Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Halvparten av norske foreldre mener SFO-maten ikke er sunn nok

Krever oppvask etter pølse- og makaroni-overdose: – Det finnes ingen unnskyldninger

Flere av medlemmene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er rystet etter ny rapport – og vil la pølser, makaroni og tomatsuppe vike plassen for annen mat.

FÅR SLAKT: Foreldre utviser stor misnøye med maten på SFO, viser en undersøkelse som Forbrukerrådet har utført i samarbeid med Kost - og ernæringsforbundet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FÅR SLAKT: Foreldre utviser stor misnøye med maten på SFO, viser en undersøkelse som Forbrukerrådet har utført i samarbeid med Kost - og ernæringsforbundet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport fra Forbrukerrådet om foreldres opplevelse av maten som serveres barna på SFO, står lave terningkast i kø. Halvparten mener at det som serveres ikke er sunt nok. Bare ti prosent forteller at podene deres blir servert grønnsaker.

VIL HA NYTT LOVVERK: Forbundstopp Arnt Steffensen mener at barn må være sikret et sunt og variert mattilbud på SFO. Foto: Morten Holt, Horeca
VIL HA NYTT LOVVERK: Forbundstopp Arnt Steffensen mener at barn må være sikret et sunt og variert mattilbud på SFO. Foto: Morten Holt, Horeca Vis mer

– SFO er en unik arena, med et stort uutnyttet potensial. Her kan barn fra ressurssvake familier i alle fall få ett sunt måltid i løpet av en dag. Det fortvilte er at det så sjelden skjer. SFO-eierne bør se måltidet som en sjanse til å gjøre noe bra for barnas helse, ikke som et nødvendig onde, en fôringsarena, sier Arnt Steffensen. Han er leder for Kost- og ernæringsforbundet i Delta, og har laget rapporten i samarbeid med Forbrukerrådet.

Forbundstoppen mener det er avgjørende at politikerne på Stortinget får et lovverk på plass, som sikrer at barna blir sikret et sunt og variert mattilbud på SFO.

– Det er ikke noen klare krav til hva som skal serveres på SFO, slik det er i barnehager. Slik ender man opp med en begredelig og næringsfattig meny bestående av pølser, tomatsuppe og makaroni. Dag ut og dag inn.

Kjersti Toppe (Sp) – medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget – er positiv til ideen om et lovverk som stiller krav til den enkelte SFO-eier. Hun er rystet over den nye rapporten fra Forbrukerrådet:

– Ganske pinlig

– Vi må kunne forvente at norsk skole serverer barna sunn mat. Rapporten er bekymringsfull. Pizza, tomatsuppe og pølser holder ikke i lengden. Et godt og variert kosthold er viktig, særlig å barne- og ungdomsårene. Det kan forebygge livsstilssykdommer og sosiale helseforskjeller i befolkningen. Det synes som om kunnskapen og de faglige rådene vi har, ikke blir forankret ute i tjenestene. Situasjonen er egentlig ganske pinlig. Det fins ingen unnskyldninger, raser Toppe.

ØNSKER GREP: Kjersti Toppe (Sp) mener situasjonen med dårlig SFO-mat er pinlig.
ØNSKER GREP: Kjersti Toppe (Sp) mener situasjonen med dårlig SFO-mat er pinlig. Vis mer

Hun mener at regjeringa mange ganger at vist at den ikke prioriterer skoleelevenes tilgang til sunn mat.

– De har kuttet ordningen med gratis frukt og grønt og stemt med forslag om skolemat. De har fremmet en nasjonal handlingsplan for godt kosthold, men denne er så diffus at den ikke får noen konsekvenser for dem det gjelder. Regjeringen er blitt pålagt av Stortinget å fremme en stortingsmelding om SFO. Vi forventer at mat i SFO blir løftet fram i denne meldingen, framholder hun overfor Dagbladet.

Ingvild Kjerkol (Ap) – som også sitter i helse- og omsorgskomiteen – mener at Regjeringa har sviktet på å levere de store folkehelseløftene.

OFFENSIV: Ingvild Kjerkol (Ap) slåss for å få gjeninnført frukt- og grøntordningen.
OFFENSIV: Ingvild Kjerkol (Ap) slåss for å få gjeninnført frukt- og grøntordningen. Vis mer

– Ap har foreslått en time fysisk aktivitet i skolen, skolemat, samt å gjeninnføre den vellykkede frukt- og grøntordningen, hver dag for alle barn i grunnskolen. Regjeringen kuttet frukt- og grøntordningen for barn, som det første de gjorde når de tok over, og har avvist alle nye forslag om nasjonale løft. Det hjelper ikke engang at Høyre-styrte kommuner som er godt i gang kan fortelle om de store gevinstene det gir for barna. Det er også et av de mest effektive tiltakene for å utjevne sosiale helseforskjeller på ernæringsområdet, mener Kjerkol.

Mener rapporten et faresignal

Kjerkol sier at hennes parti er villig til å se på alle forslag som kan gi de nødvendige forbedringene, også det nye innspillet fra Kost- og ernæringsforbundet.

– Jeg tror at mye er løst ved å få tverrpolitisk enighet om å ta de store løftene. I SFO har vi allerede matserveringen på plass, så der er det små forbedringer som skal til for å øke kvaliteten. Det trenger ikke være avansert, men grovt brød, vanlig pålegg, grønnsaker og frukt er det rimelig for foreldre å forvente at unger får servert, påpeker hun.

Stortingspolitiker Sheida Sangtarash, SVs helsepolitiske talsperson, sier det er et nasjonalt ansvar å sikre norske elevers mattilbud:

– Denne rapporten er et faresignal som må tas på alvor. Ernæring er viktig for alle, og særlig for barn som bruker dagene sine til å lære, sier hun.

Sangtarash understreker at et første skritt på veien kan være å få skolefrukten tilbake:

– Regjeringa har ikke råd til frukt og grønt til skolebarn. Skatteletter til de rikeste, derimot, er det alltid penger til. Det er omtrent ikke mulig å gjøre en større feilprioritering, mener SV-politikeren.

Olaug Bollestad (KrF) mener at regjeringa absolutt har hatt fokus på mat og helse, men at man alltid kan bli bedre. I forhold til kritikken som framkommer i den nye rapporten, mener hun at kommunene bør være sitt ansvar bevisst her. Hun er usikker på om lovfesting er veien å gå.

VIL HA SUNT KOSTHOLDT: Olaug Bollestad (KrF) mener at kommunene bør være sitt ansvar bevisst med kvaliteten på SFO-maten.
VIL HA SUNT KOSTHOLDT: Olaug Bollestad (KrF) mener at kommunene bør være sitt ansvar bevisst med kvaliteten på SFO-maten. Vis mer

– KrF har fått gjennomslag for en time fysisk aktivitet i skolen, som også er et utrolig viktig grep sammen med kosthold, sier hun.

Gode vaner starter hjemme

Selv om flere politikere retter skytset mot våre øverste folkevalgte, bekrefter Erling Lien Barlindhaug, områdedirektør for utdanning i Kommunenes Sentralforbund (KS), at SFO-mat er kommunenes ansvar.

– I stedet for en lovendring, tror jeg mer på at hjemmet er det beste stedet for å gi et barn gode matvaner, og at SFO i så måte kan være en god samarbeidspartner, framholder Barlindhaug overfor Dagbladet.

– I hvilken grad er kommunene dyktige nok til å servere de unge god og næringsrik mat på SFO?

– Det pågår en løpende debatt i mange kommuner; både om hva maten skal inneholde og hva man bør servere – og diskusjonene finner sted der de gir mest nytte – nemlig med foreldre lokalt. Larvik er et eksempel på en kommune som med gode resultater har satt sunn SFO-mat på dagsorden. Vi oppfordrer andre til å la seg inspirere av dem, sier områdedirektøren i KS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!