SUNT?: Kokosboller trekkes gjerne frem som et sunt alternativ, en sannhet med noen modifikasjoner, men aller viktigst er det uansett at det er så himla godt! Søte og luftige munnfuller, trukket med mørk sjokolade, drysset med frisk og eksotisk kokos. Om du velger riktig. Les testen her: https://www.dagbladet.no/mat/dette-er-min-barndoms-smak-av-kok... Vis mer

Smakstest av kokosboller:

Kokosbolleduellen med klar vinner: - -Passe søt og nydelig konsistens!

Ingen sekser, men en variant fylt med tynn sjokolade og deilig kokos går helt til topps hos våre eksperter!

(Dagbladet): Januar må være årets mest asketiske måned. Vi googler slankekurer, kutter alkohol og kapasiteten på treningssentrene er sprengt. Men vi må jo unne oss noe!

Kokosboller trekkes gjerne frem som et sunt alternativ, en sannhet med noen modifikasjoner, men aller viktigst er det uansett at det er så himla godt! Søte og luftige munnfuller, trukket med mørk sjokolade, drysset med frisk og eksotisk kokos. Om du velger riktig.

Luftig, kremete og søt

- Den perfekte kokosbollen skal være luftig, kremete og søt - men ikke for søt! sier konditor og bakeblogger på krem.no, Elin Vatnar Nilsen til Dagbladet. Sammen med sjokolademaker Vigdis Rosenkilde har hun smakt seg gjennom seks kokosboller for Dagbladet.no for å finne den beste.

- Sjokoladen er også viktig! istemmer Rosenkilde. Et tykt trekk av god, mørk sjokolade setter prikken over i-en.

PÅ TESTBENKEN: Her er kokosboller fra (fra venstre) United Bakeries, Xtra, Diplom-is, Bjørken, Delicato/Grete Groede og Berthas. Foto: Elisabeth Dalseg
PÅ TESTBENKEN: Her er kokosboller fra (fra venstre) United Bakeries, Xtra, Diplom-is, Bjørken, Delicato/Grete Groede og Berthas. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Vinnerkokosbollen fra United Bakeries fikk full pott på alt, unntatt sjokoladen. Sjokoladetrekket ga god smak, men det kunne godt vært ennå tykkere - og selv om sjokoladen var god, finnes det langt bedre.

Nostalgitripp

Kanskje like viktig som hva kokosbollen skal være, er hva den ikke skal være.

Kokosboller som sukrer seg, slik at det knaser når du spiser, og som har stått så lenge at de faller sammen innenfor sjokoladetrekket eller at den skiller ut sukkervann, er ikke stas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må heller ikke glemme det nostalgiske aspektet.

- Likte du den seige harde som liten, er det den du er vant til, så da liker du den. Men det kan bli bedre! sier Vatnar Nilsen.

Selv er hun oppvokst med bakeri i familien, og det var nettopp de gamle kokosbollene som havnet hjemme hos familien.

BLANDET FORNØYELSE: Ikke alle koksbollene Elin Vatnar Nilsen (t.v.) og Vigdis Rosenkilde smakte på falt i like god smak.
BLANDET FORNØYELSE: Ikke alle koksbollene Elin Vatnar Nilsen (t.v.) og Vigdis Rosenkilde smakte på falt i like god smak. Vis mer

Vatnar Nilsen fikk noen flashback til både utseende og konsistens, i løpet av testen. Men år som konditor der hun lærte hvor godt kokosboller kan smake, har endret preferansene hennes. Nå er det ferske kokosboller som gjelder! Og oppskriften hennes får du her.

Slik testet vi

Vi har smakt på seks kokosboller fra norske dagligvarebutikker. Kokosbollene er kjøpt inn i uke to fra de tre store kjedene med dagligvarebutikker i Bærum.

TESTPANELET: Elin Vatnar Nilsen (t.v.) og Vigdis Rosenkilde.
TESTPANELET: Elin Vatnar Nilsen (t.v.) og Vigdis Rosenkilde. Vis mer

Kokosbollene er vurdert etter utseende, konsistens, duft og smak.

Testpanelet er Elin Vatnar Nilsen, konditor og bakeblogger, og Vigdis Rosenkilde, sjokolademaker.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Bjørken kokosboller

Kokosbollene fra Bjørken koster 24,90 kroner for 4 stk.
Kokosbollene fra Bjørken koster 24,90 kroner for 4 stk. Vis mer

Disse kokosbollene har en litt fancy sprøytet form, som gir assosiasjoner til svenske keiserstykker, men både smak og duft får testpanelet til å heve på øyenbrynene: Er det karamell i disse?

Vatnar Nilsen: Denne er veldig søt, og konsistensen er dårlig. Sjokoladen løsner, og den har begynt å bli seig og klebrig.

Rosenkilde: Denne er kvalmende, og med en veldig kunstig ettersmak.

Berthas Gammeldagse kokosboller

Berthas gammeldagse kokosboller koster 39,90 kroner for 6 stykker.
Berthas gammeldagse kokosboller koster 39,90 kroner for 6 stykker. Vis mer

Kokosbollene er fine i formen, men veldig kompakte i konsistensen.

Vatnar Nilsen: Disse er alt for faste, og trekket løsner, de har stått alt for lenge. Og hvorfor har de den rare gulfargen? Sjokoladetrekket gir assosiasjoner til sjokoladen på Lollipop-is: Den smelter ikke i munnen.

Rosenkilde: Sjokoladen er ikke god! Og den fargen frister ikke, den ser ikke mer ekte ut, bare gammel.

Vatnar Nilsen: Har de stått så lenge at de har blitt gammeldagse?

Diplom-is Fluffy Coco kokosboller

Diplom-is kokosboller koster 30,90 kroner for fire stykker.
Diplom-is kokosboller koster 30,90 kroner for fire stykker. Vis mer

Utseendet på disse vekker nostalgiske følelser hos smakspanelet. De er flatere enn flere av de andre, men er fine i formen og med pen, mørk sjokolade.

Rosenkilde: Disse ser koselige og hjemmelagete ut, men det er en kunstig bismak her, både i sjokoladen og kremen.

Vatnar Nilsen: Sjokoladen er utrolig feit! Dette er min barndoms smak av kokosboller, men det er ikke godt.

Delicato Grete Roede Kokosboller uten sukker

Delicatos Grete Roede-kokosboller koster 33,90 for seks stykker.
Delicatos Grete Roede-kokosboller koster 33,90 for seks stykker. Vis mer

Testens minste kokosboller er fine i formen, men så små at det blir mer som munnfuller enn en bolle man spiser flere biter av.

Vatnar Nilsen: Denne har en litt annen konsistens, mer som seig marengstekstur. Det er bra! Denne var ikke så dum. Den er heller ikke like søt som de andre. Men det lukter ingen ting!

Rosenkilde: Ettersmaken på sjokoladen er spesielt dårlig, og det er den vi sitter igjen med. Det blir litt lite kokosbollesmak og mye sjokoladesmak.

Her var testpanelet litt delt, men landet på en svak firer.

Xtra Fløteboller

Xtra fløteboller koster 30,90 kroner for 12 stykker - både med og uten kokos.
Xtra fløteboller koster 30,90 kroner for 12 stykker - både med og uten kokos. Vis mer

Testens største pakke kokosboller, eller fløteboller som det kalles i Danmark der de er produsert, kommer både med og uten kokos.

Vatnar Nilsen: Disse har begynt å løsne fra kjeksen, så har nok stått litt, men konsistensen er fortsatt god, om enn litt seig. De har en god størrelse, og det er nok sjokolade til at de holder formen, og ikke går i oppløsning når vi spiser.

Rosenkilde: Sjokoladen er veldig søt, og ikke spesielt god.

United bakeries Gammeldagse kokosboller

Kokosbollene fra United Bakeries koster 40 kroner for seks stykker.
Kokosbollene fra United Bakeries koster 40 kroner for seks stykker. Vis mer

Testens beste kokosboller holdt ikke formen så godt i transport, men det er tilgitt.

Vatnar Nilsen: Her er sjokoladelaget veldig tynt, og de har mistet formen. Men jeg liker at den ikke er så søt, og konsistensen er nydelig!

Rosenkilde: Det smaker litt lite sjokolade, men det gjør at kokossmaken kommer veldig fint frem.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Testfakta:

Produsent Navn Antall Vekt Kcal stk Pris Butikk Terning
BjørkenKokosboller48595,6224,90Meny2
BerthasGammeldagse kokosboller618013239,90Kiwi3
Diplom-isFluffy Coco Kokosboller4116122,3830,90Coop Mega3
XtraFløteboller1223072,8030,90Coop Mega4
DelicatoGrete Roede kokosboller uten sukker69046,533,90Meny4
United BakeriesGammeldagse kokosboller6165102,5740Meny5