Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ny avgift rammer også lettbrus

KrF i harnisk etter brusbråket: - Partitopp henges ut som skurk

- Nome uttaler seg om ting han ikke vet nok om, freser en oppbrakt Olaug Bollestad (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Budsjettforliket er i havn, men reaksjonene har ikke latt vente på seg: En av sakene som har fått det til å boble kraftigst er spørsmålet om avgiftene på brus.

Sakens kjerne er at avgiftene blir høyere både for sukkerholdig og ikke-sukkerholdig brus.

Brev til brusprodusentene

SE OGSÅ DAGBLADETS BLINDTEST: Dagbladets matredaksjon har testet flere drikkenyheter. Blant testpanelet var det en klar vinner, og en veldig klar taper. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

I et brev til alle landets brusprodusenter går lederen for Bryggeriforeningen, Petter Nome, i dag hardt ut mot KrF-nestleder Olaug Bollestad.

Brevet, som Dagbladet har fått tilgang til, åpner med «Dette er en svart dag for bransjen vår».

Først kommer en redegjørelse for Bryggeriforeningens syn på de foreslåtte avgiftene hvor det understrekes at sukkerinntaket fra brus har sunket med 18 prosent. Nome skriver at ingen andre bransjer kan vise til lignende resultater.

Videre beskrives det som useriøs politikk at bransjen «nå får en avgiftssmell på nesten en milliard kroner, eller en 50 prosent økning i produktavgiften på brus».

I tillegg til å navngi andre personer han mener har opptrådt uryddig i denne saken, sparer han ikke på kruttet over ledelsen i KrF. Det er denne breisida som har fått KrF til å reagere. Blant annet skriver han:

(...) skurken heter Olaug Bollestad og er nestleder i KrF.

Hun ble så rasende over priskrigen at hun med et knips endret KrFs budsjettforslag og foreslo dramatisk avgiftsøkning på brus og godteri.

Dette vant de altså fram med i går kveld.

At et parti som ønsker å fremstå som seriøst, lager budsjetter etter innfallsmetoden er oppsiktsvekkende.

Det virkelig bekymringsfulle er likevel at dette er gambling med folks helse og norske arbeidsplasser og fjerner et hvert grunnlag for fortsatt tillitsfullt samarbeid mellom vår bransje og norske myndigheter.

Bollestad og KrF opptrer useriøst og uansvarlig og gjør sitt ytterste for å svekke tilliten til politikk generelt.

For politikere handler det ikke om skape et bedre samfunn, men om å bli lagt merke til å få gjenvalg.

- Langt over kanten

Denne kraftsalven får KrF til å reagere.

I en mail fra KrFs kommunikasjonsrådgiver Stig-Øyvind Blystad heter det at det «er langt over kanten for hvordan man oppfører seg og omtaler andre i politikken».

Dagbladet lyktes også sent i ettermiddag å få Bollestad selv i tale:

- Dette er et debattnivå jeg ikke vil kaste meg med på, når den går på personangrep på denne måten. Det handler ikke om meg, uttaler Bollestad til Dagbladet.

- Og avgiftstemaet har vært tatt opp tidligere i KrF sine stortingsbudsjette så dette er ikke noe nytt. Så dette er på ingen måte en impulsiv avgjørelse. Nome uttaler seg om ting han ikke vet nok om. Han vet rett og slett ikke noe om interne prosesser i KrF.

Bollestad: - Dette er partisak

- Jeg hadde forventet noe annet fra Nome i sin stilling, enn en e-post som dette, sier en oppbrakt Bollestad og fortsetter:

- Jeg vet litt om med om sukker etter en lang sykehuserfaring, ikke minst også som leder av en hjerteutredning. WHO og andre helsemyndigheter peker på slike avgifter som et av de mest effektive virkemidlene i kampen mot diabetes og fedme. Dette sier mer om Nome enn om meg, sier Bollestad og avslutter:

- Jeg synes også at det er spesielt at han snakker om dette om det var en valgkamp for egen del. Dette er partisak!

Nome: - Useriøst og uansvarlig

Nome kvitterer med at dette var en intern e-post, kun ment for medlemmenes øyne, men understreker overfor Dagbladet:

- Jeg står inne for dette.

Hva med kritikken fra Bollestad?

SKREV BREV: Petter Nome langer ut om de nye avgiftene på brus i sint e-post. (Foto: BROD)
SKREV BREV: Petter Nome langer ut om de nye avgiftene på brus i sint e-post. (Foto: BROD) Vis mer

- Når det gjelder Olaug Bollestad: Jeg står fast ved at KrFs forslag er useriøst og uansvarlig og helt åpenbart en impulshandling. Hun har ikke satt seg inn i brusbransjens bidrag til bedre folkehelse. For øvrig vil jeg ikke ned på hennes debattnivå, men heller rette søkelyset mot Høyre og Fremskrittspartiet: Hvordan kunne de gå med på noe så dumt og destruktivt?, spør Nome.

Flere reagerer

De nye avgiftene får flere til å reagere. En av mottakerne av Nomes brev var Bjørn Bunæs. Han brukte ikke lang tid på å forfatte et brev rettet til statsminister Erna Solberg hvor han skriver at han som «lojal høyrevelger i over 50 og som eier av to vann- og brusfabrikker i Norge» tillater å henvende seg.

I brevet skriver han at bedriften har investert over 200 millioner kroner i to fabrikker og at han oppfatter avgiften som et brudd på avtalen med Bent Høie som skulle redusere sukkerforbruket. Han understreker at det er «uforståelig» at Høyre og FrP kan akseptere en slik løsning og appellerer avslutningvis med at han stoler på at «klokskapen seirer slik at dette forslaget trekkes tilbake».

Jubler for økt sukkeravgift

Det er også støtte å få for den nye avgiften.

- Vi tror ikke at prisøkningen gjør at flere velger sukkerholdig brus. De som drikker lettbrus gjør det på grunn av kalorihensyn og fordi det er et sunnere valg. Det vi imidlertid håper er at det generelle brusinntaket kan gå ned. Vi har høyt brusforbruk i Norge. Barn og unge spesielt drikker mye brus, og studier viser at denne gruppen er blant de mest prissensitive. Nå som all brus blir dyrere håper vi heller at flere velger vann oftere. Det er mye sunnere, ikke minst for tennene. Og selvsagt at man velger sukkerfritt når man først skal ha brus, uttaler Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!