Oslofjorden kollapser:

Kollapser: Full forvirring

Fiskerne i Oslofjorden hevder at de har bærekraftig miljøsertifisering. Når Dagbladet spør DNV om fisket i Oslofjorden er miljøsertifisert, blir det full forvirring.

TRÅLER: Er trålfiske i Oslofjorden sertifisert som bærekraftig? Det spørsmålet skulle det vise seg å være vrient å svare på. Foto: Scanpix/Samfoto/Helge Sunde
TRÅLER: Er trålfiske i Oslofjorden sertifisert som bærekraftig? Det spørsmålet skulle det vise seg å være vrient å svare på. Foto: Scanpix/Samfoto/Helge Sunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Om det fortsatt skal være lov å fiske i den døende Oslofjorden, er det Fiskeridirektoratet og fiskeriministeren som bestemmer. Andreas Haugstvedt i reguleringsseksjonen i direktoratet har tidligere uttalt til Dagbladet at i Oslofjorden er «Trålaktivitet forenlig med en bærekraftig ressursforvaltning».

Fiskeridirektoratet har imidlertid ingenting med bærekraft-sertifisering å gjøre. Sertifisering gjøres av private institusjoner hvor Marine Stuardship Council (MSC) er den toneangivende i Norge.

For å gjøre det enda mer komplisert: MSC overlater godkjenningsjobben til Det Norske Veritas - DNV. Dermed er det til syvende og sist DNV som må svare på om trålfisket i Oslofjorden er bærekraftig.

I dag fiskes det bare reker - fordi fjorden er så tømt for annen fisk at det ikke kan drives lønnsomt. Når annen fisk fra Oslofjorden selges, er dette stort sett bifangst som havner i reketrålene.

Fiskerne i Oslofjorden har alltid hevdet at rekefisket er sertifisert. Og via e-post henviser daglig leder i Fiskerlaget Sør, Erlend Grimsrud, til deres MSC-sertifikat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer