Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mot normalt:

Kjøttmangelen: - Blir ikke tacokrise

Kjøttbransjen slår tilbake.

IKKE TACOKRISE: Det blir likevel nok kjøtt til å fylle tacosene, selv om det kunne se stygt ut en periode. Foto: Shutterstock
IKKE TACOKRISE: Det blir likevel nok kjøtt til å fylle tacosene, selv om det kunne se stygt ut en periode. Foto: Shutterstock Vis mer

Tørken i fjor sommer skaper problemer for kjøttleverandørene, meldte Nationen denne uka.

Ledelsen i Fatland, en av Norges største kjøttbedrifter, fortalte at de ikke klarte å levere nok kjøtt til sine kunder. Nedgangen var på hele 70 prosent slakt av norsk kjøtt sammenliknet med samme uke i fjor, skrev Nationen. En annen uke var nedgangen på 40 prosent.

- Denne uka fikk en av dagligvarekjedene ikke nok kjøtt, og måtte avlyse en planlagt kjøttdeigkampanje. Vi har gitt beskjed til noen av kundene våre at vi bare kan levere halvparten av det som var lovet, uttalte konsernsjef Terje Wester i Fatland AS.

MISFORSTÅELSE: Terje Wester i Fatland forteller at det tacokrisen bygger på en misforståelse. Foto: Fatland
MISFORSTÅELSE: Terje Wester i Fatland forteller at det tacokrisen bygger på en misforståelse. Foto: Fatland Vis mer

Ikke tacokrise

Det nærmer seg helg. Og det mange nå undrer seg er:

- Blir det tacokrise nå?

- Nei, det blir ikke tacokrise, forteller Wester nå til Dagbladet.

- Det kunne høres slik ut?

- Det som skjedde var at vi hadde et plutselig fall i råvaretilgang. Vi skjærer kjøtt fra egne leverandører i tillegg til kjøtt fra Nortura. Vi var lovet 500-600 dyr i uka, men brått kom det bare 200. Da hadde vi et problem.

- Ja?

- I en sånn situasjon kan det ta litt tid å områ seg. Men, vi klarte å løse det temmelig raskt, sier Wester og forklarer at situasjonen ble misforstått:

- Nationen var litt kjappe med å konkludere med at det var tørken i fjor som var problemet. I fjor førte tørken til at mange dyr ble slakta fordi fôrtilgangen ble dårlig. Om man sammenlikner tall fra i fjor med i år, så ser man at nedgangen er uforholdsmessig stor i prosent. Men, egentlig har vi en temmelig normal sommer i år med tanke på råvaretilgang.

- Så nå er alt i orden?

- Ja, det som skjedde i uke 30 var heldigvis kortvarig.

- Men, det stemmer at en kjøttdeigkampanje måtte avlyses?

- Ja, det var en kjede som måtte avlyse en planlagt kjøttdeig-kampanje.

Wester vil ikke røpe hvilken kjede som fikk problemer.

Fatland har i dag 550 medarbeidarar som arbeider med kjøtt i Ølen, Oslo, Sandefjord og på Jæren

- Ikke et problem

Heller ikke hos Nortura ser det ut til å mangle på kjøtt:

- Dette er ikke et problem for oss per nå, sier Eskil Pedersen, assisterende kommunikasjonsdirektør i Nortura til Dagbladet. Pedersen understreker likevel at det er tatt noen grep for å dekke etterspørselen:

IKKE NOE PROBLEM: Eskild Pedersen i Nortura kan beroligge alle med at det ikke er noe problem med leveransene. Foto: Nortura
IKKE NOE PROBLEM: Eskild Pedersen i Nortura kan beroligge alle med at det ikke er noe problem med leveransene. Foto: Nortura Vis mer

- Det er noe mindre tilførsler enn i fjor, men det er allerede åpnet for generell tollnedsettelse for å forsyne markedet, forklarer han. Det kan også bli aktuelt å ta ut kjøtt fra lagre:

- Samtidig kan aktører ta ut løpende det siste fra reguleringslageret og eget fryselager for å supplere.

Pedersen understreker at det bare vil importeres dersom behov skulle komme:

- Dette er altså ikke en utfordring for oss per nå, vi skal kunne levere ferskvare i tråd med behovene i markedet, beroliger Pedersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media