Oslofjorden kollapser:

Kollapser: Full forvirring

Fiskerne i Oslofjorden hevder at de har bærekraftig miljøsertifisering. Når Dagbladet spør DNV om fisket i Oslofjorden er miljøsertifisert, blir det full forvirring.

TRÅLER: Er trålfiske i Oslofjorden sertifisert som bærekraftig? Det spørsmålet skulle det vise seg å være vrient å svare på. Foto: Scanpix/Samfoto/Helge Sunde
TRÅLER: Er trålfiske i Oslofjorden sertifisert som bærekraftig? Det spørsmålet skulle det vise seg å være vrient å svare på. Foto: Scanpix/Samfoto/Helge Sunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om det fortsatt skal være lov å fiske i den døende Oslofjorden, er det Fiskeridirektoratet og fiskeriministeren som bestemmer. Andreas Haugstvedt i reguleringsseksjonen i direktoratet har tidligere uttalt til Dagbladet at i Oslofjorden er «Trålaktivitet forenlig med en bærekraftig ressursforvaltning».

Fiskeridirektoratet har imidlertid ingenting med bærekraft-sertifisering å gjøre. Sertifisering gjøres av private institusjoner hvor Marine Stuardship Council (MSC) er den toneangivende i Norge.

For å gjøre det enda mer komplisert: MSC overlater godkjenningsjobben til Det Norske Veritas - DNV. Dermed er det til syvende og sist DNV som må svare på om trålfisket i Oslofjorden er bærekraftig.

I dag fiskes det bare reker - fordi fjorden er så tømt for annen fisk at det ikke kan drives lønnsomt. Når annen fisk fra Oslofjorden selges, er dette stort sett bifangst som havner i reketrålene.

Fiskerne i Oslofjorden har alltid hevdet at rekefisket er sertifisert. Og via e-post henviser daglig leder i Fiskerlaget Sør, Erlend Grimsrud, til deres MSC-sertifikat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.