Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Konkursras i corona

Konkurser i Restaurant-Oslo: - Det haster!

Frykter flere konkurser om skjenkeforbudet varer mye lenger.

KONKURS: Taco Republica i Torggata er bare én av flere Oslo-restauranter som har meldt oppbud de siste ukene. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug
KONKURS: Taco Republica i Torggata er bare én av flere Oslo-restauranter som har meldt oppbud de siste ukene. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Det er ikke bare de obskure små restauranter og barer som har måttet melde oppbud som følge av corona-epidemien. Blant serveringsstedene i Oslo som har hatt åpent for siste gang finner vi Taco Republica i Torggata, et av de første stedene med ordentlig meksikansk taco, og klassikeren Bacchus i Kirkeristen.

Vestkanten slipper heller ikke unna. I dag kom meldingen om at Solli Restaurantdrift AS, som driver Soliis, er slått konkurs.

Anne Rygh (H), som sitter i finanskomitéen i Oslo bystyre, er klar på at byrådet må agere.

- Jeg er usikker på om byrådet forstår hvor kritisk dette er. Nå må Raymond (byrådsleder Raymond Johansen, red.anm.) åpne kranene igjen. Jeg skjønner ikke hvorfor dette må vente, sier Rygh til Dagbladet

Hun forteller at de får mange henvendelser fra bedriftsledere som er fortvilet og frykter konkurs.

KREVER HANDLING: Anne Rygh (H) frykter konkursras. Nå vil hun ha en slutt på skjenkestoppen i hovedstaden. Foto: Privat
KREVER HANDLING: Anne Rygh (H) frykter konkursras. Nå vil hun ha en slutt på skjenkestoppen i hovedstaden. Foto: Privat Vis mer

- Det er så mange virksomheter som så vidt har hodet over vannet, så selv om de får støtte, så er det ikke nok. De sitter og brenner inne med store verdier, og føler seg straffet for noe andre har gjort. Det haster!

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) er naturlig nok travelt opptatt i møter, men sier følgende til Dagbladet - og Rygh - i en e-post:

- Som Høyre vet jobber vi mot gjenåpning tidlig i mai. Vi har god og jevnlig dialog med bransjen og tar situasjonen bransjen står i på det største alvor.

- Samtidig står vi fortsatt midt i coronakrisen og må ta smittevernhensyn på alvor. Det opplever jeg også at bransjen selv er tydelig og ønsker klare retningslinjer for en trygg gjenåpning. Jeg er på bakgrunn av dette litt forundret over utsagnene fra Høyre.

Byrådslederens pressekontakt har også blitt forelagt utsagnene fra Rygh, men det har ikke lykkes oss å få en kommentar ennå.

Vil ha åpnet i helga

Rygh tror det ville være en kjærkommen livbøye til bransjen om byrådet opphevet skjenkeforbudet før langhelga vi skal inn i.

- Vi må slutte med tulleforslag som take away-øl. Det har ikke noen effekt, det vi trenger nå er å oppheve skjenkeforbudet.

Næringsbyråden synes utspillet er trist.

- Å kunne gjøre om skjenkebevilling til salgsbevilling (take away-øl) er ikke et påfunn fra byrådet, men et innspill vi har fått fra bransjen. Jeg synes det er trist at Høyre omtaler forslag bransjen selv har kommet med som tullete.

Skjenkeforbudet svært skadelig for bransjen

NHO Reiseliv har gjennom hele perioden gjort flere undersøkelser blant sine medlemmer, blant dem finner vi mange av serveringsstedene i Oslo, og resultatene er nedslående.

I deres siste medlemsundersøkelse sier 99 prosent av våre medlemmer innen servering og uteliv at de har merket lavere etterspørsel som følge av corona, og omsetningen har blitt kraftig redusert. Tre av ti har planer for oppsigelser og seks av ti sier at det er en reell sjanse for konkurs.

REDDE ARBEIDSPLASSER: Kristin Krohn Devold er klar på at kranene må åpnes første uka i mai. Foto: NHO Reiseliv
REDDE ARBEIDSPLASSER: Kristin Krohn Devold er klar på at kranene må åpnes første uka i mai. Foto: NHO Reiseliv Vis mer

- Serveringsbransjen er med andre ord svært hardt rammet, og i Oslo har skjenkeforbudet kommet på toppen av dette og ytterligere redusert omsetningen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

- Bransjen har gitt tydelig uttrykk for at skjenkeforbudet er svært skadelig for omsetningen, som igjen betyr flere permitterte. Jeg har forståelse for at det ble innført helt i starten av krisen, da kanskje ikke alle innså alvoret. Men folk i Oslo har like mye vett som i andre byer.

Hun presiserer at det er viktig at reglene for avstand og hygiene som skal gjelde framover er nasjonale, ikke stykkevis - og lokale tiltak. Dette er samme hjertesukk som kom fra flere aktører i dagligvarebransjen, da enkelte kommuneleger og kommuner strammet inn tiltak utover de nasjonale.

ØL: Mens alkoholservering fremdeles er forbudt i Oslo, tar stadig flere turen over fjorden til Nesodden. Reporter: Øystein Andersen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Nå håper hun byrådet snart får på plass en dato for åpning.

- I våre møter med byrådet har vi vært tydelige på at skjenkebevillingen må åpne førsten uka i mai, og at bransjen må få beskjed om dato tidligst mulig slik at man kan begynne å forberede seg. Det handler om å få tusenvis av ansatte tilbake på jobb, selvfølgelig med gode retningslinjer rundt avstand mellom gjester og personale, avslutter Krohn Devold.

«Folk i Oslo har like mye vett som i andre byer.» Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

Rygh tror bransjen står klare til å åpne så fort de får klarsignal, og at det som må til nå er umiddelbar handling.

- Jeg forstår frykten for smitten, men er det én bransje som kan følge smittevernregler, så er det serveringsbransjen. De sjekkes jevnlig fra ulike offentlige instanser, så er det noen som kan holde miljø rent og smittefritt, må det være ansatte i restauranter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!