KAN BLI BORTE: - Vi klarer ikke et år til, sier Rolf Rune Forsberg i Hval sjokolade. Foto: Christian Roth Christensen
KAN BLI BORTE: - Vi klarer ikke et år til, sier Rolf Rune Forsberg i Hval sjokolade. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Sukkeravgiften:

Krise for Hval sjokolade: - Livsverket kan gå tapt

De ansatte er permittert. Nå frykter familiebedriften konkurs.

- Jeg har vondt i magen. Det har flere her, sier Rolf Rune Forsberg.

Det er krise i Sandefjord. Gründer og fabrikksjef Forsberg i Hval sjokolade frykter at livsverket skal gå tapt.

Dramatisk

Han har nettopp kommet ut fra et allmøte med de ansatte og kaller situasjonen dramatisk.

Bedriften har hittil i år hatt et tap på seks millioner kroner grunnet salgsnedgang. Ifølge Forsberg skyldes nedgangen utelukkende sukkeravgiftsøkningen som ble innført fra nyttår.

- Vi kan ikke se noen annen forklaring, sier han.

Budsjettforliket i fjor høst endte med en økning av sjokolade- og sukkervareavgiften på 83 prosent, fra 20,19 kroner til 36,92 kroner per kilo.

Hval sjokolade er ikke den eneste sjokoladeprodusenten som er berørt. Mondelez Norge, som eier Freia, samt kjente sjokolademerkevarer som Daim og Oreo, har fått en ekstraregning på 370 millioner kroner per år som følge av sukkeravgiften.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars Guldbrandsen Vis mer

Helt nye produkter

Dagbladet besøkte den lille sjokoladebedriften i Vestfold i mars. Stemningen var den gang avventende, men optimistisk. Forsberg og medarbeiderne hadde nettopp satt i gang med mandelstenger, et produkt skreddersydd for å slippe sukkeravgiften.

MÅTTE PERMITTERE: Rolf Rune Forsberg skulle trappe ned. Istedet har han brukt sommeren på å permittere de ansatte i et forsøk på å redde Hval Sjokoladefabrikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅTTE PERMITTERE: Rolf Rune Forsberg skulle trappe ned. Istedet har han brukt sommeren på å permittere de ansatte i et forsøk på å redde Hval Sjokoladefabrikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- De har slått an, men i volum utgjør de for lite. De kan ikke redde oss, sier han fem måneder seinere.

Forsberg overlot nylig den daglige driften til sin sønn Adrian. Selv skulle han trappe ned.

- Slik ble det ikke. Jeg har jobbet hele sommeren med permitteringer. Jeg har saumfart produksjonen og lett etter løsninger, sier gründeren, som fra mai til august måtte permittere alle 14 ansatte på 60 prosent basis.

- Mange har vært her lenge. De er trofaste og dyktige. Dette er vondt, sier gründeren.

Mørk vår

Sukker- og sjokoladeavgiften ble økt med 83 prosent i 2018. Økningen skjedde som resultat av et budsjettforlik før jul i fjor.

MÅ AVBESTILLE: Bedriftens salgsnedgang har tvunget Hval sjokolade til å kansellere bestillinger av sjokolade fra Belgia. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ AVBESTILLE: Bedriftens salgsnedgang har tvunget Hval sjokolade til å kansellere bestillinger av sjokolade fra Belgia. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I begynnelsen av året kunne sjokoladefabrikken flyte på julesalget og bestillinger som var gjort i 2017.

- Det gikk fram til påske. Påskesalget sviktet dessverre mange steder. I mai gikk det ikke lenger, sier Forsberg.

Fra mai og utover sommeren steg tapet fra én million kroner til seks millioner. 25 prosent - en fjerdedel - av omsetningen, er barbert bort.

Slutt om et år

Hval produserer 650 000 kilo sjokolade i året. Med en avgift på kr 39,15 pr. kilo utgjør avgiften 25 mill. kroner av totalomsetningen på 55 millioner kroner årlig.

- Jeg kjøper sjokolade for 20 kroner kiloen og betaler 40 kroner pr. kilo i avgift. Det sier seg selv at det ikke går i lengden, sier Forsberg, som varsler avvikling om et år om ikke avgiften reverseres - eller bedriften går over til å bli bakeri.

Kjeks og kaker er ikke underlagt avgiften.

ANDRE TIDER: Etter en Brennpunkt-dokumentar i 2015 om hvordan de store kjedene presser ut de mindre produsentene, opplevde Sandefjordsbedriften Hval sjokolade massiv støtte. Kundene strømmet til fabrikkutsalget . - Mange har vært trofaste, inntil økningen av sukkeravgiften, sier Forsberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ANDRE TIDER: Etter en Brennpunkt-dokumentar i 2015 om hvordan de store kjedene presser ut de mindre produsentene, opplevde Sandefjordsbedriften Hval sjokolade massiv støtte. Kundene strømmet til fabrikkutsalget . - Mange har vært trofaste, inntil økningen av sukkeravgiften, sier Forsberg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Forsberg selger selv noe sjokolade på en av ferjene til Sverige og litt i svenske kiosker, men sier at salget ikke monner.

Han avviser at han roper ulv-ulv.

- Dette er ikke noe vi sier for å få oppmerksomhet. Vår eksistens er truet, sier han.

Mindre inntekter til staten

Forsberg frykter at mange norske arbeidsplasser kan bli nedlagt. Han viser til at sukkeravgiften både rammer bedrifter, samt gitt mindre penger i statskassa enn beregnet.

I stedet for å kjøpe sjokolade og andre varer ilagt sukkeravgift i Norge, valfarter nordmenn til Sverige hvor handelen setter nye rekorder, og nye arbeidsplasser skapes.

VIKTIGST: 70 prosent av omsetningen til Hval kommer fra smågodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIKTIGST: 70 prosent av omsetningen til Hval kommer fra smågodt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En voksende andel kjøper også brus og sjokolade på nett.

- Varene leveres fraktfritt hjem. Jeg hører fra Arendalsuka at det nå selges mer slike varer via post enn i butikk. Det gir et bilde av situasjonen, sier Forsberg.

Bedriftslederen viser til at avgiften også rammer sukkerfri brus og pastiller.

- Den har ingen helseeffekt. Det er en ren fiskalavgift, sier han.

KrFs nestleder og finanspolitisk talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, tror sukkeravgiften har hatt en positiv effekt på folkehelsa. KrFs Olaug Bollestad leder Stortingets helse- og omsorgskomité, og er en av arkitektene bak sukkeravgiften.

GUNSTIG: Kjell Ingolf Ropstad i KrF tror sukkeravgiften virker positivt på folkehelsa. Foto: KrF
GUNSTIG: Kjell Ingolf Ropstad i KrF tror sukkeravgiften virker positivt på folkehelsa. Foto: KrF Vis mer

- KrFs forslag var å ha ordinær moms på godteri og sjokolade, fordi dette ikke er nødvendighetsvarer slik andre matvarer med lav moms er, sier Ropstad i en e-post til Dagbladet.

- Regjeringens forslag var økt særavgift på sukkervarer. Uansett er det grunn til å tro at økt pris på godteri og sjokolade medfører et noe redusert salg og forbruk og dermed en positiv effekt på folkehelsen.

Han viser til at KrF foreslo å fjerne 350-kronersregelen om innførsel av godteri, sjokolade og andre varer avgiftsfritt fra utlandet.

- Denne 350-kronersregelen er sterkt konkurransevridende og favoriserer utenlandske framfor norske bedrifter. Dessverre sa regjeringspartiene nei til å gjøre noe med denne urimeligheten som rammer norsk næringsliv.

Kravet fra sjokoladebedriften er at avgiften fjernes innen årets utløp. Han viser også til at et regjeringsoppnevnt utvalg nylig mente at avgiften er uhensiktsmessig og anbefalte at den fjernes.

Sjokolade under for å unngå avgift

Forsberg har forsøkt å omgå sukkeravgiften ved å være kreativ. Hans siste stunt var å steke mandelmasse og undertrykke den med sjokolade. Sjokolade på toppen av et produkt utløser avgift, sjokolade på undersiden gjør det ikke.

Gründeren har forsøkt å finne støtte hos politikerne. Ifølge ham selv har svaret vært at «Forsberg må ha tålmodighet».

- Hvor lenge skal vi vente, spør han.

Økningen i sukkeravgift er klaget inn for det internasjonale klageorganet ESA. Der trekker saksbehandlingstida ut. Håpet er å få medhold, som i Finland.

- Det haster. Stemningen er trykket her. Nå dør kua, mens gresset gror.