Utfasing av plastprodukter

KrFs nei overrasker: Full krangel om plastbestikk på Stortinget

Politikerne blir ikke enige om plastens skjebne.

UTFASING: Det er bred enighet i Stortinget om å fase ut plastartikler. Men, det er uenighet om hvorvidt man vil forplikte seg til en tidsfrist. Foto: Shutterstock
UTFASING: Det er bred enighet i Stortinget om å fase ut plastartikler. Men, det er uenighet om hvorvidt man vil forplikte seg til en tidsfrist. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av mars skal det stemmes over et forslag om å fase ut forurensende plastartikler. I første omgang dreier deg seg om plastbestikk, plastposer, q-tips og andre artikler som enkelt kan erstattes med materialer som er nedbrytbare.

- Målet er å bli kvitt produktene som havner i havet, grøftekanten og til slutt i magen til fugler og dyr. I første rekke er produkter som engangsbestikk av plast, sugerør og liknende gode eksempler på plastprodukter som vi egentlig ikke trenger. Vi kan droppe dem eller erstatte dem med nedbrytbare materialer, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

Ordlyden i forslaget er følgende: «Stortinget ber regjeringen om å innføre et mål om å fase ut og forby produksjon og bruk av enkelte engangsartikler i plast i Norge innen 2022.»

Kristelig Folkeparti har varslet at de ikke vil støtte forslaget som fremmes av flertallet i energi- og miljøkomiteen. I komiteen har Ap, SV, MDG og SP flertall, men det har de ikke på Stortinget.

Det er altså en samlet opposisjon bak forslaget, med unntak av KrF. I denne saken sitter partiet på vippen, og med deres stemme vil forslaget gå igjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.