut i naturell-versjon, er det smart å pakke det inn i saus eller krydder med litt farge. Vi prøver med litt tacokrydder, og effekten er påfallende, både på utseende og smak.

KRYDRET: Med tacokrydder på var vegetardeigen penere å se på - og det var ikke like åpenbart at det ikke var kjøttdeig vi smakte på. 
KRYDRET: Med tacokrydder på var vegetardeigen penere å se på - og det var ikke like åpenbart at det ikke var kjøttdeig vi smakte på.  Vis mer

For med nok tacokrydder på til å dempe bønnesmaken, er det langt vanskeligere å avsløre at det er et vegetarprodukt vi spiser.

Hovedårsaken er enkel: De har fått til konsistensen.

- Jeg vil bare fortsette å spise det! Sylvia Vavik falt pladask for den ukrydrete versjonen.  Arkivfoto: Per Ervland
- Jeg vil bare fortsette å spise det! Sylvia Vavik falt pladask for den ukrydrete versjonen.  Arkivfoto: Per Ervland Vis mer

- Her har de virkelig fått til noe. Dette kommer til å bli en hit!

Prøv det!

Konklusjonen fra smakspanelet er klar: Dette bør du prøve.

Vi kan trygt anbefale dette enten du er vegetarianer, fleksitarianer eller vegetarskeptiker. For her har Nortura virkelig fått til noe som smaker.

Det er et lite stykke igjen til seks øyne på terningen, mest visuelt, men også noe på duft og smak. Konsistensen er likevel så fin at dette vil vi anbefale alle å gi en sjanse.

NULL PROSENT KJØTT: Her er det nok mange som kan bli lurt, ikke bare i butikken, men også om de intetanende blir servert deig i stedet for kjøttdeig i lasagnaen, bolognesesausen eller til fredagstacoen. Foto: Produsenten (Dagbladet fikk en uferdig pakning til test)
NULL PROSENT KJØTT: Her er det nok mange som kan bli lurt, ikke bare i butikken, men også om de intetanende blir servert deig i stedet for kjøttdeig i lasagnaen, bolognesesausen eller til fredagstacoen. Foto: Produsenten (Dagbladet fikk en uferdig pakning til test) Vis mer

Testnotater fra kjøkkenet

Dette inneholder Meatish

Eggehvite, vann, soyaprotein, rapsolje, naturlig aroma, hvetemel (gluten), gjærekstra, dekstrose, salt, sitrusfiber, krydder (chili, sort pepper, hvitløk og sennep), fortykningsmiddel E 461, stabilisator E401, E516

Meatish-deigen oppfører seg litt annerledes enn kjøttdeig når du skal tilberede den. Den svir lett, så du bør steke på lavere temperatur enn man vanligvis gjør med kjøttdeig og røre hele tida, og det er smart å bruke smør eller olje så den ikke setter fast i pannen.

Det er litt vanskelig å se når den er ferdig stekt, fargen endrer seg lite fra rå til stekt tilstand, så vi anbefaler å bruke den i sauser eller ha på krydder med farge.

Les også:

Nå kommer de kjøttfrie restaurantene

Hurtigruten: Klar for vegancruise

Framtiden i våre hender: Viktigere å kutte kjøttforbruket enn å spise økologisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer