Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norsk forskning vekker oppsikt:

- Koffein kan føre til overvektige barn

Forsker: - Det er viktig å merke at koffein ikke bare kommer fra kaffe.

NY STUDIE OM KOFFEIN: Selv et moderat kaffeforbruk under graviditeten, en til to kopper om dagen, er relatert til barnets risiko for overvekt eller fedme i skolealder, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet BMJ Open. Det er ikke klart om koffein direkte forårsaker fedme, men selve koblingen fører til at forskere råder til større forsiktighet. Foto: Ida Bergersen
NY STUDIE OM KOFFEIN: Selv et moderat kaffeforbruk under graviditeten, en til to kopper om dagen, er relatert til barnets risiko for overvekt eller fedme i skolealder, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet BMJ Open. Det er ikke klart om koffein direkte forårsaker fedme, men selve koblingen fører til at forskere råder til større forsiktighet. Foto: Ida Bergersen Vis mer

(Dagbladet): Forskningsresultater fra en ny, stor studie publisert i tidsskriftet BMJ Open viser at mødrenes inntak av koffein under svangerskapet kan bidra til utvikling av overvekt hos barn.

- I samarbeid med forskere i Gøteborg har vi tidligere publisert at mødres inntak av koffein i svangerskapet var assosiert med lavere fødselsvekt hos barna. I den nye studien har vi fulgt barnas vekst og vektutvikling etter fødsel og finner en assosiasjon mellom mødrenes koffeininntak i svangerskapet og sannsynligheten for overvekt/fedme hos barna fram til åtte års alder, sier Eleni Papadopoulou, forsker ved Folkehelseinstituttet.

FORSKER: Eleni Papadopoulou (Foto: Fhi)
FORSKER: Eleni Papadopoulou (Foto: Fhi) Vis mer

Barn av mødre som hadde høyere koffeininntak enn anbefalt i svangerskapet hadde økt risiko for overvekt/fedme ved tre, fem og åtte års alder.

Studien omfattet 50,943 mødre og barn som deltar i Den norske mor og barn-undersøkelsen. Studiedeltakerne ble rekruttert fra hele Norge.

Koffeininntak i svangerskapet er beregnet ved hjelp av kostspørreskjema mødrene besvarte i svangerskapet i årene 2002-2008. Data på vekt og lengde hos barna er rapportert ved 11 ulike tidspunkt fra fødsel og fram til åtte års alder.

- De tydeligste resultatene var ved tre og fem år. Ved åtte års alder er det mange andre faktorer som påvirker i tillegg, sier Papadopoulou.

Analysene tok hensyn til mødrenes alder, vekt, energiinntak og andre faktorer av betydning.

Mange koffeinkilder

- Det er viktig å merke at koffein ikke bare kommer fra kaffe, men også fra svart te, cola og andre koffeinholdige drikker og sjokolade. Gravide drikker generelt mye mindre kaffe enn resten av den voksne befolkningen, sier Papadopoulou.

Det er ikke kartlagt om koffeinet direkte forårsaker overvekt, men koblingen i seg selv gjør at forskerne likevel råder til økt forsiktighet.

- Ved eksempelvis fem års alder, var andelen barn med overvekt og fedme mer enn seks prosent høyere i gruppen dersom mødrene hadde det høyeste koffeinforbruket i studien, sammenlignet med de mødrene som hadde det laveste koffeininntaket, sier hun.

Forholdet mellom koffeininntak og risikoen for rask vekst og overvekt eller fedme hos barn, kan også ses hos kvinner som følger helsemyndighetenes anbefaling for gravide om å begrense koffeininntaket til maksimalt 200 milligram per dag.

Selv et helt vanlig kaffeinntak under graviditeten, en til to kopper om dagen, er relatert til barnets risiko for overvekt eller fedme i skolealderen, viser studien.

- Derfor kan det være lurt for alle som funderer på skulle bli mamma, å begrense seg til maks tre kopper om dagen. Koffein er jo ikke et medikament man nødvendigvis må få i seg, sier Verena Sengpiel, dosent ved Sahlgrenska akademiet og spesialistlege på Universitetssykehusets kvinneklinikk.

Ifølge Helsenorge bør ikke gravide få i seg mer enn en til to kopper kaffe eller tre til fire kopper vanlig te, i tillegg til å begrense inntaket av cola. Det er omtrent 150 milligram koffein i én kopp kaffe.

Alt med måte

Pétur Benedikt Júlíusson er barnelege, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland Universitetssykehus, og professor ved Universitetet i Bergen. Júlíusson synes den nye studien er imponerende hva gjelder antall deltakere.

- Resultatene støtter hvor følsom periode svangerskapet er. Det er mange faktorer som kan påvirke fosteret, ikke bare røyk og alkohol, men sannsynligvis også kaffe, slik denne studien foreslår, sier han.

Noen forhold i fosterlivet kan så videre påvirke vår vektutvikling og hvilke metabolske egenskaper vi har, ifølge barnelegen.

EKSPERT: Pétur Benedikt Júlíusson (Foto: UiB)
EKSPERT: Pétur Benedikt Júlíusson (Foto: UiB) Vis mer

- Vi har vel ikke grunnlag til å anbefale at en kutter ut kaffe og annen koffein som Pepsi Max eller Coca Cola fullstendig, men å begrense inntaket er lurt. Her gjelder sunn fornuft og måtehold, hvor en kopp kaffe daglig ser ut til å være uproblematisk.

Júlíusson understreker at det fort blir voldsomt å følge alle mulige råd som gis til gravide.

- Gravide kan vel slippe å engste seg over dette. Nyt en kopp kaffe i ny og ne, men alt med måte!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media