Krangel om avgifter på brus og lettbrus

KrF åpner korken på gløtt: Sukkerfri brus kan bli reddet

Det bobler i flere politiske partier, med sterke reaksjoner på at sukkerfri brus blir dyrere.

KAN SNU: KrF åpner for å endre på forslaget om nye kullsyreavgifter. Foto: NTB Scanpix
KAN SNU: KrF åpner for å endre på forslaget om nye kullsyreavgifter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens julebrus er på vei inn i hundretusener av norske hjem, pågår det hissig ordveksling mellom de politiske partiene som i budsjettforliket har gått inn for nye kullsyreavgifter. Her går det fram at brus - med og uten sukker - og smakssatt vann pålegges like store avgifter (se tabell).

Særlig hard er frontene mellom Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, og ledelsen i KrF. I et brev til alle landets brusprodusenter gikk Nome ut og omtalte nestlederen i KrF, Olaug Bollestad, som en skurk.

Før helga meldte svenske kjøpmenn nær svenskegrensa at de jubler over høyere sukkeravgifter i Norge - og at de nå håper på en dobling i salget av brus og godteri.

På spørsmål fra Dagbladet i går, rundt det faktum at avgiften slår like hardt ut for sukkerfri som sukkerholdig brus, svarer Bollestad nå:

- Vi er åpne for å vurdere om avgiften bør differensiere mellom sukkerfri og sukkerholdig brus, slik at sukkerholdig brus har en høyere sats på grunn av større helsefare. Når dette ikke er foreslått av regjeringspartiene Høyre og Frp, er det kanskje fordi det er praktiske utfordringer med et slikt skille. Samtidig er verken sukkerholdig eller sukkerfri brus sunt. En økning i avgiften treffer i hovedsak produkter som helsemyndighetene ønsker at vi som forbrukere reduserer forbruket av, fremholder KrFs nestleder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer