Nektet å lage bryllupskake til lesbisk par

Konditoriet nektet å lage kake til Rachel og Laurel – må betale over én million

Sweet Cakes fikk svi.

KONDITORI NEKTET Å LAGE BRYLLUPSKAKE: Rachel og Laurel Bowman-Cryer ville bare bestille en kake til bryllupet sitt. Det fikk de ikke lov til. (Foto: Michael Zysman / Shutterstock / NTB scanpix)
KONDITORI NEKTET Å LAGE BRYLLUPSKAKE: Rachel og Laurel Bowman-Cryer ville bare bestille en kake til bryllupet sitt. Det fikk de ikke lov til. (Foto: Michael Zysman / Shutterstock / NTB scanpix)Vis mer

(Dagbladet): Rachel og Laurel Bowman-Cryer ville bare bestille en kake til bryllupet sitt. Men da de besøkte Sweet Cakes i delstaten Oregon i USA, ble de stoppet allerede i døra.

Konditoriet nektet å lage bryllupskake til paret fordi de var homofile. Men dette gikk ikke hus forbi. Nå får Rachel og Laurel 135 000 dollar ( nær 1.1 millioner norske kroner) i erstatning på grunn konditoriets kakeavslag, ifølge den amerikanske avisa The Origon.

Brukte bibelen som forklaring

Det var i 2013 at Rachel Bowman-Cryer svarte det var to bruder på spørsmålet om hva brudgommen og brudens navn var, og fikk den tydelige beskjeden om at konditoriet ikke lager kaker for homofile selskapeligheter.

VILLE IKKE LAGE BRYLLUPSKAKE: Sweet Cakes i Origon nektet å lage bryllupskake på grunnlag av parets legning. De må eierne betale en dyr straff for. (Foto: NTB Scanpix)
VILLE IKKE LAGE BRYLLUPSKAKE: Sweet Cakes i Origon nektet å lage bryllupskake på grunnlag av parets legning. De må eierne betale en dyr straff for. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

- Konditoriet baker ikke kaker til homofile ekteskap, svarte Aaron Klein og henviste til vers fra Tredje Mosebok:

«Når en mann ligger hos en annen mann som en ligger hos en kvinne, da har de begge gjort en vederstyggelig gjerning.»

Millionerstatning

Aaron drev på den tid Sweet Cakes sammen med kona Melissa Klein. Svaret han ga til Rachel var grunnlaget til en fem år lang rettsprosess som tok slutt i desember 2017, til Rachel og kona Laurels fordel.

Nå er Klein dømt til å betale 135 000 dollar (nesten 1 110 000 norske kroner) i erstatning.

Twitter-post fra Rachel Bowman-Cryers egen profil:

Retten: - Kake er ikke kunst

Ifølge en lov fra 2007 er det i staten Oregon ulovlig for private foretak å diskriminere kunder på grunn av seksuell legning. Det finnes dog et unntak for religiøse organisasjoner, men retten kjøpte ikke Kleins argument om at kakebestillingen ville begrense deres kunstneriske frihet og ikke tar hensyn til deres religion.

En kake er ikke kunst, mener høyesteretten i Oregon:

«Selv om vi aksepterer at Klein anser hver bryllupskake som kunst med egne estetiske valg, vil ikke alle nødvendigvis oppleve det samme. Hva Klein mener er kunst, er snarere mat etter vår oppfatning.»

Brudd likestillings- og diskrimineringsloven

Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Åsulv Solstad, mener at hvis dette hadde skjedd i Norge, kunne det ha vært et spørsmål om brudd på likestillings- og diskrimineringsloven.

- De som hadde blitt utsatt for denne behandlingen kunne nå ha klaget saken inn for Diskrimineringsnemnda for vurdering, eller brakt den inn for domstolene, sier Solstad, og fortsetter:

- I tillegg til å reise spørsmål om brudd på likestillings- og diskrimineringsloven kan det også være straffbart å nekte noen en vare eller tjeneste på grunn av deres legning.

Solstad drar frem et eksempel: Den såkalte «Hodne-saken».

- Denne saken er et eksempel på det. Der ble en frisør dømt for å nekte å utføre en tjeneste overfor en person på grunn av vedkommende religion. Selv om saken dreide seg om religion og ikke legning, gjelder den samme straffebestemmelsen for å nekte noen en vare eller tjeneste på grunn av legning, sier han.

- Vi er alle like

Bowman-Cryer-ekteparet mener at det ikke spiller noen rolle hvordan du ble født eller hvem du elsker.

- Vi er alle like, uansett legning, og bør behandles likt. Oregon tillater ikke at skilt som sier «Kun for heteroseksuelle» henges opp i konditorier eller andre butikker, sier ekteparet via sin advokat.

Eierne av Sweet Cakes ble dømt til å betale drøyt 1,1 million norske kroner i erstatning til paret. Under den flere år lange rettsaken har konditoriet til slutt blitt tvunget til å stenge.

Ikke fritt frem for å diskriminere

- Dommen er en viktig stadfesting av at det ikke er fritt frem for å diskriminere så lenge du begrunner det godt. Forhåpentligvis vil denne dommen også sette en standard for fremtidige bedrifter som skulle tenke på å prøve seg på det samme, sier Ingvild Endestad, leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Hun fortsetter:

- I Norge har vi heldigvis et diskrimineringsvern som beskytter mot diskriminering på grunnlag av kjønnsidentiet, kjønnsuttrykk og seksuell orientering slik at alle har krav på å bli møtt på en like god måte. Samtidig er det et unntak for religion også i det norske lovverket. Dette skal være svært begrenset bruk, men dessverre er det noen trossamfunn som forsøker å bruke det som en blankofullmakt til å diskriminere.

Endestad legger ved eksempelet om da en organist mistet jobben fordi han levde sammen med en annen mann.