Oppskrifter med sopp for små og store barn:

- Klart barn liker sopp!

Antonio Carluccio deler sopprettene barna vil elske - og kan lage selv.

SUNN SKEPSIS: Antonio Carluccio, TV-kokk og restauratør, introduserte sjetteklassinger fra Ljan skole for flere varianter av sopp på Geitmyra, og de aller fleste soppene falt i smak hos (fra venstre): Marie (10), Telma (11) og Cornelie (10) .
SUNN SKEPSIS: Antonio Carluccio, TV-kokk og restauratør, introduserte sjetteklassinger fra Ljan skole for flere varianter av sopp på Geitmyra, og de aller fleste soppene falt i smak hos (fra venstre): Marie (10), Telma (11) og Cornelie (10) . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Klart barn liker sopp! Kanskje ikke all sopp, men de må få smake på forskjellige sorter, sier Antonio Carluccio til Dagbladet.

Vi er med når den italiensk-britiske TV-kokken, restauratøren og sopp-entusiasten introduserer et knippe sjetteklassinger fra Ljan skole for vill champignon, traktkantarell og svovelsopp - samt både hvit og sort trøffel.

RØVERHISTORIER: Antonio Carluccio er i Norge og samler historier til en barnebok om sopp, men deler raust av egne historier. Som den om briten som trodde trøffelen han fikk presentert ved bordet var en sjokoladetrøffel - den hadde fortsatt litt jord på - og spiste den hel. Her (fra venstre): Selma (11), Marie (10) og Cornelie (10).
RØVERHISTORIER: Antonio Carluccio er i Norge og samler historier til en barnebok om sopp, men deler raust av egne historier. Som den om briten som trodde trøffelen han fikk presentert ved bordet var en sjokoladetrøffel - den hadde fortsatt litt jord på - og spiste den hel. Her (fra venstre): Selma (11), Marie (10) og Cornelie (10). Vis mer

Soppen er stekt i smør og olje i panne over bål, og serveres på ferskt brød.

Ikke så mye som en liten stilk er igjen.

Fem sopp du trygt kan plukke og spise.

- Smaker bedre enn det lukter

Det betraktes, det snuses og det smakes. En stor porsjon skepsis blir til en enda større porsjon entusiasme.

- Det luktet litt rart, men smakte godt, sier Marie (10). Hun vil gjerne spise vill sjampinjong igjen.

Traktkantarell og svovelsopp også.

Får Carluccio velge fra øverste hylle, er det honningsopp som står på menyen, en sopp som vokser på stubber. Den må kokes godt først, ellers er den giftig, men så smaker den himmelsk, forteller han entusiastisk.

EKSKLUSIV: Hvit trøffel kan fort koste 30.000 kroner kiloet. Denne har Carluccio fått sendt over fra Asti i Italia.
EKSKLUSIV: Hvit trøffel kan fort koste 30.000 kroner kiloet. Denne har Carluccio fått sendt over fra Asti i Italia. Vis mer

I tillegg til trøfler, da. Carluccio har med seg et par varianter selv, og får levert flybåren hvit trøffel, blant årets første, fra Asti i Piemonte, området i Italia der han vokste opp.

- 30.000 kroner kiloet??!

Det ferske brødet med stekt sopp glir ned på høykant. Trøffelen imponerer litt mindre. Det kan ha en sammenheng med prisen som de får presentert, sammen med løvtynne skiver av de aromatiske soppene.

7000 kroner kiloet? 30.000 kroner kiloet?

30.000 KRONER? Cornelie (10) spiser gjerne hvit trøffel igjen, men hun stusser over prisen. 
30.000 KRONER? Cornelie (10) spiser gjerne hvit trøffel igjen, men hun stusser over prisen.  Vis mer

- Nei, det er den ikke verdt, sier Magnus (11). Det var godt, men ikke så godt.

Av de to trøflene de får smake på, er han likevel ikke i tvil om hvilken han likte best. Den hvite. Til 30.000 kroner kiloet.

- Den smaker litt av nøtter. Litt tørt, men godt, fastslår Cornelie (10).

Hun spiser gjerne trøffel igjen om hun får det servert, men kan hun velge, vil hun heller ha traktkantareller.

Liker ikke barna sopp?

- Sopp kan være mye forskjellig, det er veldig sjelden noen ikke liker sopp. De kan ikke like kantarell, steinsopp, eller champignong, men da er det viktig at de får smake, sier Carluccio.

Selv spedbarn spiser fornøyd chili, bare de blir introdusert for det på en smart måte.

- La barna smake ordentlig på soppen. Ikke gjem den unna i en gryte eller en grøt av ulike ingredienser - la dem smake på én og én sopp, til dere finner noen de liker.

ENKELT: Stek soppen i rause mengder olivenolje eller smør, med litt hvitløk, persille, salt og pepper.
ENKELT: Stek soppen i rause mengder olivenolje eller smør, med litt hvitløk, persille, salt og pepper. Vis mer

Det hender også at barna liker sopp, men sliter litt med konsistensen. Da kan soppen tørkes, knuses og brukes som smaksetter i for eksempel risotto eller sauser.

Under har han delt to fryktelig enkle retter med sopp, der råvaren virkelig får skinne.

- Dette er soppmat barn liker. Og ikke minst er det mat barna godt kan lage selv. Det er alltid smart, for alle liker jo maten de selv har laget!

Les mer:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer