Unngå salat-tabben:

Klarer du å se hvilken som har færrest kalorier?

Er salat alltid det sunneste valget? Nei, mener eksperter vi har snakket med.

SALAT VS. BURGER: Er det egentlig så mye sunnere å velge salat når du besøker burgerkjedene? Vi har snakket med ekspertene. (Foto: McDonald's)
SALAT VS. BURGER: Er det egentlig så mye sunnere å velge salat når du besøker burgerkjedene? Vi har snakket med ekspertene. (Foto: McDonald's) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å velge en klassisk cheeseburger fra McDonald's er for mange et selvsagt alternativ. Vil du ta et litt sunnere valg, kan kanskje en av salatene falle i smak, men er det å bestille en salat hos burgerkjedene egentlig det beste alternativet?

Man kan ikke sette likhetstegn mellom «salat» og «sunt», nettopp fordi innholdet i en salat kan variere så mye, mener Kristin Søfteland Sandvei, klinisk ernæringsfysiolog.

- Inneholder salaten fritert kylling, mye pasta, krutonger og fet dressing, er den ikke spesielt sunnere enn annen mat bare fordi den kalles «salat», sier hun.

Om salaten inneholder mye grønnsaker, skinke eller kylling, bønner eller linser, avokado og et egg, så vil kaloriinnholdet ofte matche mange andre retter vi ser på som «usunne». Forskjellen er blant annet at fettkvaliteten er bedre; det er mer fiber, vitaminer og mineraler, og man holder seg mett lenger, ifølge Sandvei.

- Å bare sammenlikne kaloriinnhold mellom to så ulike ting som cheeseburger og kyllingsalat blir derfor feil. McDonald's sin kyllingsalat inneholder like mye fett, litt mer kalorier, men mindre mettet fett enn én cheeseburger.

Velger du dressing til salaten, vil både kalori- og fettinnhold øke.

- Du vil antakelig holde deg mett lenger etter å ha spist en salat, og kanskje er sannsynligheten større for at du også kjøper med litt pommes frites når du velger cheeseburgeren, sier Sandvei.

McDonald's

En cheeseburger hos McDonald's gir 302 kalorier. En pastasalat med kylling gir 393 kalorier.

Cheeseburger fra McDonald's. (Foto: Produsenten)
Cheeseburger fra McDonald's. (Foto: Produsenten) Vis mer

- Næringsinformasjonen som oppgis på nettsida vår er per porsjon og ikke per hundre gram, og derfor blir det feil å sammenlikne fordi salaten er en større porsjon enn cheeseburgeren er, sier kommunikasjonsrådgiver i McDonald's, Kathrine Moe.

Hun mener man bør sammenlikne næringsinnholdet per 100 gram, da cheeseburgeren er mindre enn salaten.

Pastasalat med kylling fra McDonald's. (Foto: Produsenten)
Pastasalat med kylling fra McDonald's. (Foto: Produsenten) Vis mer

- Vi er opptatt av å ha et variert tilbud på menyen, og har kjøtt, fisk, kylling og salater, så vel som nyere tilskudd i form av vegetarburger og søtpotet-fries. Vi ønsker også at gjestene våre skal ha full oversikt over hva de spiser, og å kunne tilpasse menyen etter sine behov både når det gjelder ernæring og allergener, sier Moe, og henviser til nettsida der man kan finne informasjon om dette.

Max Burger

Hos den svenske burgerkjeden Max Burger gir deres cæsarsalat med kylling 463 kalorier per porsjon, og en cheeseburger 350 kalorier.

Marita Wengelin, PR-sjef i Max Burger, mener i likhet med McDonald's, at man bør sammenlikne næringsinnholdet per 100 gram og ikke per porsjon.

Cæsar kyllingsalat fra Max Burger. (Foto: Produsenten)
Cæsar kyllingsalat fra Max Burger. (Foto: Produsenten) Vis mer

- Cheeseburgeren inneholder 286 kalorier per 100 gram og kyllingsalaten 112 kalorier per 100 gram, og burgeren veier 123 gram og salaten 415 gram. Sånn sett innebærer det at cheeseburgeren inneholder 2,5 ganger så mye kalorier som salaten, sier hun.

Dermed er det opp til den enkelte å sammenlikne kaloriinnholdet etter porsjon eller per 100 gram.

Wengelin råder til å velge en av deres salater om du vil være på den sunne siden.

Max Burger sin cheeseburger. (Foto: Produsenten)
Max Burger sin cheeseburger. (Foto: Produsenten) Vis mer

- Vi har flera sunne alternativ. Om du vil spise en burger, kan du velge Delifresh kyllingburger eller BBQ Sandwich som er et av våre vegetar- eller veganske alternativer. Vi har også burger av kjøtt med salat rundt i stedet for brød; Salad Wrap Burger. Som tilbehør går det an å velge minigulrøtter, og til drikke finnes mineralvann, sier hun.

Burger King

Tar du turen til Burger King, finner du en cheeseburger på 387 kalorier og en kyllingsalat som gir 124 kalorier, men de har også en salat med fritert kylling som gir 253 kalorier.

Burger Kings cheeseburger. (Foto: Produsenten)
Burger Kings cheeseburger. (Foto: Produsenten) Vis mer

- Vi har noen retter som er utviklet spesielt for dem som passer på kaloriinntaket, og andre retter som er laget utelukkende for dem som vil kose seg litt ekstra. Grilled Chicken Salad er vårt letteste alternativ som fullverdig måltid, med 124 kalorier. I den andre enden av skalaen finner du burgere som Bacon King, som er fast på menyen og er i det øvre sjiktet med rundt 1000 kalorier, sier Heidi Moss, markedssjef i Burger King.

Long Chicken salad fra Burger King. (Foto: Produsenten)
Long Chicken salad fra Burger King. (Foto: Produsenten) Vis mer

Moss opplever at de aller fleste gjestene våre bruker sunn fornuft når de bestiller mat hos dem.

- Stadig flere får øynene opp for salater, fullkornsbrød, wraps og andre lettere produkter, selv om våre gjester stort sett kommer innom for å få en god burger. I alle restaurantene våre henger all ernæringsinformasjon på oppslagstavle. Der kan du finne burgere og produkter på hele skalaen, fra lavt – til høyt kaloriinnhold, sier hun.

Frityrkylling, krutonger, ost og dressing

- Det er riktig at salatporsjonen er større enn en enkel cheeseburger. Salaten er et mer helhetlig måltid, så kanskje dem som velger cheeseburger kjøper med seg pommes frites eller en ekstra burger for å bli mett, og da blir energiinntaket fort mye høyere, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud.

Hun er enig i at det er lett å tenke at salat uansett er et sunt valg, men alle salater er ikke like sunne.

- Salater fra fastfood-kjeder inneholder ofte fritert kylling, fet dressing, bacon, ost eller krutonger. Alle disse ingrediensene bidrar med mye fett og kalorier. Det er ofte lite næringsrike grønnsaker, belgvekster eller sunne fettkilder i disse salatene, så de ender ofte opp med å bidra med litt næringsfattig grønn salat, noe protein og fett. Et bedre valg er salat med grillet kjøtt eller fisk og en mindre mengde dressing, sier hun.

Hovedproblemet med fastfoodmaten er at man får mye billig mat, og dermed kalorier, mener Eskerud.

- En hamburger i seg selv er ikke nødvendigvis så ille, mens en hel meny med pommes frites og brus eller milkshake, og kanskje en is til dessert, fort utgjør et dagsbehovet av energi for en liten kvinne.

Det sunneste alternativet

Ernæringsfysiolog Cathrine Øverås Frisvold mener at dersom man spiser på McDonald's, er det sjeldent man holder seg til bare én cheeseburger.

- Realistisk sett er salaten det sunneste alternativet i den sammenheng. Men det sunneste alternativet avhenger av hvor ofte du spiser der. Spiser du der to-tre ganger i året, kan du velge det du liker best, uavhengig av kaloriinnhold. Men skjer det ofte, bør en nok velge salaten med jevne mellomrom, sier hun.

Selv om salatene også er kaloririke, inneholder disse tross alt mer grønnsaker enn andre alternativer på menyen, understreker Frisvold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer