Norsk forskning vekker oppsikt:

- Koffein kan føre til overvektige barn

Forsker: - Det er viktig å merke at koffein ikke bare kommer fra kaffe.

NY STUDIE OM KOFFEIN: Selv et moderat kaffeforbruk under graviditeten, en til to kopper om dagen, er relatert til barnets risiko for overvekt eller fedme i skolealder, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet BMJ Open. Det er ikke klart om koffein direkte forårsaker fedme, men selve koblingen fører til at forskere råder til større forsiktighet. Foto: Ida Bergersen
NY STUDIE OM KOFFEIN: Selv et moderat kaffeforbruk under graviditeten, en til to kopper om dagen, er relatert til barnets risiko for overvekt eller fedme i skolealder, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet BMJ Open. Det er ikke klart om koffein direkte forårsaker fedme, men selve koblingen fører til at forskere råder til større forsiktighet. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forskningsresultater fra en ny, stor studie publisert i tidsskriftet BMJ Open viser at mødrenes inntak av koffein under svangerskapet kan bidra til utvikling av overvekt hos barn.

- I samarbeid med forskere i Gøteborg har vi tidligere publisert at mødres inntak av koffein i svangerskapet var assosiert med lavere fødselsvekt hos barna. I den nye studien har vi fulgt barnas vekst og vektutvikling etter fødsel og finner en assosiasjon mellom mødrenes koffeininntak i svangerskapet og sannsynligheten for overvekt/fedme hos barna fram til åtte års alder, sier Eleni Papadopoulou, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Barn av mødre som hadde høyere koffeininntak enn anbefalt i svangerskapet hadde økt risiko for overvekt/fedme ved tre, fem og åtte års alder.

Studien omfattet 50,943 mødre og barn som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen. Studiedeltakerne ble rekruttert fra hele Norge.

Koffeininntak i svangerskapet er beregnet ved hjelp av kostspørreskjema mødrene besvarte i svangerskapet i årene 2002-2008. Data på vekt og lengde hos barna er rapportert ved 11 ulike tidspunkt fra fødsel og fram til åtte års alder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer