BRASSERIE OUEST: Anmelderne lar seg imponere på vestkantens nye brasseri. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BRASSERIE OUEST: Anmelderne lar seg imponere på vestkantens nye brasseri. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Knallscore til den nye storstua: - Kokkene vet hva de driver med

Stedet satser på en blanding av fransk og østerriksk mat.

Fransk og østerriksk, sa Robinson.

- Hvafforno’?

Fredag rynket panna, og Robinson gjentok:

- Fransk og østerriksk. Kjøkkensjef Matthias Bernwieser er fra Østerrike og har sagt at han hadde et ønske om å blande disse to kjøkkentradisjonene. I hvert fall med tiden. Og det kan jo bli … interessant.

Østerrike har selvfølgelig lange og rike mattradisjoner, men de kan vel neppe sies å ha festet seg veldig dypt i norsk matkultur – med hederlige unntak som wienerschnitzel og wienerbrød, selvfølgelig.

Knallscore til den nye storstua: - Kokkene vet hva de driver med

- Tja. Foreløpig ser det rimelig fransk ut, spør du meg, sa Fredag, som hoppet over froskelår og tartar og i stedet valgte østers med persille og pepperrot, bouillabaisse og ovnsbakt piggvar.

- Ja, skal det være, så skal det være, sa Robinson og ba om å få profiteroles med trøffelkrem, salat med varm chèvre og braisert svinekjake med byggrynrisotto.

Fra det omfattende vinkartet, der brorparten av god­sakene kan kategoriseres under «dyrt og deilig», ble det plukket Riesling av type Glintzberg, og en Burgunder fra Mercurey, begge til overkommelige priser.

- Elegant. Joda. Her er både dyprød plysj og mørkt treverk. Men for å kalle seg «brasserie» er det likevel over­raskende kjølig innredet, sa Fredag og lot blikket gli langs de grønnmalte, nakne veggene.

GODT BESØKT: Det er livlig og god stemning på Brasserie Ouest. Foto: Christian Roth Christensen
GODT BESØKT: Det er livlig og god stemning på Brasserie Ouest. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det passer bra til omgivelsene, vi er jo tross alt midt på tjukkeste Frogner, en bydel som alltid har vært mer elegant og borgerlig enn varm og levende, mente Fredag.

Denne kvelden var det imidlertid trangt om saligheten, og et relativt høyt lydnivå, så stemningen var det ingen ting å si på. Ikke servicen heller. Eller maten, skulle det snart vise seg.

Profiteroles, en vannbakkelstype som vanligvis serveres med søtt fyll, egnet seg ypperlig også sammen med salt trøffelkrem og raspet gruyère. Østersene var store og saftige, og kom i følge med små kuler av pepperrotkrem. Morsomt.

Bouillabaissen var kanskje ikke helt etter tradisjonell oppskrift, men Fredag frydet seg over solide biter av blekksprut, diverse skjell og «dagens fisk», som viste seg å være uer. Robinsons salat - som foruten rikelige mengder grillet ost, hadde nøtter og sprøstekt bacon - fikk topp score.

Og så var det klart for hovedrettene.

- Nå, hvordan er piggvaren?

Robinson så spørrende på Fredag, og dernest på den deli­kate flatfisken som ble servert med bønne- og erte-­cassoulet.

FINE ANRETNINGER: Robinson og Fredag liker anretningene. Og smakene er supre. Foto: Christian Roth Christensen
FINE ANRETNINGER: Robinson og Fredag liker anretningene. Og smakene er supre. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Fisken er delikat og fast, og kraften er kraftig - som den skal være. Passer ypperlig til burgunderen, sa Robinson og løftet glasset.

- Men hva tenker du om svinekjaken?

Robinson smattet. Lukket øynene.

- Mør. Saftig. Og selv om jeg foretrekker tradisjonell risotto framfor byggrynvarianten, fungerer dette bra. Innslaget av syltet løk tilfører massevis av deilig syre. Joda, kokkene vet hva de driver med, ingen tvil om det.

DESSERT: Brasserie Ouest står løpet helt ut. Også dessertene er gode. Dette er hvit sjokolade med lavendel ingefær og ferskensorbet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DESSERT: Brasserie Ouest står løpet helt ut. Også dessertene er gode. Dette er hvit sjokolade med lavendel ingefær og ferskensorbet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dessertene - hvit sjokolademousse med lavendel, ingefær og ferskensorbet, og mandelfinancier med pære, safran og pistasjnøtter - ga ikke Fredag noen grunn til å utfordre Robinsons konklusjon om at folka bak Brasserie Ouest kan sine ting. De har vist det før på steder som Fauna og Ylajali, og nå altså her.

- Men, jeg merket ikke så mye til den østerrikske inn­flytelsen, sa Fredag.

Robinson ristet på hodet.

- Nei, ikke jeg heller. Men når kjøkkenet holder så høyt nivå, tror jeg ikke det er noen grunn til å engste seg om inspi­rasjonen fra den siden av Europa skulle bli sterkere med tiden, sa Robinson.

- Tvert imot, det kunne blitt riktig morsomt.