Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Konkurransetilsynet med razzia hos dagligvarekjedene:

Konkurransetilsynet utførte razzia hos dagligvarekjeder

Konkurransetilsynet utførte onsdag morgen en razzia hos Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen.

RAZZIA: Alle de tre store dagligvareaktørene fikk uanmeldt besøk av Konkurransetilsynet onsdag morgen. Foto: Scanpix
RAZZIA: Alle de tre store dagligvareaktørene fikk uanmeldt besøk av Konkurransetilsynet onsdag morgen. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Konkurransetilsynet bekrefter at de har vært på uanmeldt kontroll. Det dreier seg om å avkrefte eller bekrefte mistanke om ulovlig prissamarbeid. I aksjonen har skal Konkurransetilsynet ha hentet ut store mengder datamateriale - særlig det som kan knyttes til prisinnhenting.

FIKK BESØK: Kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin bekrefter at Konkurransetilsynet kom på besøk onsdag morgen.
FIKK BESØK: Kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin bekrefter at Konkurransetilsynet kom på besøk onsdag morgen. Vis mer

Dagbladet er kjent med at både Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop klokken 0900 onsdag morgen fikk besøk av fire personer fra Konkurransetilsynet som, sammen med to sivile politimenn, ba om å få snakke med ledelsen.

- Vi har foretatt uanmeldte kontroller hos flere foretak. Formålet er å bekrefte eller avkrefte en mulig overtredelse av konkurranselovens forbud mot konkurransehemmende samarbeid, bekrefter avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen.

- Hva var dere ute etter?

- Mer konkret om hva vi er ute etter, så handler det om utveksling av strategisk informasjon mellom kjedene i dagligvaremarkedet, forteller Gabrielsen til Dagbladet.

TIDLIG FASE: Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen, sier at etterforskningen ennå er i en tidlig fase og at de nå skal gjennomgå innhentet materiale.
TIDLIG FASE: Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Magnus Gabrielsen, sier at etterforskningen ennå er i en tidlig fase og at de nå skal gjennomgå innhentet materiale. Vis mer

- Hvorfor akkurat dagligvarekjedene?

- Dagligvaremarkedet er et konsentrert marked med få kjeder. Utveksling av denne typen informasjon kan dempe konkurransen og dermed være til skade for forbrukeren.

- Kan dere si noe om hva dere fant?

- Vi er ennå i en tidlig fase av etterforskningen. Vi må be om tålmodighet før vi får gjennomgått materiale. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan informere mer om våre funn eller konklusjoner før saken er ferdig etterforsket.

- Hvor ofte gjør dere slike kontroller?

- Dette er en type kontroll som vi har gjort opptil fem ganger i løpet av et år de siste syv årene.

Kiwi: - God dialog

- Vi bekrefter at Konkurransetilsynet var hos oss, forteller kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.

- Vi har alltid hatt en god dialog med dem. Vi ga selvsagt fra oss all informasjon de ba om og besvarte deres spørsmål, sier Arvin til Dagbladet.

Også kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis framholder overfor Dagbladet at de ansatte i tilsynet fikk svar på alle spørsmål de hadde.

- Vi er ikke overrasket over at Konkurransetilsynet prøver å gjøre jobben sin. Det har vært mye fokus på dagligvarekjeder og maktkonsentrasjon de siste dagene,

medgir Takle Friis.

- Hva spurte de spesifikt om?

- Blant annet om prisjegerne våre, og ellers fikk de utskrevet all informasjon de ønsket å se. De har mye å gå gjennom , så vi vet ikke når konklusjonen kommer.

INGENTING Å SKJULE: Bjørn Takle Friis tar razziaen med knusende ro. Foto: Coop
INGENTING Å SKJULE: Bjørn Takle Friis tar razziaen med knusende ro. Foto: Coop Vis mer

- Hva tenker du utfallet?

- Vi har ingenting å skjule, så konklusjonen tar Coop med knusende ro. Det har vært - og vil være - fortsatt knallhard konkurranse i bransjen.

Aftenposten melder at det dreier seg om mistanke om ulovlig prissamarbeid mellom kjedene, mest sannsynlig knyttet til informasjon prisjegerne samler i sitt arbeid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!