Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kornprisene skyter i været

Kornkrise i Europa: - Kan gi dyrere øl

Tørke og varme får store utslag på Europas kornåkre. Nå frykter bransjen for at prisene på øl vil øke.

PÅ KORNET: Blir øl dyrere? Dersom kornprisene stiger må vi også forvente at ølprisene stiger, tror norske bryggerier. Foto: Scanpix
PÅ KORNET: Blir øl dyrere? Dersom kornprisene stiger må vi også forvente at ølprisene stiger, tror norske bryggerier. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mangelen på nedbør denne sommeren skaper nå vansker for ølproduksjonen i Europa. Ikke før hadde ølbryggeriene avverget en CO₂-krise, før det nå varsles flere skjær i sjøen.

Som følge av tørken ser kornprisene nå ut til å skyte i været. Prisen for et tonn korn er nå det høyeste på over fem år.

- Situasjonen er temmelig dårlig for byggkorn i Sentral- og Nord-Europa. Den ekstreme varmen og tørt vær har ført til dårligere avlinger i Tyskland, Polen og Baltikum. Været forventes også å få konsekvenser for avlingene i Storbritannia, forteller Scott Casey til Dagbladet.

Han jobber for RMI Analytics, et sveitsisk analysebyrå som har spesialisert seg på å overvåke markedet for råmaterialer til ølbrygger-industrien.

- Det er ikke bare volumet som går ned, men også kvaliteten.

Venter prisstigning

KAN BLI DYRERE: Scott Casey i RMI Analytics mener det er en viss fare for at ølprisene kan stige. Foto: RMI
KAN BLI DYRERE: Scott Casey i RMI Analytics mener det er en viss fare for at ølprisene kan stige. Foto: RMI Vis mer

- Prisene har økt ganske dramatisk. For eksempel ser vi at prisene på et marked (ved Creil i Frankrike) har økt fra 199 euro per tonn bygg i juni til 234 euro i dag. De økte prisene vil reflekteres i høyere pris på malt (bearbeidet korn som brukes til ølbrygging, red anm.), i det minste øker kostnadene for maltprodusentene. De vil også måtte jobbe hardere for å oppnå samme kvalitet på malten sammenliknet med normale år, sier Casey.

- Vil det varme været bidra til dyrere øl?

- Det kan bli dyrere øl. Det er imidlertid mer sannsynlig at maltprodusentene og ølbryggeriene absorberer kostnadene og reduserer sine egne marginer. Det vi helt sikkert kommer til å se, er økt malteksport fra land utenfor EU, for eksempel Argentina, Canada, Australia, Ukraina og Russland, sier Casey til Dagbladet.

En prisøkning er ikke til å unngå

At Norge får en dårlig kornhøst går ikke direkte ut over ølproduksjonen ettersom norsk korn ikke benyttes som råvare. Verre er det at situasjonen i Nord-Europa, særlig Danmark og Sverige, er alvorlig. Rapporter om sviktende avlinger får også norske bryggerier til å følge med.

VIL ØKE: Ølprisene vil øke i takt med at råvareprisene går opp, mener Christian Aass ved Aass bryggerier i Drammen. Foto: Aass bryggerier
VIL ØKE: Ølprisene vil øke i takt med at råvareprisene går opp, mener Christian Aass ved Aass bryggerier i Drammen. Foto: Aass bryggerier Vis mer

- Avlingene har fått for lite vann og temperaturen er litt høy for optimale vekstbetingelser, forteller Christian Aass, administrerende direktør ved Aass bryggerier i Drammen.

- Maltleverandøren til Aass Bryggeri kjøper inn bygg fra blant annet Danmark, Finland og Polen. Alle disse områdene sliter med lite vann tilgjengelig, forklarer Aass.

- Blir råvarene dyrere?

- Vi må nok forvente at råvareprisene går en del opp til høsten. Humlesesongen blir nok også hardt rammet. Det varme været har gjort at mye humle er blitt tidligere ferdig, noe som gir mindre utbytte per hektar, forteller Aass til Dagbladet.

- Vil økte råvarepriser få utslag i høyere ølpriser?

- Ja, prisene på øl vil øke i takt med råvarene. Det er ikke til å unngå. Oppfordringen er å kjøpe varer produsert i Norge. Ringvirkningene er store og det er mange samfunnsøkonomiske fordeler med å holde produksjonen i landet. Det er kanskje rimeligere å importere ferdige varer, men det er kortsiktig, sier Aass.

Også i Ringnes følger de utviklingen nøye.

FØLGER MED: Nicolay Buusgaard sier det er litt for tidlig å si om dårlige avlinger får konsekvenser for Ringnes. Foto: Ringnes
FØLGER MED: Nicolay Buusgaard sier det er litt for tidlig å si om dårlige avlinger får konsekvenser for Ringnes. Foto: Ringnes Vis mer

- Vi har selvsagt også merket oss at sommeren har vært tørr, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

- Vi venter i spenning! Foreløpig har vi ikke merket noe til problemene i Europa. Men, det er litt for tidlig å si noe ennå. Vi følger utviklingen nøye. Og vi vil raskt tilpasse oss om vi får problemer.

- Hvor får dere råvarene fra?

- Mesteparten av råvarene får vi fra Sverige og Danmark. Norsk korn brukes ikke til ølbrygging, sier Bruusgaard til Dagbladet.

Frankrike skiller seg ut

- Tørken har gjort alvorlige skader på bygg-avlingene i Nord-Europa og vil sette tilførselen av dyrefôr og malt til ølbrygging under press. En god høst i Frankrike kan muligens redde situasjonen,

ØLPRISER: Festivalgjengere på Stavernfestivalen drikker mye øl, selv om flere mener at prisene er for stive. Video: Jenny Mina Rødahl / Marie RøsslandVis mer Vis mer Vis mer

Tysklands kornavlinger kan reduseres med nesten 20 prosent i år. Og andre store produsenter kan vise til liknende tall. Men, i Frankrike er det annerledes. Her opplever de å ha et normalt, godt år, i motsetning til store deler av kontinentet.

- Det ser ut til at den franske bygghøsten vil gå rimelig greit, uttaler Peter Collier ved Britain’s Agriculture and Horticulture Development Board til Reuters. Det er imidlertid litt usikkerhet knyttet til prognosene. Analysebyrået Strategie Grains har estimert et produksjonsfall også for Frankrike.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!