MAT FOR DUMMIES: Det finnes en haug kokebøker som lover kjapp og enkel mat. Den franske kokken Jean- Francois Mallet laget sin versjon og skjøt gullfuglen. Boka hans er hittil solgt i to millioner eksemplarer oversatt til 22 språk. Her pasta med valnøtter og gresskar. Foto: HACHETTE/MEMO FORLAG
MAT FOR DUMMIES: Det finnes en haug kokebøker som lover kjapp og enkel mat. Den franske kokken Jean- Francois Mallet laget sin versjon og skjøt gullfuglen. Boka hans er hittil solgt i to millioner eksemplarer oversatt til 22 språk. Her pasta med valnøtter og gresskar. Foto: HACHETTE/MEMO FORLAGVis mer

Fransk kokk lanserte «verdens enkleste kokebok» og ble mangemillionær:

Kokeboksensasjon: Solgte en bok hvert tiende sekund - da våknet Jamie Oliver

Solgte to millioner kokebøker med superenkle oppskrifter.

(Dagbladet): I ti år lekte den franske kokken Jean-Francois Mallet med tanken om å lage verdens enkleste kokebok. Så slo han til.

SKJØT GULLFUGLEN: Kokken Jean-Francois Mallet var helt ukjent da kokeboka hans ble en sensasjon i hjemlandet Franrike. Nå er boka oversatt til 22 språk. Foto: Hachette/Memo forlag
SKJØT GULLFUGLEN: Kokken Jean-Francois Mallet var helt ukjent da kokeboka hans ble en sensasjon i hjemlandet Franrike. Nå er boka oversatt til 22 språk. Foto: Hachette/Memo forlag Vis mer

Responsen ble ikke som ventet.

- Jeg har bare ett ord og det er utrolig, sier Mallet til Dagbladet på telefon fra Paris.

To millioner bøker

600 000 eksemplarer er til nå solgt i Frankrike. Da boka kom ut høsten 2015 ble et eksemplar solgt hvert tiende sekund.

I nabolandet Tyskland gikk boka for dummies til topps på bestselgerlisten da den kom ut året etter.

NEDPÅ: Ingenting ved kokeboka til Jean-Francois Mallet er fancy. Her bilde av revet parmesan. Foto: Hachette/Memo Forlag
NEDPÅ: Ingenting ved kokeboka til Jean-Francois Mallet er fancy. Her bilde av revet parmesan. Foto: Hachette/Memo Forlag Vis mer

Siden er «verdens enkleste kokebok» oversatt til 22 språk og har solgt i to millioner eksemplarer.

Ufancy

Etter glutenfritt, lavkarbo, sukkerfritt og kjøttfritt kan ujålete mat laget av få ingredienser være den neste trenden.

Kanskje ufancy også. Boka til Mallet ser ut som om den kunne vært laget for grunnskolen for en god del år siden. Ifølge Mallet er den laget slik for å gjøre matlaging tilgjengelig for alle.

Hvordan salget vil gå i Norge, der det selges nesten en halv million bøker innen mat og drikke årlig, gjenstår å se.

Få ingredienser

Konseptet er maks seks ingredienser (foruten salt og pepper) og fire arbeidsoperasjoner.

Maten er fotografert på hvite tallerkener mot hvit bakgrunn i naturlig lys. Hver ingrediens er også fotografert og utstyrt med bildetekst. Mallet tar ikke for gitt at alle vet hvordan en aubergin eller savoikål ser ut.

At han selv har gått fra å være helt ukjent til å bli kjendis og mangemillionær, synes han er en mindre omveltning enn at folk som ikke har lagd mat før plutselig opplever mestring på kjøkkenet.

«Det er ikke sant at alle franskmenn kan lage mat» Jean-Francois Mallet

- Det er de som har fått livet snudd på hodet, ikke jeg, sier han.

Jobbet hos mesterne

Mallet er utdannet ved en prestisjefull kokkeskole og har jobbet hos mestere som Joël Robuchon og Michel Rostang.

Han kunne nådd langt som chef, men ville heller være kulinarisk veileder, matskribent og fotograf. I en årrekke reiste han jorda rundt, fotograferte og lærte nye retter.

ENKELT: Den franske kokken har forenklet oppskriftene til et minimum. Foto: Tine Faltin
ENKELT: Den franske kokken har forenklet oppskriftene til et minimum. Foto: Tine Faltin Vis mer

Forenkle det vanskelige

Mange franske oppskrifter er så kompliserte at folk ikke orker, mener Mallet.

- Og hvis de prøver, blir det kanskje skuffet fordi maten aldri blir som på bildene, sier han,

Det vanskeligste ved boka var å gjøre det kompliserte enkelt.

- Jeg har lagd de samme rettene igjen og igjen til oppskriften ikke kunne bli enklere, sier han.

Verktøykassa hans er rennende vann, kjøleskap, komfyr, stekepanne, jerngryte, en skarp kniv, salt og pepper og matolje. Mer trengs ikke, mener han.

Elisabeth Andreassen er på turnè og må planlegge høytiden litt annerledes. Video: Espen Solli Vis mer

Han får hilsener fra folk som er vokst opp med ferdigretter i mikro og nå våger seg på mat fra bunnen av.

- Det er ikke sant at alle franskmenn kan lage mat. Mange kan også bare en rett, glansnummeret. Så er det stopp, sier han.

Får pepper

Den franske kokken innrømmer at han jukser når han regner antall ingredienser: Den spanske suppa gazpacho lar han telle som en ingrediens. Det samme gjelder butterdeig og ferdig pizzadeig.

- Jeg synes ikke det gjør noe. Det er resultatet som teller, sier han.

Han vil hjelpe dem som ikke har tid slik at de kan bruke noe halvfabrikata og likevel få den hjemmelagde følelsen.

Kritikerne av boka mener noen retter er så enkle at de nesten ikke kan kalles en oppskrift. Hvem trenger oppskrift for å steke en nakkekotelett og pynte med bær?

Smir mens jernet er varmt

Mallet gir blanke i kritikken. I stedet har han hivd seg rundt og laget en serie bøker med samme konsept for ulike målgrupper, ulike situasjoner og mattyper.

I Frankrike får du Simplissime-bøker for fisk, supper, salater og desserter, lett mat, vegetarmat, elegante middager, for studenter - og for billigretter til én euro.

KOPI: Jamie Oliver kom i høst med sin versjon av "raskt og enkelt". Boka er forlengst en suksess. Skjermdump: Amazon.com
KOPI: Jamie Oliver kom i høst med sin versjon av "raskt og enkelt". Boka er forlengst en suksess. Skjermdump: Amazon.com Vis mer

Jamie Oliver-kopi

Like etter lanseringen av Mallets første bok, satte den britiske TV- og kjendiskokken Jamie Oliver i gang med boka «5 Ingredients», med samme konsept: Få ingredienser og korte trinn-for-trinn-instruksjoner.

Boka kom ut i Storbritannia i september i år, og ble umiddelbart en bestselger.


Jamie Oliver byr på 130 oppskrifter, mange av dem billige og ferdige på halvtimen.

Som Mallet har også Oliver prøvd ut oppskriftene på lite kjøkkenkyndige.

Ny trend

- Målet mitt har ikke vært å lage noe trendy, men kanskje det enkle er i ferd med å bli det, sier Mallet.

Han har brukt døtrene på seks og ti år som medhjelpere. Begge har bidratt til enda enklere oppskrifter.

En av hans egne favoritter er kylling med cashewnøtter, soya og honning.

- En moderne, eksotisk og veldig enkel oppskrift, sier franskmannen.

Han håper at bøkene hans får eselører, gule lapper, fettflekker og fingermerker.

- Jeg er en kokk for hverdagsmennesker, sier han.