DU KAN LÆRE DEG: Finnes det en smak du ikke liker? Det er fullt mulig å lære seg å like den ifølge ekspertene. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
DU KAN LÆRE DEG: Finnes det en smak du ikke liker? Det er fullt mulig å lære seg å like den ifølge ekspertene. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Kresen i matveien? Slik lærer du deg å like hva som helst

Smak kan læres!

Kresne mennesker som kvier seg for å spise visse typer mat, kan faktisk lære seg å like hva som helst - bare de spiser det ofte nok.

Smakspreferansene våre kan nemlig trenes opp!

TÅLER DU IKKE SMAKEN? Det beste metoden for å lære seg å like noe, er å fortsette å eksponere deg for det. Foto:  SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
TÅLER DU IKKE SMAKEN? Det beste metoden for å lære seg å like noe, er å fortsette å eksponere deg for det. Foto:  SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Regelmessig eksponering

- Vi er alle født til å like søtt, salt og fett, forklarer Margrethe Hersleth, seniorforsker hos Nofima, der hun jobber med forskning innenfor sensorisk oppfattelse av mat.

- Smakene surt og bittert er vi programmert til å holde oss unna, sier Hersleth.

For eksempel en sur umoden frukt eller den bitre smaken fra planter og vekster som skal advare oss mot at de kanskje kan være giftige.

- For å lære å like bittert trenger vi å eksponeres for smaken. Vi trenger også å lære å like komplekse produkter, altså sammensatte smaker. Bare vi spiser det ofte nok, vil vi bli vant til smaken og etterhvert starte å sette pris på det, sier hun.

SMAKEN FOR SILD: Frode Selvaag, også kjent som Ryfylkekokken, forklarer at sild er en smak som lett kan tilegnes. Foto: MARTIN LARSEN
SMAKEN FOR SILD: Frode Selvaag, også kjent som Ryfylkekokken, forklarer at sild er en smak som lett kan tilegnes. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Enkelte matretter som lutefisk og gravlaks oppsto fordi maten måtte konserveres, og ikke nødvendigvis for nytelse, regnes i dag som delikatesser ettersom folk har blitt vant til smaken.

Kokk Frode Selvaag synes sild er et godt eksempel på at smak kan tilegnes.

- Våre oldeforeldre spiste mer sild enn det vi gjør i dag. De fleste likte sild, og spiste det ofte. Derfor var nok fordi de var blitt vant til smaken.

- Kostholdet var annerledes, og folk måtte spise for å overleve.

Din Side: Du kan ikke smake forskjell på vin.

Et annet godt eksempel er humle. Den kan smake veldig bittert helt bakerst på tungen, og mange synes nok ikke at øl var spesielt godt første gang de drakk det. Etter mye eksponering har dette garantert endret seg for de fleste av oss.

Bland med kjente smaker

- Som sagt er hoved-trikset for å lære seg smaker, regelmessig eksponering for det man ønsker å like bedre, sier forsker -og sensorikeren.

Det som kan være lurt for å få til dette, er å servere ukjente, nye smaker sammen med smaker vi allerede kjenner, anbefaler hun.

Dersom det gjelder barn, kan positiv oppmerksomhet fra voksne også hjelpe.

- Stemning rundt matbordet har effekt, barna eksponeres også gjennom å oppleve at de voksne sette pris på maten, forklarer Hersleth.

Bittert er vanskelig

Men hvor lang tid tar det egentlig før man har lært seg å like noe?

- Dette varierer for voksne, men for barn kan man si at de må smake rundt 15-20 ganger før det vil hjelpe.

BITTERT: Ruccola kan være vanskelig for mange å like på grunn av sin bitre smak. Foto:  SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
BITTERT: Ruccola kan være vanskelig for mange å like på grunn av sin bitre smak. Foto:  SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Det er dessverre ikke alle smaker som er lett å lære seg å sette pris på, uansett hvor mange ganger man prøver. Bittert er den smaken som folk flest ender opp med å ikke like.

- Bittert er vanskeligst, og det er veldig vanlig å ikke like dette, sier Hersleth.

Bitre matvarer er for eksempel ruccola, grapefrukt, kaffe, sikori, tonic og asparges.

Hersleth tror barn har lettest for å ta til seg nye smaker, men at voksne enklere kan tilpasse seg.

- Det er ofte ikke like mye press fra omgivelsene på at en voksen skal like noe. Det er kanskje lettere å ta til seg en ny smak uten så mange forventninger.

Supersmakere

Det at du ikke liker en matvare kan likevel være gyldig en unnskyldning, men kun hvis du er en «supersmaker».

Du har kanskje hørt at det finnes noen som kaller seg for supersmaker? Dette er mennesker med ekstremt høyt utviklet smakssans.

- Rundt 25 prosent av oss er supersmakere, avslører Hersleth.

Man kan dessverre ikke lære å bli supersmaker, dette er en medfødt egenskap.

- Noen studier viser at supersmakerne har flere smakspapiller enn «medium» -og «ikke-smakere», men dette er omdiskutert, sier hun.

Disse personene med den høyt utviklede smakssansen vil altså oppleve bittert sterkere enn såkalte «mediumsmakere».

Rundt halvparten av oss faller inn i mediumsmaker-kategorien, mens de siste 25 prosentene regnes som ikke-smakere og vil ha noe nedsatt smakssans i forhold til andre.

- Er du en supersmaker er sjansen stor for at du i mindre grad liker bitre grønnsaker, kaffe, øl og lignende. Men dette er selvsagt også avhengig av eksponering, avslutter Hersleth.