KAN SNU: KrF åpner for å endre på forslaget om nye kullsyreavgifter. Foto: NTB Scanpix
KAN SNU: KrF åpner for å endre på forslaget om nye kullsyreavgifter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krangel om avgifter på brus og lettbrus

KrF åpner korken på gløtt: Sukkerfri brus kan bli reddet

Det bobler i flere politiske partier, med sterke reaksjoner på at sukkerfri brus blir dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens julebrus er på vei inn i hundretusener av norske hjem, pågår det hissig ordveksling mellom de politiske partiene som i budsjettforliket har gått inn for nye kullsyreavgifter. Her går det fram at brus - med og uten sukker - og smakssatt vann pålegges like store avgifter (se tabell).

Særlig hard er frontene mellom Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, og ledelsen i KrF. I et brev til alle landets brusprodusenter gikk Nome ut og omtalte nestlederen i KrF, Olaug Bollestad, som en skurk.

VURDERER PÅ NYTT: Nestleder Olaug Bollestad i KrF
VURDERER PÅ NYTT: Nestleder Olaug Bollestad i KrF Vis mer

Før helga meldte svenske kjøpmenn nær svenskegrensa at de jubler over høyere sukkeravgifter i Norge - og at de nå håper på en dobling i salget av brus og godteri.

På spørsmål fra Dagbladet i går, rundt det faktum at avgiften slår like hardt ut for sukkerfri som sukkerholdig brus, svarer Bollestad nå:

- Vi er åpne for å vurdere om avgiften bør differensiere mellom sukkerfri og sukkerholdig brus, slik at sukkerholdig brus har en høyere sats på grunn av større helsefare. Når dette ikke er foreslått av regjeringspartiene Høyre og Frp, er det kanskje fordi det er praktiske utfordringer med et slikt skille. Samtidig er verken sukkerholdig eller sukkerfri brus sunt. En økning i avgiften treffer i hovedsak produkter som helsemyndighetene ønsker at vi som forbrukere reduserer forbruket av, fremholder KrFs nestleder.

- Ikke til å tro

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. Uheldigvis for svenskene, var de langt unna pallplass. Video: Espen Solli / Marie Røssland Vis mer

Petter Nome rister på hodet av Bollestads nye utspill:

- Dette er ikke til å tro! Den ene dagen skal hun øke avgiften på all brus med over 40 prosent. Den neste skal hun ha forskjellige avgifter på ulike typer brus. Dette er politikk uten impulskontroll, og sånn kan vi ikke ha det i et opplyst samfunn, repliserer bryggeri-foreningens direktør.

Selv om Petter Nome mener at en differensiering mellom sukkerfri og sukkerholdig brus har en viss logikk, løser dette ifølge ham ikke de enorme og voksende problemene med grensehandel og privat import.

- Folk som handler på disse måtene kjøper gjerne de aller mest usunne produktene. Ellers merker jeg meg at Bollestad fortsetter den mistenkeliggjøringen av sukkerfri brus som konspirasjonsteoretikere på nettet har drevet med i årevis. Dette er kunnskapsløst, og vil hun redusere problemene som skapes av sukker, har hun ingen seriøse ernæringseksperter med seg på dette, hevder Nome overfor Dagbladet.

Ellers merker jeg meg at Bollestad fortsetter den mistenkeliggjøringen av sukkerfri brus som konspirasjonsteoretikere på nettet har drevet med i årevis. Petter Nome

Olaug Bollestad på sin side er lite fornøyd med at Petter Nome søndag ettermiddag ga beskjed til regjeringspartnerne om at bransjen han representerer trekker seg fra samarbeidet.

Frp og V: Ønsket ikke avgiften

- Det er beklagelig. Jeg mener bransjen både har en egeninteresse og et samfunnsansvar i å samarbeide om å redusere innholdet av sukker, salt og mettet fett i varene. Men vi kan ikke unnlate å bruke et så effektivt virkemiddel som avgifter, sier partitoppen.

Til Petter Nomes kommentarer gir hun følgende replikk:

- Vi har sagt at vi er åpne for å se på innretningen av disse avgiftene hele tiden. Hvor raskt det kan skje og hvor enkelt det er, må Finansdepartementet svare på. Uansett treffer avgiftene i hovedsak varer vi som forbrukere bør spise og drikke mindre av, ifølge helsemyndighetene, uttaler Bollestad.

FORSTÅELSE: - Jeg oppfatter Petter Nomes siste utspill med at de har stilt samarbeidet i bero, men ikke trukket seg fra avtalen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: John T Pedersen
FORSTÅELSE: - Jeg oppfatter Petter Nomes siste utspill med at de har stilt samarbeidet i bero, men ikke trukket seg fra avtalen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: John T Pedersen Vis mer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener at det at avgiften rammer like hardt for sukkerfri som sukkerholdig brus, ikke er noe nytt:

- Slik har avgiften også rammet til nå. Men jeg forstår at næringen løfter denne problemstillingen når avgiften øker. Jeg har et godt samarbeid med bransjen, og jeg ønsker først og fremst å møte utfordringer på folkehelseområdet med samarbeid, ikke avgifter, sier Høie til Dagbladet.

VIL IKKE HA AVGIFT: Bård Hoksrud i Frp
VIL IKKE HA AVGIFT: Bård Hoksrud i Frp Vis mer

Helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud i Frp medgir at sukkeravgiften aldri var et ønske fra hans parti:

- Dette var noe av det vanskeligste for oss å gå med på i statsbudsjettet. Heldigvis er det ikke snakk om de altfor omfattende økningene, og jeg er glad for at man har kommet frem til et budsjett som fortsetter satsingen på å få ned helsekøene og bedre eldreomsorg.

Avgiftssatser 2018

I budsjettavtalen økes avgiften på alkoholfrie drikkevarer, men endringen omfatter ikke saft med redusert sats, se tabell nedenfor.

- Hva tenker du om KrF som nå åpner for å vurdere sukkerfri brus på nytt?

- Jeg synes det er en spennende tanke, så lenge det ikke betyr at vanlig brus da blir enda dyrere. Jeg har stor respekt for Nomes utspill i denne saken, da han - i likhet med Frp - ikke er veldig stor tilhenger av denne avgiften, konstaterer Hoksrud.

Helsepolitisk talsmann Carl-Erik Grimstad i Venstre sier at forslaget om økte sukker- og drikkevareavgifter ikke var et tiltak som hans parti hadde i deres alternative budsjett.

- Vi hadde gjerne erstattet denne med en økning på andre områder, som for eksempel miljøavgifter. Men vi står selvfølgelig bak den inngåtte budsjettavtalen, understreker Grimstad.

Arbeiderpartiet: - Vi er oppgitte

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol er oppgitt over konsekvensene av budsjettforliket mellom KrF, V, Høyre og Frp:

- Det å øke sukkeravgiften var ikke Arbeiderpartiet sitt forslag og er ikke noe vi støtter. Så eventuelle uheldige konsekvenser av den nye avgiften må forlikspartnerne svare for. For Ap er det viktig at tiltakene vi innfører gir størst mulig helsegevinst. Det er vi usikker på om denne avgiften vil føre til. Vi har en annen løsning i vårt alternative budsjett, påpeker Kjerkol.

REAGERER: Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.
REAGERER: Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet. Vis mer

- Hva tenker du om KrFs siste utspill?

- At det er useriøst å vingle sånn etter at budsjettforliket er i havn. Vi i Ap foreslo å stoppe subsidiene til brus og godteri som i dag bare har halv moms. Sunne valg skal lønne seg, og som et folkehelsetiltak foreslo Arbeiderpartiet at merverdisatsen for brus og godteri økes til det generelle momsnivået, sier Aps helsepolitiske talsperson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer