Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prissamarbeid i dagligvarebransjen

Konkurransetilsynet skal sjekke prissamarbeid

Næringsdepartementet har bedt Konkurransetilsynet finne ut om de store leverandørene driver prisdiskriminering når de selger varer til kjedene til ulik pris.

Næringstilsynet har bedt Konkurransetilsynet om å sjekke kjedenes innkjøpsvilkår.Foto: Kristin Sørdal / Dinside
Næringstilsynet har bedt Konkurransetilsynet om å sjekke kjedenes innkjøpsvilkår.Foto: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til 2016 hentet Statens konkurransetilsyn inn avtalene mellom de 20 største leverandørene og kjedene, men de har aldri benyttet seg av informasjonen for å sjekke prisene eller konkurransesituasjonen, skriver Aftenposten.

Nå har departementet bedt tilsynet analysere avtalene og se om de kan finne svaret på om de store leverandørene, som for eksempel Ringnes, Orkla, Tine eller Nortura, forskjellsbehandler kjedene og på den måten gjør det vanskelig for Coop, Rema og Kolonial.no å konkurrere mot Norgesgruppens Kiwi.

Norgesgruppen har 43,3 prosent andel av markedet, Coop har 29,2 Rema 1000 har 23.7 og Bunnpris har 3,9 prosent av markedet per uke 26, viser tall fra AC Nielsen.

Av disse har Kiwi 21,2 prosent og Coop Extra 12,4 prosent.

- På overtid

Karl Munthe-Kaas i kolonial.no synes det er strålende at departementet følger opp beskjeden fra Stortinget, og nå ber tilsynet gjøre denne utredningen.

- Denne utredningen er langt, langt på overtid, sier Munthe-Kaas til Dagbladet.

Munthe-Kaas mener de store prisforskjellene på innkjøpspriser gjør at dominerende leverandører kan opprettholde sin posisjon hos de ulike kjedene, og at kjedene kan unngå konkurranse fra nye kjeder.

- Dette er et hull i konkurranseloven som har vært i flere tiår. I andre land blir dette slått ned på, men ikke i Norge. Da er det ikke overraskende at vi har Europas dyrest mat og dårligste utvalg.

Hos Coop er de ikke overrasket over at Næringsdepartet nå griper inn.

- Det har vært snakket mye om, så det blir interessant å se hvilke forskjeller de finner, hva det vil bety - og ikke minst hva de vil gjøre med det, sier Bjørn Takle-Friis i Coop til Dagbladet.

- Vi er positive til at de gjør dette nå, og kommer til å gi dem all den informasjonen de trenger.

Siden innkjøpsbetingelsene er hemmelige, også på grunn av konkurranseloven, er det ingen som har kunnet bevise at det finnes en forskjell. Nå skal altså tilsynet ta tak i det.

Fristen for utredningen er satt til 1. oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!