Ny rekord i utbetaling av reiseforsikring

Klart for rekordutbetaling: Ferie-drømmen endte i mareritt for titusener av nordmenn

Matforgiftning koster norske forsikringsselskaper milliarder av kroner. Se de ti ferielandene der du er ekstra utsatt.

KAN GI MAGEPROBLEMER: : Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller om hva du ikke bør å spise på feire, dersom du vil unngå magetrøbbel. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er all time high-tall, altså rekordhøye tall, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Europeiske Reiseforsikring kan opplyse at det i 2016 ble det utbetalt to milliarder kroner av forsikringsselskapene på reiseforsikring, fordelt på 311.962 skader. Reisesyke er den største posten med utbetalinger på nær en milliard kroner.

Grunnen til de høye tallene, er at det er flere som reiser, mener hun:

FLERE REISENDE, MER SYKDOM: Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller at antall reisende øker, og dermed også utbetalingene fra forsikringsselskapene. (Foto: Europeiske Reiseforsikring)
FLERE REISENDE, MER SYKDOM: Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring forteller at antall reisende øker, og dermed også utbetalingene fra forsikringsselskapene. (Foto: Europeiske Reiseforsikring) Vis mer

- Det er god økonomi i Norge, og reise kommer høyt på nordmenns prioriteringsliste. Det er også blitt mye billigere å reise med fly, og transportørene står i kø med rimelige flytilbud. Mange reiser også flere ganger. Eldre og syke reiser også hyppigere enn tidligere. Flere reiser til destinasjoner hvor sjansen for å bli syk er større: Øst-Europa, Thailand, Brasil, Vietnam og Kambodsja.

En reiseundersøkelse gjort av Europeiske Reiseforsikring i 2017, viser at 1 av 10 opplever at de selv eller noen de reiste sammen med har hatt mage-/tarmproblemer i utlandet i løpet av det siste året.

Europeiske Reiseforsikring utbetalte i 2016 om lag 230 millioner kroner i erstatning for sykeskader.

Spania topper statistikken

Europeiske Reiseforsikring er et av forsikringsselskapene som får meldt inn flest skader fra Spania.

- Ikke fordi det er farligere med tanke på maten, men fordi flest nordmenn reiser dit, sier Vennesland.

MAGETRØBBEL PÅ FERIE: Mat som har stått fremme en stund, som buffetmat, bør du holde deg unna. Her har nemlig bakterier svært gode vekstsvilkår. Da hjelper det ikke om restauranten er fin og dyr, sier sykepleier Mari Holmslien. (Foto: Shutterstock)
MAGETRØBBEL PÅ FERIE: Mat som har stått fremme en stund, som buffetmat, bør du holde deg unna. Her har nemlig bakterier svært gode vekstsvilkår. Da hjelper det ikke om restauranten er fin og dyr, sier sykepleier Mari Holmslien. (Foto: Shutterstock) Vis mer

Andre forsikringsselskaper Dagbladet har snakket med, opplever også en tydelig økning de siste årene på antall innmeldte saker, og må ut med store erstatningssummer.

Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, kjenner seg igjen i at antall reiseforsikringserstatninger har økt de siste fem årene.

- Vi ser en tydelig kurve. Folk reiser mer, spesielt de eldre. I tillegg er det ikke slik lenger at vi kun reiser i ferieukene, men hele året. Spania er landet som utpeker seg hos oss, sier han.

Også i Sparebank 1 Forsikring er Spania på toppen.

SPANIA PÅ TOPPEN: Skadeforbygger i Sparebank 1, Therese Nielsen ser at Spania er på topp når det gjelder reiseforsikringssaker. (Foto: Sparebank 1)
SPANIA PÅ TOPPEN: Skadeforbygger i Sparebank 1, Therese Nielsen ser at Spania er på topp når det gjelder reiseforsikringssaker. (Foto: Sparebank 1) Vis mer

- Når vi ser på saker med «turistmage» blant norske reisende som SOS International har hjulpet i årene 2014-2016, er Spania er klart nummer en etterfulgt av Thailand og Tyrkia, med et stort hopp ned til de neste landene på listen, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Sparebank 1 Forsikring.

Forsikringsselskapet har en økning av sykesaker på seks prosent siden i fjor, og fikk i årets sommermåneder meldt inn 4040 skader. Snittskade på reisesyke i denne perioden er på cirka 10.000 kroner. Det er rekordhøye tall.

- Vi har sett en jevn økning på reisesykesaker de siste tre årene, sier Nielsen.

Topp ti land

Her er topp ti land hvor SOS International har hjulpet nordmenn med mage- og tarminfeksjoner de siste tre årene:

201420152016i alt
SPANIA21,20 %23,90 %25,40 %23,30 %
THAILAND16,20 %15,80 %20,10 %17,20 %
TYRKIA21,20 %13,70 %7,00 %14,80 %
HELLAS3,00 %2,50 %3,80 %3,00 %
BULGARIA3,00 %2,80 %2,20 %2,70 %
KYPROS4,00 %1,60 %1,50 %2,50 %
FILLIPINENE1,50 %2,10 %2,10 %1,90 %
USA1,80 %1,60 %1,70 %1,70 %
INDONESIA1,30 %1,70 %1,60 %1,50 %
INDIA1,10 %1,30 %1,50 %1,30 %

Storebrand har også bemerket seg de høye Spania-tallene.

- Blant de eldste kundene våre, over 60 år, stammer de fleste sakene våre fra Spania, forteller Linda Solbakken Grimnes, fagsjef for reiseforsikring i Storebrand, som også samarbeider med SOS International ved skader i utlandet.

- Det er mange som får diaré og andre mageproblemer. Linda Solbakken Grimnes

Hun oppgir at nesten halvparten av utbetalingene fra Storebrands reiseforsikring skyldes reisesyke.

- Det er mange som får diaré og andre mageproblemer. Mange tåler heller ikke klimaforandringen, og pådrar seg lungebetennelse eller bronkitt, og må oppsøke lege, sier Grimsnes.

Det er også tydelige sesongskiller, ifølge Grimsnes.

- I sommermånedene får de flere henvendelser fra både familier og unge reisende. I vinterhalvåret står eldre kunder for mesteparten av henvendelsene, forteller hun.

Asia er også på skadetoppen hos SOS International, og flesteparten av sakene handler om infeksjonssykdommer og personskader, samt mer normale sykdommer som også forekommer i Norden, både mer og mindre alvorlige.

Tall viser at det totalt ble meldt inn 15 246 skader fra reisende fra Norge, Sverige, Danmark og Finland som besøkte Asia i 2016.

- Reisemage er den hyppigst meldte sykdommen. Det er viktig å være klar over at bakteriefloraen i vann og jordsmonn er annerledes enn hjemme. Det lønner seg å ta forhåndsregler, så unngår man å få ferien ødelagt, sier Grimnes.

GODE HYGIENERUTINER: - Ikke glem å vaske hendene før du spiser. En liten flaske antibac er smart å ha med seg på ferie, råder Mari Holmslien, sykepleier i Europeiske Reiseforsikring. (Foto: Europeiske Reiseforskring)
GODE HYGIENERUTINER: - Ikke glem å vaske hendene før du spiser. En liten flaske antibac er smart å ha med seg på ferie, råder Mari Holmslien, sykepleier i Europeiske Reiseforsikring. (Foto: Europeiske Reiseforskring) Vis mer

Gunnar Hasle, lege med spesialitet i infeksjonssykdommer ved Reiseklinikken i Oslo, understreker viktigheten av at maten er gjennomstekt.

- Det sikreste er å holde seg til mat som er kokt eller gjennomstekt og servert rykende fersk. Nygrillet mat kan derfor være lurere å spise enn buffet-mat som står lenge fremme, sier han.

Det er også lurt å være ekstra påpasselig med kylling.

Sju gode huskeregler

  • Kjøtt og fisk skal være gjennomstekt. Bakterier «overlever» i kjøtt og fisk som ikke stekes fullstendig. De fleste bakterier «dør» ved 80 grader.
  • Mat som har stått fremme en stund, som buffetmat, bør du holde deg unna. Her har nemlig bakterier svært gode vekstsvilkår. Da hjelper det ikke om restauranten er fin og dyr.
  • Skalldyr bør du alltid være forsiktig med. Det skal lite til av feil lagring før skalldyr blir dårlig, og dermed bli syk av å spise det. Å spise østers kan være risikosport i utlandet. Det kan være lurt å lukte på hvert skjell før servering.
  • Egg bør du kun spise hvis de er hardkokte.
  • Meieriprodukter som er laget av upasteurisert melk bør du være forsiktig med.
  • Grønnsaker og frukt som har skall er trygt. Salat som du ikke vet helt sikkert om er vasket med flaskevann, bør du holde deg unna i land hvor du vet at springvann ikke skal drikkes. Det samme gjelder isbiter. De er ofte laget av springvann.
  • Drikk ikke vann fra springen, men kjøp vann på flaske.

Kilde: Sykepleier og medisinsk rådgiver i Europeiske, Mari Holmslien

- Om ikke kyllingen er gjennomstekt, så send den ut igjen eller la være å spise den, råder Hasle.

Utover å passe på hva du spiser, kan du forebygge sykdom ved å være ekstra oppmerksom på god håndhygiene.

- Vask alltid hendene før du skal spise, og alltid etter du har vært på toalettet. Ha med en liten antibac-flaske på tur, spesielt om du ikke har tilgang på såpe og vann, tipser Holmslien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer