FRISK SOM EN FISK: &nbsp;Marit Bjørgen la om kostholdet til mer sjømat etter en periode med sykdom og dårlige prestasjoner. &nbsp;Nå imponerer hun i Ski-VM i Lahti. &nbsp;Her er hun fotografert etter&nbsp;<span style="background-color: initial;">gullet på 10 km klassisk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</span>
FRISK SOM EN FISK:  Marit Bjørgen la om kostholdet til mer sjømat etter en periode med sykdom og dårlige prestasjoner.  Nå imponerer hun i Ski-VM i Lahti.  Her er hun fotografert etter gullet på 10 km klassisk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

VM-dronning Marit Bjørgen la om kostholdet til mer fisk og sjømat:

Kom i mål med Marit: Lag hennes gulloppskrifter

- Maten jeg putter i meg er drivstoffet mitt. 

Hun er verdens mestvinnende langrennsløper. En barnefødsel ser bare ut til å ha gjort henne bedre. Det Marit Bjørgen presterer under VM i Lahti imponerer verden over.

I Lahti har hun nærmest gjort rent bord. Mange undrer om noen blir bedre noensinne.

Hvordan er det mulig? Noen av svarene finner du i drivstoffet hennes, maten.

GIR KREFTER: Idrettsutøvere i mange grener sier det samme som Bjørgen, at &nbsp;kombinasjonen laks og pasta gjør at man yter, uten å føle seg tung. Foto.NTB SCANPIX
GIR KREFTER: Idrettsutøvere i mange grener sier det samme som Bjørgen, at  kombinasjonen laks og pasta gjør at man yter, uten å føle seg tung. Foto.NTB SCANPIX Vis mer

Tok matgrep

Vi skal ikke mange år tilbake før resultatene var middelmådige og formen langt fra på topp. Etter et dårlig VM i 2009 måtte hun ta grep.

- Legen min oppfordret meg til å spise mer sjømat, så jeg la om kostholdet. Det har jeg ikke angret på, sier Bjørgen til godfisk.no (Norges sjømatråd), som hun etter den vellykkede kostholdsomleggingen er blitt ambassadør for, og som sitatene i denne saken er hentet fra.

HJERTEKNUSER: Å være borte fra Marius er det som tynger Marit Bjørgen mest. Lite slår øyeblikkene hvor han kan være sammen med mamma. Den lille hjerteknuseren, som gjerne stiller i mariusgenser, har sjarmert folk langt utenfor langrennsporet. Foto: LISE ÅRSERUD/NTB SCANPIX
HJERTEKNUSER: Å være borte fra Marius er det som tynger Marit Bjørgen mest. Lite slår øyeblikkene hvor han kan være sammen med mamma. Den lille hjerteknuseren, som gjerne stiller i mariusgenser, har sjarmert folk langt utenfor langrennsporet. Foto: LISE ÅRSERUD/NTB SCANPIX Vis mer

Skidronninga spiser nå minst tre sjømatmåltider i uka for å holde seg frisk. Hun legger også gjerne fisk på brødskiva og sier ikke nei takk til sushi.

- Når man trener mye og hardt blir kroppen mer mottakelig for sykdom. Da er det spesielt viktig å ha orden på kostholdet, sier hun.

Hun liker gode smaker, men som toppidrettsutøver blir matens rolle som drivstoff like viktig.

- Jeg må spise variert og næringsrikt for å prestere optimalt på toppnivå, sier hun.

- Det er stort press på kroppen som skal bygge muskler, yte maksimalt og restituere seg raskt.

Frisk med fisk

Bjørgen tror selv at det nye kostholdet har hjulpet henne til å prestere bedre. Hun er nå nesten aldri syk.

De siste årene er hun blitt flinkere til å sette sammen måltider. Hun har fått større forståelse for hvordan ernæring påvirker kroppen.

Under graviditeten med lille Marius ble hun enda mer bevisst på hva hun spiste.

Laks - en sikker vinner

Hun kombinerer gjerne sjømat med pasta for å få nok karbohydrater og holde blodsukkeret normalt.

Et slikt måltid gir nødvendig protein, vitaminer og mineraler.

Bjørgen synes hun er blitt en flinkere kokk. Skulle du bli invitert hjem til henne, er laks et hett tips til menyen.

Bjørgen sverger til laks som kan brukes rå, kokt, stekt, ovnsbakt og grillet. Og dessuten tåler både sterke og milde smaker.

- Laks og pasta er lett å variere, går raskt å lage og gir kroppen det den trenger både før og etter trening, sier gulldronninga, som slår et slag for det enkle.

«Laks og pasta er lett å variere, går raskt å lage og gir kroppen det den trenger både før og etter trening» Marit Bjørgen

Hverdagsmiddagene trenger ikke å være kompliserte. Ofte steker hun bare laks og har kokt pasta og grønnsaker til. Variasjon skaper hun med pesto, tapenade, ostesaus og tomatsauser.

Energirikt og samtidig lett

- Kombinasjonen laks og pasta gir mye energi, uten at man føler seg tung, sier Torbjørg Haugen, også kjent som «tante kokk» . Haugen har skrevet bok om «energimat» og har i en årrekke laget mat til skiskytterlandslaget og Norges beste langrennsløpere, blant dem Marit Bjørgen.

Nå er hun kokk og kjøkkensjef for Molde Fotball.

- Jeg serverer gjerne fisk og pasta både før og etter en kamp eller et renn. Først må utøverne spise for å yte maksimalt, etterpå må de fylle opp lagrene, sier hun.

Hun serverer også mye kjøtt til idrettsutøvere, gjerne kylling, som er lyst og lett, og mye viltkjøtt som elg, rein og hjort.

Bra for alle

BRA FOR ALLE: Bjørgen er glad i pasta og fisk, og trenger energien måltidet gir. Gå litt ned på mengden pasta og spis litt mer grønnsaker, så er denne retten perfekt også for mer stillesittende personer, sier ernæringsfysiolog og overvektspesialist Kristin S. Sandvei. Foto: PRIVAT
BRA FOR ALLE: Bjørgen er glad i pasta og fisk, og trenger energien måltidet gir. Gå litt ned på mengden pasta og spis litt mer grønnsaker, så er denne retten perfekt også for mer stillesittende personer, sier ernæringsfysiolog og overvektspesialist Kristin S. Sandvei. Foto: PRIVAT Vis mer

Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Søfteland Sandvei ved sykehuset i Telemark sier at fisk og pasta er en god kombinasjon på grunn av de sunne fettsyrene og proteinene i fisken og karbohydratene i pastaen.

- Karbohydratrike matvarer som pasta, poteter, ris og brød er spesielt viktig for toppidrettsutøvere. Karbohydrater er vår hovedenergikilde og nødvendig for å ha nok energi til å trene og prestere, sier Sandvei, som til daglig jobber med overvekt.

For toppidrettsutøvere er maten drivstoffet som avgjør hva de presterer. For dem er det bare å pøse på med karbohydrater.

- Kombinasjonen fisk og pasta er likevel bra for ikke-toppidrettsutøvere også, sier Sandvei

- Men det kan være lurt å redusere pastamengden og heller fylle på med grønnsaker, om man vil passe vekta, sier hun.

Sandvei anbefaler også fullkornspasta fordi den har mer kostfiber som metter godt og er bra for fordøyelsen.

Marius-mat

Marit er opptatt av å gi Marius en god matstart i livet.

- Fisk er barnevennlig mat, sier hun.

- Til babyer og småbarn er det jo bare å koke fisken og mose den, gjerne sammen med litt søte grønnsaker som erter, søtpotet og gulrot, sier hun.

Skidronninga liker å ha kontroll, både i løypa og hjemme. Lager hun mat fra grunnen, har hun full oversikt over hva Marius får i seg.

Les mer: Lag fiskekakene sjøl - det er lettere enn du tror

Lei av sushi? Prøv poke

Restaurantanmeldelse, Nomads restaurant: - Det er bare å bestille bord fort