SATSER: Christen Wikborg og partnere satser 70 millioner kroner på gatemat i Torggata Bad, der generasjoner av Osloboere har tatt sine svømmetak før i tida. Foto: Henning Lillegård
SATSER: Christen Wikborg og partnere satser 70 millioner kroner på gatemat i Torggata Bad, der generasjoner av Osloboere har tatt sine svømmetak før i tida. Foto: Henning LillegårdVis mer

Oslo får enda en gatemathall:

Klart for ny mathall midt i Oslo: - Ulikt alt annet Norge har sett

Gjør deg klar for 1800 kvadratmeter street food-marked i sentrum av Oslo.

17 kjøkken. Tre barer. Mat fra hele verden. Til vinteren åpner Oslo Street Food dørene for publikum.

- Vi planlegger for mange typer mat. Her skal alle føle seg velkomne, sier Christen Wikborg, en av eierne av bygget hvor det hamres og bankes og tilrettelegges for åpning på nyåret.

GODT FRA GATA: Stadig flere får øynene opp for gatemat. Foto: Toni Jørgensen
GODT FRA GATA: Stadig flere får øynene opp for gatemat. Foto: Toni Jørgensen Vis mer

Hemmelig

Det har lenge vært hemmelig hva som skjer bak dørene til ærverdige Torggata Bad i Oslo. Nå er det klart at Oslo Street Food (OSF) kommer i lokalene midt mellom Mathallen og gatemathallen Vippa ytterst på Vippetangen.

- Vi kommer ikke til å likne på verken Mathallen eller Vippa, men i likhet med Vippa blir det ingen butikker, bare matservering, sier Wikborg

- Målet er å bidra med noe Norge ikke har sett før.

Lang historie

Badeanstalten med røtter tilbake til 1800-tallet hadde på det meste en million besøkende årlig. Liknende besøkstall hadde ikke vært Christen Wikborg i mot.

- Et morsomt mål, og ikke urealistisk for huset som helhet. Vi ligger midt i smørøyet, sier han.

Nåværende bygning er fra 1925. Den var i drift som bad til Oslo kommune besluttet å selge den i 1989. Badstuer, romerbad og marmorbenker ble deretter erstattet av bowlingbaner, konsertscener, klubblokaler, kontorer og en spillbar med blant annet shuffleboard og flipperspill.

LANG HISTORIE: Allerede i 1861 fikk Thorvald Meyer bygd "Torvegadens Vadske og Badeanstalt", forløperen til Torggata Bad. Nå blir det street food fra alle verdenshjørner i den ærverdige bygningen, ferdigstilt i 1925. Dette bildet er fra 1970-tallet, da badet fremdeles var i drift. Foto: Sverre Heiberg
LANG HISTORIE: Allerede i 1861 fikk Thorvald Meyer bygd "Torvegadens Vadske og Badeanstalt", forløperen til Torggata Bad. Nå blir det street food fra alle verdenshjørner i den ærverdige bygningen, ferdigstilt i 1925. Dette bildet er fra 1970-tallet, da badet fremdeles var i drift. Foto: Sverre Heiberg Vis mer

- Inntil for noen uker siden var det squashbane der bassengbunnen var før i tida. Nå blir det to barer og tett i tett med kjøkken, sier Wikborg og peker mot hovedområdet, som også blir rigget for DJ, band og eventer.

Åpent det meste av døgnet

Det satses på mat og drikke fra tidlig morgen til langt på natt. Mathallen håper å kapre spisegjester blant dem som skal på konsert på Rockefeller eller John Dee, og vil samtidig være et tilbud til folk som ønsker frokost, en matbit ved laptopen, lunsj eller et uhøytidelig måltid med familien.

HÅNDVERK: Gatemat kjennetegnes av små aktører med kanskje bare en rett. Den lager de til gjengjeld meget bra. Foto: Toni Jørgensen
HÅNDVERK: Gatemat kjennetegnes av små aktører med kanskje bare en rett. Den lager de til gjengjeld meget bra. Foto: Toni Jørgensen Vis mer

- Fordelen med matboder er at man kan spise ulik mat og likevel sitte sammen, sier Wikborg.

I alt 70 millioner kroner investeres nå i innredning, brannsikring, lydisolering og ventilasjon. Et tilsvarende beløp er brukt på å ruste opp bygget generelt siden nåværende eiere overtok for syv år siden.

Gatas estetikk

Utenfor blir det uteservering med 150 sitteplasser, mens det innenfor hovedinngangen kommer kaffebar og plass til 900 spisegjester. Matserveringen vil bli spredt rundt på 1200 kvadratmeter. Spising vil skje i et røft innredet lokale mot vest.

- Søylene i lokalet gir assosiasjon tll gata. I spiseområdet vil du finne gatas estetikk, sier Wikborg.

MEKISIKANSK: Det blir mat fra mange land. Kanskje blir det meksikansk innslag Foto: Jacques Hvistendahl
MEKISIKANSK: Det blir mat fra mange land. Kanskje blir det meksikansk innslag Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Hvilke aktører skal inn i Oslo Street Food?

- Vi har tegnet en leiekontrakt med Oslo Street Food, som igjen leier ut endel av plassene tll individuelle aktører. Vi kan love et bredt spekter av mat.

Erfaring fra Danmark

Blant dem som flytter inn finner du ifølge Wikborg norske matfolk og aktører med bakgrunn fra Copenhagen Street Food og Aarhus Street Food i Danmark.

- Blir dette en ren kopi av det vi har sett i Danmark?

- Nei, Oslo Street Food tar med seg erfaringer derfra, men har sitt eget konsept. Det skal være autentisk og ærlig mat laget av gode og lokale råvarer. OSF skal dessuten være et flerbrukslokale, med rom for dans og underholdning.

- Dere åpner i et strøk som nærmest har eksplodert på området mat og drikke. Dere er ikke redde for overetablering?

- Nei, vi tror heller at Oslo Street Food vil gjøre strøket mer attraktivt. Youngstorget, det nye Youngskvartalet og gatene rundt har masse gode spisesteder og barer, men ingen driver med gatemat i stor skala. Sammen kan vi styrke området som et kulturelt tyngdepunkt i byen.