FREKKIS: Kongen hadde med seg en overraskelse til den kinesiske presidenten. Foto: NTB / Scanpix
FREKKIS: Kongen hadde med seg en overraskelse til den kinesiske presidenten. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Kongen disker opp i Kina:

Kongen tok kineserne på senga med pikant overraskelse: - Alle kan lage den

Mer enn 100 kinesere er med på forberedelsene.

- Vi tok imot 80 kilo levende kongekrabbe fra Varanger i går kveld klokka elleve fra flyplassen, sammen med 650 sprell levende kamskjell fra Hitra. Selv kineserne som er vant med både fersk og levende sjømat gjorde store imponerte øyne når de så varene. «World class» sa kjøkkensjefen til meg.

Gunnar Hvarnes er i sluttspurten på det som skal bli den store middagen under statsbesøket i Kina der kong Harald og dronning Sonja ledsages av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. På slep er det over 300 representanter for norsk næringsliv - den største næringslivsdelegasjonen fra Norge noensinne.

- Det er skrelt 1800 fantastiske asparges, 14 centimeter lange, alle sammen. Asparges er i toppsesong her nå. Over 1200 små blomster er renplukket. 36 kilo bitte små kinesiske songrong-sopp er renset og delt en og en i to like halvdeler. Det var litt av en jobb, sier Hvarnes på telefon fra Kina.

Kongen og dronningen har nemlig med seg et team fra med norske kokker fra Bocuse d’Or Norge. For å skape en hyggelig ramme rundt møtene i Kina har de brakt med seg norske råvarer som kamskjell, torsk og laks som kokkene skal lage tilberede med kinesiske ingredienser.

Gunnar Hvarnes, som vant bronse i Bocuse d’Or i Lyon 2011, har laget menyen «Seafood from Norway» som skal inspirere den norske og kinesiske delegasjonen til å snakke om matkultur og smak. Foto: Bocuse d’Or
Gunnar Hvarnes, som vant bronse i Bocuse d’Or i Lyon 2011, har laget menyen «Seafood from Norway» som skal inspirere den norske og kinesiske delegasjonen til å snakke om matkultur og smak. Foto: Bocuse d’Or Vis mer

Middagen skal serveres i Shanghai på torsdag og det er Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes som har utviklet menyen. På menyen som skal serveres får vi se at norske råvarer møter uvant tilbehør nå de kombineres med lokale varer som xiângchéng juice, kinesiske asparges og songron soppsmør.

- Med denne menyen gir vi gjestene nye anledninger til å snakke om smak, kystkultur og matkultur i både Norge og Kina, slik at de kan bli enda bedre kjent med hverandre. Det er ideen bak konseptet Mat som forteller, forteller Bocusekokk Gunnar Hvarnes.

STOR STÅHEI: Middagen går av stabelen på Sun Chateau i Shanghai. Foto: Sun5
STOR STÅHEI: Middagen går av stabelen på Sun Chateau i Shanghai. Foto: Sun5 Vis mer

Hvarnes framhever Bocuse d’Or-konseptet Mat som forteller som en måte å vise at maten kan ha flere funksjoner enn å bare være næring. Da de presenterte konseptet på NHOs årskonferanse i 2018 het det at måltidet «kan formidle en idé eller forsterke et tema».

Det er 600 heldige gjester som serveres den treretters menyen (se nedenfor). Hvarnes vil få hjelp av nær 100 lokale medarbeidere for å få middagen i havn. Menyen har fått navnet «Seafood from Norway». .

- Dette er en meny med enkle, tydelige smaker, frembrakt av en av Norges beste kokker. Jeg vil også påstå at mat av karakteristiske råvarer er et av de beste tema for kulturutveksling mellom folk. Og det passer bra i et måltid der small talk er en del av det hele, sier Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d’Or Norge.

VERT: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er vert for den storslagne middagen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VERT: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er vert for den storslagne middagen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vert for måltidet er nærings- og handelsminister Torbjørn Røe Isaksen og det organiseres i samarbeid med Norges sjømatråd. Kong Harald og Dronning Sonja er også til stede under middagen.

Administrerende direktør i Sjømatrådet, Renate Larsen, er til stede i Shanghai, og sier dette om samarbeidet med Bocuse d’Or Norge og menyens formål.

- Det er viktig at vi kan samarbeide med Norges fremste kulinariske kompetansemiljø på denne måten. Vi snakker med våre kinesiske gjester gjennom gastronomien. Norges unike kombinasjon av kaldt klima og kalde hav, gir sjømaten en smak og historie kjennere over hele verden setter pris på. Sjømaten har alltid vært en viktig kultur- og historiebærer for sjømatnasjonen Norge. Måten Bocuse d’Or løser dette løfter dette måltidet til også å være en viktig arena for norsk sjømatnæring. Kort fortalt får vi demonstrert kvaliteten på den norske sjømaten, med smaker våre kinesiske gjester verdsetter.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, sier følgende om Kongens forhold til laks.

GLAD LAKS: Kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller om Kongens gode forhold til laks. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
GLAD LAKS: Kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller om Kongens gode forhold til laks. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Laks serveres ofte på Slottet, både ved høytidelige anledninger og i kongeparets private spisestue. Kong Harald er også en ivrig laksefisker, og drar som regel alltid opp en storlaks under sine årlige lakseturer til Vestlandet og Altaelva. Selv om de fleste blir sluppet ut igjen havner nok også selvfisket laks på kongens bord, sier han til Dagbladet i kommentar før han legger til:

- Under offisielle reiser forsøker de kongelige å unngå tung mat som store kjøttmiddager. Laks og annen fisk er derimot både lett for magen og næringsrik.

Den kongelige menyen:

Det er en klassisk treretters meny som skal serveres. Den består av en forrett, en hovedrett og en dessert.

På spørsmål om hvordan forretten med laks lages, sier Hvarnes:

- Dette er ikke en komplisert rett. Alle kan lage den.

«Smak av Kysten»

Kongen tok kineserne på senga med pikant overraskelse: - Alle kan lage den

Karamellisert kamskjell fra Hitra med pepperrotmelk, råmarinert laks med xiângchéng juice og fennikel, og kongekrabbesalat «Varanger» med ingefær, sitron og grønne reddiker

«Bakt Lofottorsk»

Kongen tok kineserne på senga med pikant overraskelse: - Alle kan lage den

Torsk bakt i brunet smør med kinesisk asparges i sesong. Potetkrem og songrong soppsmør.

«Fløterand»

Kongen tok kineserne på senga med pikant overraskelse: - Alle kan lage den

Klassisk norsk fløtekrem med Tahitivanilje, mandaringelé og -sorbé, korianderskudd, blomster og pikekyss.