Kornprisene skyter i været

Kornkrise i Europa: - Kan gi dyrere øl

Tørke og varme får store utslag på Europas kornåkre. Nå frykter bransjen for at prisene på øl vil øke.

PÅ KORNET: Blir øl dyrere? Dersom kornprisene stiger må vi også forvente at ølprisene stiger, tror norske bryggerier. Foto: Scanpix
PÅ KORNET: Blir øl dyrere? Dersom kornprisene stiger må vi også forvente at ølprisene stiger, tror norske bryggerier. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mangelen på nedbør denne sommeren skaper nå vansker for ølproduksjonen i Europa. Ikke før hadde ølbryggeriene avverget en CO₂-krise, før det nå varsles flere skjær i sjøen.

Som følge av tørken ser kornprisene nå ut til å skyte i været. Prisen for et tonn korn er nå det høyeste på over fem år.

- Situasjonen er temmelig dårlig for byggkorn i Sentral- og Nord-Europa. Den ekstreme varmen og tørt vær har ført til dårligere avlinger i Tyskland, Polen og Baltikum. Været forventes også å få konsekvenser for avlingene i Storbritannia, forteller Scott Casey til Dagbladet.

Han jobber for RMI Analytics, et sveitsisk analysebyrå som har spesialisert seg på å overvåke markedet for råmaterialer til ølbrygger-industrien.

- Det er ikke bare volumet som går ned, men også kvaliteten.

Venter prisstigning

- Prisene har økt ganske dramatisk. For eksempel ser vi at prisene på et marked (ved Creil i Frankrike) har økt fra 199 euro per tonn bygg i juni til 234 euro i dag. De økte prisene vil reflekteres i høyere pris på malt (bearbeidet korn som brukes til ølbrygging, red anm.), i det minste øker kostnadene for maltprodusentene. De vil også måtte jobbe hardere for å oppnå samme kvalitet på malten sammenliknet med normale år, sier Casey.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer