KONGEN: Lekter'n er kongen av Aker Brygge, men servicen må bli bedre. Foto: John T. Pederson / Dagbladet
KONGEN: Lekter'n er kongen av Aker Brygge, men servicen må bli bedre. Foto: John T. Pederson / DagbladetVis mer

Anmeldelse av Lekter'n på Aker Brygge

Kongen av Aker Brygge kan bli presset til å abdisere om ikke staben skjerper seg

Vi har besøkt en av Oslos mest populære utesteder.

Lekter'n holder seg flytende på beliggenhet og gamle vaner. Er det på tide å kaste loss?

Den flytende restauranten som ligger og duver utenfor Aker Brygge er en sidrumpa stayer blant Oslos uteserveringer. Så snart sola titter fram, fylles bordene opp med rekepillende og bobleskålende turister. Suksessen og inntjeningen avhenger mer av værgudene enn av kjøkkenprestasjonene.

Robinson og Fredag ankom på tampen av en kraftig regnbyge, som hadde etterlatt mange av de fineste sitteplassene ut mot sjøen i en våt og sørgelig forfatning. De måtte ta til takke med et bord lenger inne på flytebrygga.

POPULÆRT: Det er alltid masse folk på Lekter'n, men nå blir det større konkurranse.
POPULÆRT: Det er alltid masse folk på Lekter'n, men nå blir det større konkurranse. Vis mer

Det var svært få gjester. Til gjengjeld var det flust av unge, svartkledde servitører. Men ingen av dem fant veien til Robinson og Fredags bord.

Dette er merkelig. Ser de oss ikke? sa Fredag og kastet lange blikk bort mot en gruppe av de svartkledde som sto og moret seg over ett eller annet.

- Kanskje dette ikke lenger er førstevalget blant sommerjobbene, sa Robinson.

Først etter tjue minutter kom en vennlig servitør til bordet med menyer og tilbud om noe å drikke, en bestilling hun umiddelbart tastet inn på et nettbrett.

Kongen av Aker Brygge kan bli presset til å abdisere om ikke staben skjerper seg

Menyen består av den type generisk sommermat man finner igjen på flertallet av landets bryggerestauranter: Burgere og sandwicher (begge med vegetaralternativer), spareribs, et par salater, reker og fiskesuppe. I tillegg til tre varianter av blåskjell, som vekket Fredags interesse.

Robinson gikk for en sterk burger med jalapenos, cheddar, salat og chipotlemajones.

Så tittet sola fram, og det duvet godt i brygga da Nesodd­båten la fra kai. Robinson og Fredag tenkte å unne seg en ny øl mens de ventet på maten, og fanget oppmerksom­heten til en passerende servitør.

- Beklager. Dere må snakke med hun som har bordet ­deres, sa hun, og fortsatte å gjøre ingenting.

REKER RUNDT: Reker går aldri av moten på bryggekanten.
REKER RUNDT: Reker går aldri av moten på bryggekanten. Vis mer

Det var antakelig av samme grunn Robinson og Fredag måtte vente så lenge på servitørenes oppmerksomhet da de først satte seg. For selv om det altså myldret av servitører, var det bare én av dem som hadde ansvar for Robinson og Fredags «sone». Et slikt rigid system er logisk og sikkert nødvendig på en fullsatt restaurant, men det virket unødig stivbeint når det er færre gjester.

- Dette er jo det motsatte av service, gryntet Fredag.

- Vi passer visst ikke inn i matrisen deres. Jeg vet ikke om vi skal skylde på «systemet» eller på manglende kollegialitet mellom servitørene, sa Robinson.

Maten kom og fikk dem på andre tanker. Fredags blåskjell «asian style» var med kokosmelk, ingefær og chili. De mellomstore skjellene var saftige og gode. Kombinasjonen av chili, ingefær og kokosmelk scorer ikke høyt på originalitet, men var fint balansert, med passe sting.

SOMMERFØLELSE: Er du heldig får du bord helt ved vannkanten.
SOMMERFØLELSE: Er du heldig får du bord helt ved vannkanten. Vis mer
FOLKELIG: Burgeren skuffet ikke på Lekter'n.
FOLKELIG: Burgeren skuffet ikke på Lekter'n. Vis mer

På Robinsons burger var det raust med frisk, mørkegrønn salat som ga en fin krønsj. Burgeren var fin og rosa inni.

Robinson valgte å fortsette med øl til hamburgeren - 0,4 liter med Ringnes til 79 kroner er ingen avskrekkende pris på disse trakter.

Fredag fikk et glass Riesling fra Von Buhl til sine skjell, en frisk og syrlig sak, skjønt flaska var priset til drøyt fire ganger polpris.

- Dette var slett ikke verst, sa Robinson.

- Men heller ikke veldig spennende, sa Fredag.

Sola, som hadde vunnet kampen om himmelhvelvingen for kvelden, gjorde at stadig flere hylende kvinner og korpulente, pique-kledde menn flokket seg til bordene rundt Robinson og Fredag.

Nok en sommer skal nye slekter følge Lekterns gang. Men det er i ferd med å bli såpass mye tilgjengelig strandtomt for sommertørste gjester i Oslo at beliggenhet alene ikke nødvendigvis garanterer suksess inn i evigheten.