Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin-guiden

Krever å bli fjernet fra Michelin-guiden: - De sa vi brukte cheddar

Stjernekokken sier at han har vært deprimert i månedsvis, etter å ha mistet ei stjerne i den anerkjente restaurantguiden.

RASER: Stjernekokk Marc Veyrat holder opp Michelin-guiden etter at restauranten hans, La Maison des Bois, mottok det maksimale antallet Michelin stjerner i fjor. Foto: Jaques Demarthon / AFP / NTB Scanpix
RASER: Stjernekokk Marc Veyrat holder opp Michelin-guiden etter at restauranten hans, La Maison des Bois, mottok det maksimale antallet Michelin stjerner i fjor. Foto: Jaques Demarthon / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den franske mateliten har begynt å kvesse knivene, etter at stjernekokk Marc Veyrat har gått ut og forlanget restauranten sin fjernet fra den anerkjente restaurantguiden.

I fjor ble restauranten La Maison des Bois tildelt de prestisjetunge tre stjernene, men i januar mistet den en av dem. I et åpent brev publisert av Le Point raser Veyrat mot beslutningen, og uttrykker at han er overbevist om at guidens inspektører ikke har vært der.

- Jeg har vært deprimert i seks måneder. Hvordan våger dere å ta helsa til en kokk som gissel, tordner han.

Han erklærer inspektørene som «komplett inkompetente», og mener at de har fornærmet hele regionen ved å hevde at de brukte cheddar i en ostesufflé.

- Det skremmer meg

I brevet skriver Veyrat at han dro på et møte med utgiverne i Paris, for å forstå bakgrunnen for nedgraderingen.

Det skal ha gitt ham en ytterligere bekreftelse på deres totale mangel på gastronomisk kompetanse, hevder han, og krever samtidig å få se kvitteringen som et bevis på at inspektøren faktisk har vært på restauranten.

- Det skremmer meg på vegne av nye generasjoner. Dere er gastronomiske manipulatører. Dere forstår ingenting av områdets identitet.

I et intervju med Lyon Capitale hevder Veyrat at utgiverne er ute etter en kommersielt motivert konflikt, og viser ting synkende opplagstall de siste åra.

- De selger ikke lenger, men jeg bryr meg ikke lenger om Michelin. Jeg er bekymret for unge mennesker - hvordan skal de bedømmes?

Nekter å fjerne anbefalingen

Utgiverne har nektet å imøtekomme Veyrats krav om å bli fjernet fra guiden. Direktør Gwendall Poullennec sier til Le Monde at inspektørene har besøkt restauranten, og at de kommer til å fortsette med det.

Han beskriver Marc Veyrat som en talentfull kokk og en ruvende skikkelse i den franske gastronomisfæren.

- Vi er lei oss for lidelsene og situasjonen han går gjennom, men vi vil fortsette å anbefale restauranten hans, sier Poullennec.

- Som å miste en kjæreste

Da Gordon Ramsay besøkte Skavlan i 2014 sammeliknet han følelsen av å bli strippet for en stjerne med å miste en kjæreste eller Champions League.

Eyvind Hellstrøm var skuffet, men fattet da han som sjef for Bagatelle mistet en av sine to stjerner i 2008.

KRITISK: Eyvind Hellstrøm har vært kritisk til Michelin-guidens hovedstadsfokus. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Eyvind Hellstrøm har vært kritisk til Michelin-guidens hovedstadsfokus. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er det dummeste som kunne skjedd. Men vi må ta det med fatning, sa han til Dagbladet den gang, og la til at de som konsekvens kunne få færre besøkende, svakere omsetning og mye negativ omtale.

Flere norske toppkokker har i flere år kritisert guiden for å ikke bevege seg utenfor hovedstedene i Skandinavia. Til NRK sa Hellstrøm i 2014 at guiden ikke lenger var like viktig som tidligere.

Det er ingen automatikk i at stjernene fører til økonomisk lønnsomhet, men likevel streber mange kokker etter høyest mulig rangering i den anerkjente guiden.

Pontus Dahlström bak Oslos store restaurantsuksess Maaemo har fortalt NRK at jakten på Michelin-stjernene gikk hardt ut over helsa. Da Maaemo som første norske restaurant fikk de prestisjetunge tre stjernene i 2016 var han fullstendig i kjelleren.

- Jeg var ikke bare litt sliten, jeg var sluttkjørt. På fire måneder hadde jeg gått ned 12 kilo, sa han.

Ga fra seg stjernene

Veyrats krav kommer knapt to år etter at både Andre Chiang, sjefskokk for Restaurant Andre, den høyest rangerte restauranten i Singapore og på andreplass på lista over Asias 50 beste restauranter i 2017, annonserte at han kom til å levere tilbake sine to Michelin-stjerner.

- Jeg er en perfeksjonist og har de siste 30 åra av min karriere jaget etter det urealistiske øyeblikket av perfeksjon, som er tre Michelin-stjerner, skrev han i et brev til mediene.

En måned tidligere ble det kjent at den franske stjernekokken Sebastien Bras fra Le Suquet i Sør-Frankrike var blitt så sliten av presset at han ba om at restauranten ikke skulle vurderes for neste års guide.

Forespørselen ble i utgangspunktet imøtekommet, men året etter dukket restauranten opp i guiden igjen - denne gangen med to stjerner i stedet for tre, skriver The Guardian.

Björn Svensson står bak Michelin-restauranten Galt i Oslo, og har tidligere åpnet og stengt Michelin-restaurantene Ocarsgate 2 og Fauna. Han har avvist overfor Dagbladet at det skyldtes arbeidspress som følge av utmerkelsene, og mener presset i stor grad er positivt.

- Personlig synes jeg det var motiverende å være med i guiden, sa han.

- Om man har tre stjerner har man en verdenskjent restaurant. Da har folk selvfølgelig skyhøye forventninger om hvordan det skal være, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling