HELT SPRØ: Disse kan bli dine, selv om du er skikkelig dårlig til å bake. Foto: Lisbeth Michelsen
HELT SPRØ: Disse kan bli dine, selv om du er skikkelig dårlig til å bake. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Knekkebrødsuksessen får deg ned i vekt: - Det er for godt til å være sant

Knekkebrødsuksessen får deg ned i vekt: - Det er for godt til å være sant

Hver gang jeg lager dem, tenker jeg: Hvorfor gjør jeg ikke dette oftere?

De dufter godt. De er sprø og smaker nydelig bare med smør på. Hva snakker jeg om?

Knekkebrød.

Om du lager knekkebrød selv, minner de mistenkelig om dem du får kjøpt i butikken. Du vet, de gjennomsiktige pakkene som koster 60 kroner stykket.

Å lage knekkebrød på ditt eget kjøkken er en lek.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Å kjøpe knekkebrød er egentlig en fornærmelse mot min egen (påståtte) intellektuelle kapasitet. Knekkebrød er idiotens brød. På alle måter. - Det er ikke tilfeldig at svenskene er store på knekkebrød, som en spøkefull kompis av meg sier det.

Wasa’du?, tenker du nå.

Jo, altså: I en bolle blander du sammen passe mengder grovt mel og en masse frø og heller i vann til blandingen blir sånn tålelig smørbar. Denne massen sprer du utover en bakebrett og baker til det ligner på, nettopp, knekkebrød.

Når du tar dem ut av ovnen, venter en av de store gledene ved knekkebrødene. Å knekke brød, nemlig. Altså å knekke opp brødene som nå henger sammen. Før de stekes er det lurt å lage noen spor, med baksiden av en kniv, for eksempel, i massen. Da går dette lekende lett.

Apropos lett. Jeg skylder nok å gjøre oppmerksom på at disse knekkebrødene ikke egner seg godt til en slankekur. Når noe smaker så godt, så er det for godt til å være sant at det også skal være slankende. Frø og frøkjerner er fulle av energi (altså kalorier) - langt mer enn konvensjonelle knekkebrød.

Det er mye lærdom i å bake knekkebrød. Om man finner glede i å tilegne seg nye ferdigheter, blir livet mer artig. Og dessuten er det penger å spare.

Kan du beine ut en kylling? For du kjøper vel ikke kyllingfilet til en liten formue? Og du baker vel (verdens beste) brød selv, ikke sant?

Og hva med dressingen? Ikke fortell meg at du kjøper dressing som bare fyller opp kjøleskapet?

Jeg bare spør.

Jeg er i ferd med å bli sprø, ser du.