Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Christopher Sjuves skråblikk

Kommentar: Da presidenten fikk en saltkringle i halsen, 
oppdaget han hvem som er et menneskes beste venn

Amerikanske presidenter har alltid lidd valgets kvaler, i hvert fall når det gjelder mat.

DRAMA: I disse dager er det 15 år siden president George W Bush fikk en Pretzel i vrangstrupen. (Foto: NTB Scanpix)
DRAMA: I disse dager er det 15 år siden president George W Bush fikk en Pretzel i vrangstrupen. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer
Sjuve tar denne uken et blikk på amerikanske presidenters forhold til mat. 
Sjuve tar denne uken et blikk på amerikanske presidenters forhold til mat.  Vis mer

KOMMENTAR: Privatlivet til amerikanske presidenter kommer alltid under lupen. Folks interesse for hvordan livet leves på maktens tinder virker utømmelig. Det inkluderer selvsagt også deres forhold til mat.

Spisevaner avslører ofte mye om et menneskes personlighet. Vi vet for eksempel at Donald Trump er veldig glad i fast food og ikke spiser bunnen på pizzaen. Bill Clinton, på sin side, har beveget seg mot et vegansk kostthold.

Det ser ut til Trump allerede har posisjonert seg som burgerpresidenten. Om det blir stående har han i alle fall oppnådd å bli assosisert med mat han faktisk liker. Det er slett ikke tilfelle for flere av USAs avgåtte presidenter. I tilfelle Bush jr. handler det for eksempel om en dramatisk kvelningsepisode (se nedenfor). Så la oss ta en titt på hva slags mat tidligere presidenter forbindes med, sannsynligvis til evig tid.

Obama: Mandler

Selv om kona, Michelle Obama, plantet grønnsaker på plenen foran Det hvite hus og Obama brygget eget øl inne i presidentboligen, er det mandler han vil bli husket for.

I artikkelen i New York Times ble det sagt at den disiplinerte presidenten spiste “syv mandler” hver kveld. At det ble sagt som en vits er det ikke sikkert noen vil huske.

George W. Bush: Pretzels

En mye omtalt hendelse fant sted den 14. januar 2002, da Bush plutselig satt fast en pretzel i halsen mens han så fotball på TV. Han falt etter sigende bevisstløs om og ble vekket av hans hunder Barney og Spot.

Under kringleskaden og tumultene som fulgte, skadet han kinnet og overleppen så kraftig at de sprengte blodkarene var tydelige på pressekonferansen dagen etter. Via pressen rådet Bush alle til å følge hans mors råd om å «tygge før du svelger».

FARLIG GODT: Dette er snacksen som Bush satt fast i halsen i en nesten-fatal ulykke foran TV-skjermen. Foto: Bon Appetit
FARLIG GODT: Dette er snacksen som Bush satt fast i halsen i en nesten-fatal ulykke foran TV-skjermen. Foto: Bon Appetit Vis mer

Bill Clinton: Veganer

At Bill Clinton ikke spiser sjokolade, er vanskelig å tilgi for noen. Men, det skyldes visstnok allergi. Ellers ser det ut til at Clinton er veldig glad i enchiladas, denne sigarformede tortillaen.

Clinton ble etter hvert (nesten)veganer, og ettertiden vil kanskje huske ham for det.

George H.W. Bush: Brokkoli

- Jeg liker ikke brokkoli. Og jeg har ikke det siden jeg var en liten gutt da min mor tvang meg til å spise det. Og nå er jeg President i USA og jeg kommer ikke til å spise mer brokkoli!

PORTRETT: Dette portrettet av Reagen er laget av Jelly Beans. Foto: AFP
PORTRETT: Dette portrettet av Reagen er laget av Jelly Beans. Foto: AFP Vis mer

Sitatet er gjengitt i en drøss med amerikanske medier og medførte furore ettersom presidenten hisset på seg illsinte brokkolibønder med denne uttalelsen.

Noe han likte? Ja, han elsker «fried pork rinds» som kjennes best i Norge som bacon crisp.

For øvrig bør det nevnes at Obama, på spørsmålet om hva han liker best, svarte nettopp brokkoli. Vi kan bare spekulere på om det var for å markere avstand til sin forgjenger.

Ronald Reagan: Jelly beans

TIL KNES: Her står President Jimmy Carter til knes i sine egne peanøtter. Foto: AP
TIL KNES: Her står President Jimmy Carter til knes i sine egne peanøtter. Foto: AP Vis mer

Reagen begynte å spise dette godteriet da han ville slutte å røyke pipe. Ifølge Time bestilte de over 300.000 bønner i måneden.

Jimmy Carter: Peanøtter

Det er godt kjent at Jimmy Carter var peanøtt-bonde. Og dermed var det ikke helt uventet at han fikk for vane å spise peanøtter.

Richard Nixon: Cottage cheese

Det ble sagt at han spiste den fettfattige delikatessen med ketcup.

William Howard Taft: Biff

TUNGVEKTER: President Taft er veide på det meste over 150 kilo. Foto AP
TUNGVEKTER: President Taft er veide på det meste over 150 kilo. Foto AP Vis mer

Med sine 152 kilo er Taft kjent som den tyngste presidenten i historien.

En vanlig frokost kunne for eksempel bestå av grapefrukt, hermetisert rapphøns, grillet hjort, grillet rapphøns, vafler med lønnesirup og smør, maisgryn, boller og bacon. I alle fall om vi skal tro The Presidents Cookbook fra 1968.

Pussig nok nevnes det også om Taft at han hadde en svakhet for salte mandler. Vi formoder at han ikke hadde samme selvdisiplin som Obama.

Washington: Kirsebær

Amerikas første president var, i sitt hjerte, en dedikert gartner. Dette er grundig beskrevet i den nydelige boken “The Founding Gardeners” av Andrea Wulf. Mens han ledet amerikanerne i krigen mot britene i den amerikanske revolusjonskrigen, grunnla den amerikanske nasjonen og kjempet politiske bataljer lengtet han hele tiden tilbake til sine planter på Mont Vernon. I ettertid har han blitt mest kjent for sine kirsebær.

Les også:

Restauranteiere setter valgkampen på menyen: Slik lager du Trump Sandwich

Hillary Clinton: Spiser chili hver dag

Fast food og godteri: Se hvor i landet vi fråtser mest

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling