HJERTELIG SMIL: Norske kokker minnes Ingrid Espelid Hovig, her fra en forlagsfest hos Gyldendal.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HJERTELIG SMIL: Norske kokker minnes Ingrid Espelid Hovig, her fra en forlagsfest hos Gyldendal. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Ingrid Espelid Hovig:

Kokkenes siste hilsen: Takk for maten, Ingrid

Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig gikk bort i dag.

I dag kom den triste beskjeden om at hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, har gått bort, 94 år gammel.

«Hun var raus, inkluderende, inspirerende og ærlig. Hun var det største forbildet i bransjen.» Arne Brimi

Kokk Arne Brimi synes det er vanskelig å sette ord på følelsene.

- Det her kjennes veldig vemodig, og jeg kjenner nesten at det er vanskelig å sette ord på følelsene mine. Hun har betydd så enormt mye for så mange. Ingrid hadde en inkluderende framtoning som brakte oss kokkene sammen, men også resten av folket.

Det er som om en mor er blitt borte – hele Norges mor.

- Hun var raus, inkluderende, inspirerende og ærlig. Hun var det største forbildet i bransjen. Det var alltid stas å komme til Ingrid, hun var helt fenomenal med mat og mennesker. En fantastisk god mor for alle kokkesønnene sine.

- Det viktigste jeg lærte av Ingrid var at alle folk er like, og å være raus og ærlig, sier Arne Brimi.

POPULÆR: Arne Brimi (til høyre) er blant Norges kokkeelite. Her fra Gladmatfestivalen, hvor også Eyvind Hellstrøm, Lars Barmen og Trond Moi var med. Foto: Bent Are Sigvaldsen
POPULÆR: Arne Brimi (til høyre) er blant Norges kokkeelite. Her fra Gladmatfestivalen, hvor også Eyvind Hellstrøm, Lars Barmen og Trond Moi var med. Foto: Bent Are Sigvaldsen Vis mer

Forfatter, journalist og forlagsredaktør Ingar Sletten Kolloen, har bare gode ord å si om Espelid.

- Hun var tvers snill og god gjennom hele livet.

- En uredd revolusjonær

Dagbladets matspaltist Andreas Viestad minnes hvor opptatt Ingrid Espelid Hovig var av å forvalte arven sin. Hun sluttet aldri å jobbe for det hun trodde på, og det hun trodde på. På potetens dag et par år tilbake, kjørte han til Frogner og hentet henne i Cadillacen sin, for at hun skulle åpne potetens dag. Hun ville være med å kaste glans over et arrangement som var i hennes ånd.

POTETENS DAG: Ingrid Espelid Hovig på vei til Geitmyra for å kaste glans over potetens dag. Foto: Andreas Viestad
POTETENS DAG: Ingrid Espelid Hovig på vei til Geitmyra for å kaste glans over potetens dag. Foto: Andreas Viestad Vis mer

- Det finnes mer glamorøse ting å gjøre enn å åpne et potetarrangement, men det var nettopp slike typer arrangementer hun ville være med på.

Espelid Hovig introduserte nye smaker til Norge, både taco og pizza, men var aldri for fin til å si at «potet er deilig» og «jeg elsker sild».

- Ingrid var en uredd revolusjonær som både visste nøyaktig hva hun ville ha når hun spiste på en italiensk eller fransk restaurant, og var opptatt av å introdusere disse smakene til nordmenn, men samtidig var hun opptatt av å forvalte tradisjonsmaten.

For selv om Ingrid kunne fremstå som traust, så hun alltid forbi trender, og visste at dette var kjempeviktig.

Tar vare på arven

Ingrid Espelid Hovig stiftet også en matkulturpris, og Viestad mottok selv prisen i 2014. Nå sitter han i juryen.

Andreas Viestad og Ingrid Espelid Hovig på hennes 90-årsdag. Foto: Andreas Viestad
Andreas Viestad og Ingrid Espelid Hovig på hennes 90-årsdag. Foto: Andreas Viestad Vis mer

Det var en kjempeære, og jeg tenker at det er en typisk måte Ingrid har vært opptatt av at hennes virke skal fortsette, også etter at hun selv var aktiv og kunne være med - at hennes ånd kan være med på å gi støtte og backup til andre som jobber med mat og matkultur.

Andreas Viestad trekker også frem en litt annen side av Espelid Hovig.

- Hun var nok en litt misforstått person. Mange tenker på henne som mild og forsiktig, men vi må huske på at hun kom fra et lite samfunn på Vestlandet, vokste opp med vedfyrt komfyr, og i en tid der det var veldig stramme rammer og forventninger til hva kvinner kunne gjøre - men hun gikk ut og gjorde akkurat det hun ville.

KOKKENES MOR: Ingrid elsket kokkene, og de henne. 12 av dem kalt hun sine sønner. Her fra konkurransen Årets Kokk spå SMAK 2011 på Lillestrøm. En av "sønnene", Eyvind Hellstrøm, i midten bak. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KOKKENES MOR: Ingrid elsket kokkene, og de henne. 12 av dem kalt hun sine sønner. Her fra konkurransen Årets Kokk spå SMAK 2011 på Lillestrøm. En av "sønnene", Eyvind Hellstrøm, i midten bak. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Espelid Hovig ble en av Norges mest berømte personer, og det var ikke tilfeldig.

- Tenk deg alle gangene hun har brukt en mild, men fast hånd for å sørge for at innholdet i fjernsynskjøkkenet og de faglige arrangementene hun var med på skulle være riktig.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Så hvert eneste fjernsynskjøkken på 70-tallet

- Ingrid har vært en fantastisk og viktig person i mitt liv siden jeg som seksåring fulgte henne med argusøyne gjennom TV-skjermen. På 70-tallet så jeg nok hvert eneste program av fjernsynskjøkkenet hennes, og fra midten av 80-tallet ble hun en god venn som jeg samarbeidet tett med. Hun var glad i min familie, og det betydde mye for oss, minnes Bent Stiansen.

Bent Stiansen Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Bent Stiansen Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Han forteller at Ingrid brakte ordentlighet inn i kjøkkenet.

- Hun møtte alltid god forberedt, var real og lot seg aldri kjøpe av noen. Hun snakket først og fremst på vegne av maten, og ikke noe annet.

- En gang jeg fileterte fisk under et TV-opptak, skjøv hun meg bort og overtok alt. Det skulle gjøres perfekt. Dette gjorde at jeg lærte alt om makrell - og sildefiletering.

Han forteller at to av hans største forbilder de siste 50 årene, Ingrid og den franske kokken, Paul Bocuse, har gått bort det siste halvåret.

- Ingrid var hel ved, og nå må vi leve på de gode minnene av et fantastisk menneske som har betydd mye for mange.

En morsfigur

Kokk Tom Victor Gausdal, beskriver Ingrid Espelid Hovig som et stort forbilde.

Liv Gregersen Kongsten Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Liv Gregersen Kongsten Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Hun var en morsfigur for veldig mange. Hun har gjort en vanvittig jobb med å lære opp et norske folk i gode og sunne matvaner. Jeg vil takke henne for all inspirasjon hun har gitt, sier han.

Liv Gregersen Kongsten tok nyheten med stor sorg. Kongsten jobbet i kulissene med Espelid Hovig i mange år, og var den som faktisk «hadde juksa litt».

- Takk for godt samarbeid og gode minner, sier Liv Gregersen Kongsten.

Fra kokkeperspeltiv så var hun vel kort fortalt den eneste matpersonligheten i Norge samtlige kokker elsket og respekterte, mener kokk Øyvind Hjelle.

- Alle rundt Ingrid ble smittet av hennes ubeskrivelige positive utstråling, og imponert over kunnskapen, profesjonaliteten i alt hun gjorde. Hun var utrolig i interessert og inkluderende i alle sammenhenger om det var som gjest, på kjøkkenet eller i oppvasken. Hun var foresten en racer på å vaske opp, for hånd! Selv det var et stilstudie av Ingrid, sier han.

«De tolv sønnene»

- Vi var der alle sammen da hun fylte 80 år. Hun festet med oss langt ut i de små timer, forteller Trond Moi, en av de 12 kokkene som Ingrid på 1990-tallet begynte å kalle «sønnene mine».

De tolv sønnene, også kalt et dusin gullgutter var, foruten Trond Moi, Eyvind Hellstrøm, Terje Næss, Arne Brimi, Lars Barmen Bent Stiansen, Jørn Lie, Lars Erik Underthun, Odd Ivar Solvold, Harald Osa, Morten Schakenda og Hans Robert Bruun. Alle ble mesterkokker nasjonalt, noen tok gull internasjonalt. Sammen utga de i år 2000 boka Ingrid og kokkene, en bok med selskapsmenyer og barndomsminner.

Ingrid utstrålte bare godhet. Å være en av hennes sønner er vanvittig stas, sier Trond Moi, som fulgte Espelid Hovigs matprogrammer TV-programmer trofast fra han var liten gutt.

- To av dem har brev på at de er de beste i verden. Men de er jo «gullgutter» alle sammen, sa hun om dem. Sønnene gjorde som «mor» sa.

Arne Brimi sa det slik: «Klart vi må stille opp for deg, det er då mest som å bli utkalla i det militære det!»

Stille foran TV-en

Tidligere matjournalist i Aftenposten, Tove Diesen, forteller at det måtte være stille i stua når Ingrid Espelid Hovig dukket opp på svart-hvitt-skjermen.

- Min pappa, født i 1899, elsket Ingrid. Og jeg beundret henne stort helt fra den gang. Min datters generasjon vil alltid vite hvem hun var og hva hun sto for. Hele Norge vet det i dag og er takknemlig fordi hun fikk matlaging til å være noe mer enn å fore familien morgen, middag og kveld, sier hun.

Ingrid Espelid Hovig brakte matglede, nysgjerrighet, ernæringsviten, kultur, historie og nye råvarer inn i kjøkkenet vårt, den gang det var ganske fattig på det meste, mener Diesen.

- Og hun lot oss utvikle kjøkkenet videre. Under matmors vinger ble mat og matglede grenseløst. For noen år siden ble jeg bedt om å være juryleder for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, en pris jeg selv hadde mottatt. Det var en ære, og jeg fikk årvisst dele den ut til mange verdige personer for deres matkultuelle innsats. Hele tiden i tråd med det den etterhvert aldrende damen sto for.

Diesen er takknemlig for å ha fått være med på ferden.

- Jeg undres hvor vi hadde vært uten Ingrid Espelid Hovigs iherdige, samtidig overbærende og varme innsats, for vårt kjøkken, sier hun.